Jump to content

[LÖST] Bytte trasig hårddisk och nu får jag inte igång datorn


B1an

Recommended Posts

Hej!

Jag hoppas att det finns någon här som kan hjälpa mig?

Min gamla maxtor hårddisk började att knacka, knorra och bete sig segt och konstigt så jag beställde en ny fast en seagate den här gången. Tanken var att flytta över filerna till den nya innan maxtordisken skulle rasa helt. Bägge två är SATA diskar. Eftersom datorn är ett hemmabygge så är jag inte främmande för att montera in den nya disken. Givetvis använde jag antistat-armband och avmagnetiserade mig vid ett element innan jag rörde i datorn för att montera disken. Jag är överpetig på sånt eftersom jag vet att ett fel kan visa sig långt efteråt. Jag var lika noga när jag byggde ihop datorn första gången.

När jag monterat hårddisken och sedan kopplar ihop alla kablar bak för att starta upp den så får datorn ingen kontakt med skärmen. Det är svart, inga meddelande-pip från moderkortet och alla fläktar surrar från både processor och grafikkort. Lamporna lyser på både burk, mus och tangentbord. Men jag hörde inte riktigt hårddiskarna. Maxtor disken brukar låta rejält, men den var tyst, operativet ligger på den. Jag misstänkte först grafikkkortet eller skärmen så jag har prövat att byta både mot ett annat äldre PCI grafikkort (som jag hade på lager) och annan skärm, men det blir samma sak, ingen bild. Jag har kopplat ur hårddiskarna en och en för att kolla om det har någon betydelse men icke, jag fick ett litet surr från IDE disken, men inte mer. Jag har kollat alla kablar så att jag inte råkat rubba någon när jag satte i disken, men de är på plats allihopa. Jag kan inte komma på vad som är fel? Kan moderkortet ha pajat eller är det grafikkortet eller processorn? Någon felsökare är jag tyvärr inte.

I fjol fick jag en strömspik och fick byta ut nästan allt i datorn, moderkort, processor, grafikkort och en minnesmodul, allt eftersom. Jag visste inte vad felet var. Jag fick inte igång den förrän jag köpt ny processor. Så kanske det inte var grafikkortet eller moderkortet den gången, jag iddes inte testa det då när allt var inköpt. processorn köpte jag sist. Samtidigt så köpte jag ett spänningsskydd, så att det inte skulle bli fler strömspikar. Det har inte åskat eller vart strömavbrott här heller på jättelänge.

Innan jag monterade in hårddisken i går så fungerade datorn bra, förutom problemet med knacket och rasslet i maxtordisken om den jobbade. Och det gjorde den ju lite nu och då eftersom operativet är på den. Ide-disken hade jag bara som extra utrymme.

Det jäkliga är att jag har mycket viktiga dokument som jag inte sparat som ligger på SATA-disken. Jag vet att det är dumt att inte göra backup. Datorn som jag sitter vid nu kan inte hantera SATA-diskar så jag kommer inte åt dokumenten via den här.

Det känns inte roligt att måsta byta ut allt igen bara på måfå och misstankar. Grejerna är ju bara drygt ett år gamla, dvs från feb-juni 06. Hur felsöker jag för att hitta felet?

Datorns konfig:

Moderkort: Asus K8V-x (754)

Grafikkort: ATI Sapphire Radeon x 1600PRO 512mb (AGP)

Processor: AMD Athlon 64 3000+ (754)

Minne: 2 st Kingston 512Mb

Hårddiskar: 1 st IDE 80Gb (funkar klockrent) 1 st Maxtor SATA 250Gb (håller på att gå sönder) och den nya Seagate SATA 500Gb. (Har ingen aning om det funkar)

Nätaggregat: 400W

Ämnet redigerat av stenis, har förtydligat ämnet/rubriken

Link to comment
Share on other sites

Givetvis använde jag antistat-armband och avmagnetiserade mig vid ett element

Detta har INTE med felet att göra. Vill bara klargöra att med Antistat-armbandet ser du till att DU och PC'n

har SAMMA statiska 'spänning'. D.v.s. du skall koppla sladden mellan dig och PC'ns chassie , inte till

vattenelementet i rummet.

Enligt din beskrivning så jobbar inte processorn. Hade den gjort det så hade du hört pipet då minnestesten är klar. Processorn kräver 12V matningsspänning via en liten 4-polig [88] kontakt. Den är kopplad mellan nätaggregatet och moderkortet intill processorsockeln.

För att minimera antalet möjliga felorsaker, så prova att koppla bort spännings kontakterna till diskar och grafikkort och ta eventuellt även ur minneskorten. Prova att slå på strömmen och hör om något pip hörs några sekunder efteråt. Om du får pip så fungerar processorn eftersom den då kör diagnostiken.

Om inga pip hörs är processorn otroligt nog misstänkt. Och i annat fall gäller det att sätta tillbaka enhet för enhet tills felande enhet åter stoppar diagnostiken.

Denna sittuation är en mardröm hör oss alla... jag avundas dig inte. Disken och dess innehåll är utom fara.

Den kan du koppla in hos någon annan och få innehållet överfört till DVD.

Link to comment
Share on other sites

haha, jag skriver som en kratta ibland.  ;D Nej jag laddade ur mig själv via elementet, sen satte jag på mig antistatarmbandet som var kopplat i chassit.  :)

Tack snälla du för beskrivningen. Jag ska följa den till punkt och pricka. :) Det skulle inte förvåna mig om det är processorn  :(. Så du tror inte att det är moderkortet då? För är det inte det som brukar ha de där felsöknings-pipen?

Ja det är en mardröm för jag kan bara inte vara utan den datorn just nu. Sen är jag inte så bra på felsökning att jag kan utesluta saker och ting. Det var därför jag köpte rubbet förra gången.

Jag är mitt i en rättprocess för tillfället och har alla viktiga dokument och länkar i datorn. Jag känner ingen som har så pass ny dator att de kan ta emot en SATA disk tyvärr. :( Kan jag köpa ett usb-shassi till hårddisken och koppla in den i den här gamla härken, om jag inte får igång datorn snart nog? Det här är en gammal Compaq 5000 (LO-dator) från 2001 med bara USB 1.

Link to comment
Share on other sites

Jo, det är från moderkortets högtalare som pipet kommer, men det är processorn som kör testprogrammet i BIOS för att se att de olika delarna på moderkortet fungerar.

Det otroliga är att processorn skulle ha skadats, eftersom den typen du har är ganska okänslig jämfört med föregångarna. Det troligare åter igen är 12Volt matningen till den.

Tillfällig eller permanent adapter till din SATA disk är:

En liten låda till disken:  38-2360  För 3,5" SATA-hårddisk  499,00

http://www.clasohlson.se/Product/Product.aspx?id=16988783

Eller en billig enhet: USB 2.0 till SATA/IDE 2.5"/3.5" adapterkabel m. nätdel  194,00

http://www.inwarehouse.se/Product.aspx?prd=1133377

Mapower Externt kabinett 3,5 SATA till eSATA & USB 2.0    319,00

http://www.inwarehouse.se/Product.aspx?prd=1193016

Link to comment
Share on other sites

Hej igen och tack för er hjälp.

Jag kopplade lös alla kort, diskar och minnen och fick tre korta pip efter varandra. :) Så då är väl processorn hel, får jag förmoda.  :)

Kablarna som du visade på bilden sitter som de ska, jag tom lossade dem och satte dit dem igen. jag kopplade sen in allt allteftersom, men jag fick inga pip och tyvärr heller ingen bild när jag väl satte tillbaka grafikkortet.

Jag börjar tro att det är det som är trasigt. Men det konstiga är ju att det inte funkade med det gamla pci-grafikkortet heller. Det är iofs uråldrigt och kan ju ha gått sönder under tiden som det bara legat, men det funkade i oktober förra hösten innan jag bytte till grafikkortet som som nu kanske är trasigt.

Det kan ju vara moderkortet också förvisso, men kan det pipa trots att det är trasigt?

Den här gången hörde jag hur bägge diskarna utom maxtordisken drog igång, väldigt svagt, men de hördes. Det gjorde jag inte förra gången. Så de fungerar och maxtor är nog död kanske, vilket vore katastrof i så fall.  :'(

Jag blev i alla fall glad att det inte är processorn, för de enda som jag hittat är några sketna sempron och det vill jag inte ha. Men ett grafikkort är ju inte så billigt heller om jag inte väljer nåt skruttkort och ett moderkort med socket 754 är väl inte så lätta att hitta idag?

Tack för länkarna till hårddisk-chassina. Det får nog bli en sån trots allt, tills jag får igång datorn ordentligt och OM inte disken dött. Men kan man överföra från den med bara usb1? Tänkte om det blir för klen hastighet. Jag antar att de där chassina tar strömmen från usb också, eller har de egen strömkabel?

Ni är jättesnälla som hjälper en dam i nöd.  ;D

Link to comment
Share on other sites

;) Här är vi inte herrar och damer, utan datorister ;D

Bra att du fick fel-pipet från testen. Nästa steg var att sätta i en del i taget tills två-pip blev ett ok-pip.

Alla pip förutom ok-pipet innebär problem.

Angående disk-adaptrarna så har dessa egna nätaggregat eftersom USB inte klarar att försörja denna diskstorlek (endast 2,5").

USB1 ger långsam överföring jämfört med USB2, men det fungerar i alla fall.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Jag ville bara tala om hur det gått. Jag gav upp och gav bort datorn till sonen tillsammans med alla andra delar, två tidigare moderkort, två tidigare grafikkort och några minnesmoduler som jag hade fått av några vänner.

Hårddisken köpte jag ett chassi till och fick fram informationen som var så nödvändig för mig. Jättetack för det tipset!  ;D Sedan formaterade jag den och använder den nu som extern hårddisk.  :D

Givetvis kunde jag inte vara utan dator så jag köpte en ny HP Pavilion Media Center TV m8191.sc-a. Jag ville inte vara med om fler problem med hemmabyggda datorer när jag inte kunde lösa dem själv. Den är bra och jag är jättenöjd.

Nöjd är även sonen efter att ha dragit ihop några datakunniga kompisar som tillsammans kom fram till att det var moderkortet som gått sönder. Allat annat var helt i datorn. Ett av moderkorten som jag hade kasserat sedan tidigare, ett bättre, fungerade som grädde på moset. Så det enda han behövde köpa nytt var en hårddisk. Det slutade bra till slut.  :)

/B1an

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...