Jump to content

vista's "poängsättning av hårdvara" blir inte klok ....minnestrubbel


mathie1

Recommended Posts

Hej !!

Har nyligen köpt mer ram minne och skall försöka förklara mitt problem

Hade INNAN uppgraderingen 2 x 512 mb ram pc3200. Körde dessa i 400 Mhz som man skall göra och vista poängsatte datorns minne till 4,0

Sen köpte jag en 512:a till. Till saken hör då att alla minnen nu bara går att köra i 200 Mhz .. datorn klarar inte av detta. Jag har läst i manualen till moderkortet att oavsett hur man placerar minnena i de olika bankerna och om de är enkelsidiga eller dubbelsidiga så kan man bara köra 200 Mhz oavsett alla kombinationer som finns arr placera dem på. Moderkortet är ett Asus K8VSE Deluxe.

Windows poängsätter nu minnet till 2,7 endast, fast jag har 1,5 gb ram istället för 1 gb. Jag inbillar mig nog lite att det går segare nu än med bara 1 gig, men hur sjutton kan windows poängsätta lägre med mer minne i ? är det verkligen så stor skillnad på 200 Mhz och 400 Mhz ??

Väldigt tacksam för svar  !!!!

PS. Undrar också varför hårddisken jämt o ständigt jobbar som en idiot. Tycker datorn blir seg av  detta som tusan ... o jag har en raptor 10 000 -varvare sata ,den ska ju ta snabb som tusan. windows poängsätter den till 5,5 vilket e mkt bra ju

Link to comment
Share on other sites

Detta är min helt egna teori då jag inte har en aning om hur vistas poängberäkning funkar.

Men om vi gör en enkel formel

1GB x 400Mhz = 400

1,5GB x 200Mhz = 300

När du bara hade 1GB så gjordes alla beräkningar snabbare än nu när du har 1,5GB.

/Clas

Link to comment
Share on other sites

DDR400 minne körs alltid i 200mhz vilket blir 400 effektivt på ddr minnen.

edit: hittade denna infon i en review att kortet.

Here's an interesting thing with the RAM slots; where you place your RAM will dictate the RAM speed. For example, if I place a stick of double sided RAM in DIMM1, I get DDR 400. If I add another stick of RAM in DIMM2 or 3, I still get 400. But if I place those same two sticks of RAM in only DIMM2 and DIMM3, I would end up with DDR 200 speed. If I filled all three slots up with double sided RAM, I would still only have DDR 200 speed. The max speed that can be achieved with all three slots filled is DDR 333. There is a very extensive chart in the manual that explains how to properly fill the DIMM slots.

http://reviews.pimprig.com/motherboards/as...oard.php?page=2

Klart skummt. Verkar som du måste byta till större moduler för att få full fart.

Link to comment
Share on other sites

Frågan är om inte RAM, eller internminne, är den mest missförstådda datorkomponenten idag. Många vet, även de som inte bygger datorer eller är allmänt intresserade, att datorn bl a har en processor (CPU), ett grafikkort (med GPU) och internminne.

Jag vet inte hur ofta man läser om folk på forum som köpt mer minne för att göra datorn "snabbare". Normalt är det en lite för lång diskussion och risken för felaktiga motargument är för stor, men jag har lite tid över så här kommer ett litet försök att höja datorallmänbildningen...

Vad är en snabb dator? Jag skulle vilja säga att det är en dator som kan utföra många beräkningar per sekund och som samtidigt kan tillhandahålla det uträknade resultatet till de komponenterna som behöver det NÄR de behöver det. Alla förstår säkert att det räcker ju inte om dators motor (CPU, processor) kan göra oändligt många beräkningar per sekund om den inte har en växellåda (FSB eller minnesbus) som kan överföra kraften till hjulen och marken (hårddisk och andra komponenter). Ger man full gas i en bil utan växel i kommer man som bekant inte långt.

De flesta förstår nog att det som framförallt ger bilar snabbhet är motorn. I datorer menar jag att det är två komponenter som har samma egenskap: CPU:n och GPU:n på grafikkortet. Detta är motorerna. De här två komponenterna gör UTRÄKNINGAR. De här komponenterna gör datorn SNABBARE.

Vad minnet gör är något annat. Vad det INTE gör är UTRÄKNINGAR. Hur mycket minne du än köper så får din dator inte större motor. Så enkelt är det. Men minnet är viktigt ändå. Minnet transporterar resultatet från uträkningarna i CPUn eller GPUn, via FSB:n (eller systembussen), mellan CPU och hårddisk och grafikkort (förenkling). Tänk på minnet som en dataväg. En liten landsväg kan inte hantera lika mycket trafik som en fyrfilig autobahn. En snabb CPU genererar väldigt mycket trafik och har du dålig minnesbandbredd (OBS- har inte med MÄNGDEN minne att göra), blir det trafikstockningar.

I varje dator vill man alltid ha så mycket minnesbandbredd (har inte med mängden att göra) så att uträkningar från CPUn aldrig stockar sig. De frekvenstalen du nämner: 400 MHz och 200 MHz är minnesbandbredden. De säger hur SNABBT minnet kan transportera uträkningar eller data. Man kan säga att det är storleken på datavägen. Och 400 är dubbelt så snabbt som 200. Jämför fyrfiligt mot tvåfiligt. Om man sänker minnets arbetsfrekvens så sjunker prestanda. Om man höjer det ökar prestanda- till en gräns. OAVSETT hur snabbt minnet är så spelar det ingen roll om inte CPUn håller jämn takt. Det är därför jag menat att minnet kan egentligen inte göra datorn snabbare, bara långsammare- om datorn är felkonfigurerad. Folk med felkonfigurerade datorer kan göra datorn snabbare, med snabbare minne, men det är för mig ett baklängesresonemang eftersom datorn skall byggas så att minnet snabbhet motsvarar processorns redan från början.

När det gäller MÄNGDEN minne är det lite samma sak. Om man har 1 GB och det enda man kör på datorn är ett program som totalt- med operativsystem och allt, använder 720 MB som mest, så blir den datorn inte snabbare om du installerar 4 GB minne. Mängden gör alltså heller inte datorn snabbare. Det spelar ingen roll om programmet är ett grafiktest eller spel, som belastar datorn till 100%. Minnet gör inga uträkningar, om programmet och datorn bara behöver 720 MB för att köra, så räcker 1 GB.

Nu är det dock så att många av oss kör många program samtidigt och både de och operativsystemen kräver alltmer minne för att köras. I mitt eget fall är Adobes Production Studio ett bra exempel. Premiere Pro, After Effects, Photoshop och kanske Illustrator, alla på en gång, kan sluka nästan hur mycket minne som helst. I en sån mjukvarumiljö kommer inte minnet att räcka till och datorn kommer allt som oftast att behöva växla data, inte bara mellan CPU, GPU och minne, utan även med hårddisken direkt. I jämförelse med de andra komponenterna är hårddisken mycket långsammare. Det är den främsta anledningen till att de flesta köper mycket minne: för att minimera skrivandet till hårddisken. Men SAMMA SAK GÄLLER: mer minne gör egentligen inte datorn snabbare, men för lite minne gör den långsam. Allt annat är baklängesresonemang. Även om konsekvensen av mer minne i vissa fall gör datorn snabbare, så är det för att mängden minne tidigare var otillräcklig.

Tycker ni jag klyver hår nu? Jag tycker inte det. Förståelse för hur datorn och komponenterna fungerar är viktig för att konfigurera datorn rätt och undvika att lägga onödiga pengar på komponenter man inte behöver. Eller som i de här fallet, att uppgraderingen inte får önskad konsekvens.

--------------------------------------

I fallet ovan handlar det om en utökning av mängden minne, med följd att datavägen smalnade av. Jämfört med innan uppgraderingen så stockar sig uträkningarna från din processor MER NU. Du har stängt två filer på din fyrfiliga motorväg. I gengäld kan du har fler program igång samtidigt, utan att datorn måste skriva till hårddisken så mycket, men den vinsten väger inte upp nackdelen med färre 'filer'.

Angående Windows Index: indexet är inte ett helhetsvärde, utan ett antal deltest av olika komponenter eller undersystem i datorn. I ditt fall märkte Windows att din minnesbandbredd, bredden på datavägen, har halverats och justerade din poäng i den kategorin (mängd minne är ointressant- förenkling).

Din totala poäng avgörs av din lägsta underscore, så jag skulle tro att ditt index nu är 2.7.

INGET KONSTIGT MED DET ALLTSÅ!

Hoppas den här 'mellan tummet och pekfingret'-förklaringen gav någon något och att de berörda lyckas bättre med sina framtida datorkonfigureringar.

MVH

andrée

Link to comment
Share on other sites

Håller med föregående talare. Värt att notera är att dom flesta pratar om upplevd prestanda när dom pratar om att datorn blir snabbare med mer minne, sen att den inte är det rent prestandamässigt är en helt annan femma.

Link to comment
Share on other sites

Imponerande förklaring!! Jobbar själv med datorer, men tvivlar på att jag hade kunnat uttrycka mig så bra! :D Det du säger stämmer till punkt och pricka. inte lätt att översätta vårt mumbo-jumbo-språk till begriplig svenska, men du lyckades med bravur!

Link to comment
Share on other sites

Jag håller verkligen med MrScuba! En perfekt förklaring. Lägg ut den någonstans vem som helst (då menar jag folk som t.ex inte känner till detta forum).

Det vore PERFEKT!

Link to comment
Share on other sites

Håller med föregående talare. Värt att notera är att dom flesta pratar om upplevd prestanda när dom pratar om att datorn blir snabbare med mer minne, sen att den inte är det rent prestandamässigt är en helt annan femma.

men det är bättre att ha mycket ram för ram minnet är snabbare än växlingsfilen, iome att de flesta har 512 till 1024 så kan de uppleva en prestandahöjning när de sätter in mer ram minne för då har datorn tillgång till mer ram och använder inte växlingsfilen lika mycket och intensivt. Har också sätt i forum att om du höjer CAS latencyn från ditt nuvarande värde till värdet under så får du bättre poång i Vistas poängsystem.

exempel:

3.5 till 3.0

3.0 till 2.5

2.5 till 2.0

stämmer detta ?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...