Jump to content

Windows Vista optimeringsguide.


SWEOggE

Recommended Posts

Windows Vista optimeringsguide.

Förord:

(Postade denna guide på Sweclockers.com först men tänkte att den kunde vara användbar här med! =)

Detta är då mitt försök till en optimeringsguide för Windows Vista. Jag kommer inte säga "detta ska vara av, detta ska vara på” när det gäller funktionerna, utan snarare försöka hur de fungerar och varför de finns, så får man själv välja vad som ska vara på och av efter ens egna behov. Jag kommer även rekommendera lite användbara program som snabbar upp och är bättre än Windows standardprogram.

Guiden kommer utgå från att du precis har installerat Vista och tittar på ditt skrivbord utan att ha gjort något. Funkar såklart även för de som redan har använt Vista ett tag, bara skippa vissa delar ur Guiden då!

Innehållsförteckning

¤ Drivers

> Installera de senaste drivrutinerna till ditt moderkort.

> Installera de senaste drivrutinerna till ditt grafikkort.

> Installera drivrutiner till övrig hårdvara.

> Installera SP1.

¤ Vistas funktioner

> User Access Control

> SuperFetch

> ReadyBoost

> Indexeringstjänsten

> Vistas Sidebar

> Aero

> Windows Defender

> Viloläge

> Systemåterställning

¤ Allmänt

> Autostart

> Användbara Tredjepartsprogram

> Aktivera automatiska uppdateringar!

> Onödiga funktioner

¤ Slutord

Drivers

¤ Installera de senaste drivrutinerna till ditt moderkort.

Gör alltid detta först av allt! Installerar du andra drivrutiner först kan du få alla möjliga konstiga problem. Om du inte vet exakt vilket moderkort du har så kan du ladda ner CPU-ID. Kolla vilket moderkort du har och ladda hem senaste drivrutiner på tillverkarens hemsida! Så du är säker på att du får de senaste.

¤ Installera de senaste drivrutinerna till ditt grafikkort.

Installera nu de senaste drivrutinerna till ditt grafikkort. Använd inte drivrutins-cd:n! Använder du gamla drivrutiner får du sämre prestanda och risken för krascher/fel ökar. Du kan ta reda på vilket grafikkort du har genom att ladda ner GPU-Z. De senaste drivrutinerna för ATi kort finns här, och de senaste till Nvidia finns här.

¤ Installera drivrutiner till övrig hårdvara.

Nu när du har installerat de viktigaste drivrutinerna så kan du ge dig på övriga saker (ljudkort m.m.). Som vanligt ska du alltid ha de senaste drivrutinerna från tillverkarens hemsida!

¤ Installera SP1

Windows Vista Service pack 1 är släppt och fixar många olika problem med Vista, t.ex. den slöa filkopieringen. Vista Service Pack 1 finns att hämta här

Vistas funktioner:

User Access Control

Kanske den mest avskydda funktionen i Vista? Själva tanken bakom UAC är att du måste godkänna varje gång ett program behöver administrativa rättigheter, så får du upp en ruta som frågar om du godkänner varje gång ett program behöver administrativa rättigheter. Om då exempelvis ett virus skulle försöka göra något dåligt med din dator så kommer du få upp en varning om att ett program försöker få administrativa rättigheter. Om du då (förhoppningsvis) inte känner igen programmet och avbryter, så kommer inte viruset att kunna göra något. Det är hursomhelst mycket jobbigt att få upp dessa rutor jämt, så vill du inaktivera dessa, gör såhär:

> Klicka på Start > Kontrollpanelen > Användarkonton

> Klicka på ”Aktivera eller inaktivera användarkontokontroll”

> Klicka ur rutan ”Skydda datorn med hjälp av UAC”, sedan på ”OK”

Nu kommer säkerhetscenter börja varna dig om att UAC är avstängt. Vill du även bli av med dessa varningar, gör såhär:

> Gå in på Kontrollpanelen > Säkerhetscenter

> Klicka på ”Ändra hur jag varnas av Säkerhetscenter”

> Klicka på önskat alternativ.

Själv har jag UAC och Säkerhetscenter Avstängda.

SuperFetch

Superfetch är ett slags cache, som analyserar vad du gör på din dator, vilka program du startar m.m. Om du t.ex. öppnar Firefox, Messenger och Utorrent, så kommer SuperFetch att komma ihåg att du kör dessa program ofta, och laddar in dessa program i ditt ram minne när du startar datorn. Dessa program startar därför snabbare, eftersom de inte behöver laddas från hårddisken. Man kan se det som att SuperFetch skickar programdata från din slöa hårddisk till ramminnet. Självklart drar detta mer minne, men i gengäld startar dina program snabbare. Man bör ha över 1gb ramminne om SuperFetch ska göra skillnad. Har man under 1 gb ram bör man stänga av SuperFetch. SuperFetch är aktiverat som standard i Vista.

Om du tycker att du själv vill bestämma vilka program som ska få ligga i ramminnet kan du stänga av det genom att göra såhär:

> Klicka på start, och skriv services.msc i sökfältet, tryck på <enter>

> Scrolla ner till du ser SuperFetch i listan.

> Högerklicka på SuperFetch och klicka på egenskaper.

> Klicka på ”stoppa”, och ändra ”Startmetod” till inaktiverad.

> Klicka på ”OK” och stäng fönstret. Du måste starta om dator för att inställningarna ska börja gälla.

Jag SuperFetch aktiverat.

ReadyBoost

Vista har även en funktion för att utöka ditt ramminne. Det heter ReadyBoost.

Tanken bakom ReadyBoost är att ge datorn tillgång till mer ramminne. Men hur? Jo, genom att använda USB minnen som ram! Ett 4gb USB 2.0 minne kostar knappt 200kr idag, och många har säkert oanvända minnen liggandes, så grundtanken är bra. Men som du kanske vet ligger överföringshastigheten för USB minnen på ca. 5 MB/s till 30 MB/s, så du kanske undrar om detta verkligen fungerar?

USB minnens styrka ligger inte i överföringshastigheten, utan att de har extremt snabba access tider. Så även om du har ett minne med en överföringshastighet på ca 10-20mb/s, så kommer du ändå upp i access tider på RAM minne nivå. Vista använder ReadyBoost mest för att hjälpa SuperFetch. Komihåg att alla minnen inte fungerar med ReadyBoost , även om de har tillräcklig överföringshastighet. Nästan alla nya USB minnen idag både dock fungera med ReadyBoost. För at vara på den säkra sidan kan du leta efter ReadyBoost loggan på förpackningen till ditt USB minne.

Så hur aktiverar jag då ReadyBoost på min dator?

> Plugga in ditt USB minne, då bör du få upp en ruta om ser ut såhär:

readyboostmy9.jpg

> Klicka på ”Snabba upp datorn”

> Nu får du upp denna rutan:

readyboost2ss9.jpg

Klicka på ”Använd den här enheten”

> Välj hur mycket av USB minnet som ska användas för ReadyBoost.

> Klicka på ”OK”

Alla system med mindre ramminne än 2gb bör få en rejäl boost om man har ReadyBoost aktiverat. Har man 2gb eller mer ramminne bli funktionen lite överflödig, eftersom programmen endast startar några tiondelars sekunder snabbare.

Jag använder inte ReadyBoost eftersom jag har 4gb RAM.

Indexeringstjänsten

Vista kommer som standard med en Indexeringstjänst. Det Vista gör är att det Indexerar alla filer på din hårddisk. Man kan säga att det skapar ett slags register över alla filer som finns på datorn, och detta snabbar upp sökandet extremt mycket. Nackdelen är att Vista måste lägga rätt mycket resurser på att ska detta register, hårddisken måste stå och tugga tills vista har ett komplett register över dina filer. Detta brukar ta några dagar beroende på hur länge du har igång datorn och hur mycket filer du har. När Vista sedan har sitt kompletta register kommer Indexet inte dra några resurser tills du lägger till nya filer igen. Om du har mycket filer utspridda på datorn och använder sök ofta kan det vara bra att låta Indexeraren vara på. Annars bör du stänga av den. Detta gör du genom att:

> Gå in i den här datorn

> Högerklicka på din hårddisk ( C: ) och välj egenskaper.

> Sedan klickar du ur alternativet längst ner, ” Tillåt indexeringstjänsten att indexera hårddisken för att snabba upp sökningen.”

> Du kommer få upp en dialogruta, markera "inkludera undermappar och filer" och klicka på ”OK”

> Det är möjligt att du får upp en dialogruta till, i stil med:

fail1us4.jpg

Klicka på ”Ignorera alla”

> Har du fler än en disk så kontrollera att Indexeringen är avstängd på de med!

Själv har jag denna funktion avstängd då jag föredrar att ha mina filer välsorterade!

Vistas Sidebar

Vista kommer även med en ”Sidebar/ Sidofält” som standard.

Sidebaren kan användas till många olika saker, det är ett slags fält där du kan stoppa in massa olika saker, t.ex. klocka, almanacka, Väderprognos m.m.

Tyvärr äter sidofältet en hel del ram, och slöar ner starten en hel del, beroende på hur mycket verktyg man har lagt till. Har man ingen användning av sidofältet eller har en slö dator är det rekommenderat att stänga av det. Detta gör du genom att:

> Högerklicka på valfritt ställe i sidofältet där ingen ”gadget” är,

> Välj ”Egenskaper”

> Kryssa ur, ”Starta sidopanelen när Windows startas”

> Klicka på ”OK”

Själv har jag sidofältet igång, detta är några av ”gadget’sen” som jag använder:

¤Driveinfo

Visar hur mycket hårddiskutrymme du har kvar på dina diskar!

¤All CPU Meter

Visar Info om hur mycket din processor arbetar, hur mycket ramminne du har ledigt m.m.

¤Network Meter

Visar nerladdnings/uppladdningshastighet.

Fler gadget’s finns på http://gallery.live.com/

Jag kör med sidebaren på eftersom jag älskar onödig info :P

Aero

Windows Vista kommer med det såkallade ”Aero” gränssnittet. Som standard är det aktiverat i alla versioner utom Basic. (Som inte kan aktivera det överhuvudtaget).

Aero ger gränssnittet ett slags 3D utseende, alla fönster är genomskinliga, ”Växer fram” varje gång du öppnar ett nytt fönster i Explorer, du kan även klicka på Win+Tab för att komma till Vistas ”Flip-3D” läge, som visar dig en översikt av alla dina fönster i 3D vy. Detta dra som du säkert förstår en del kraft. Men själva Aero är baserat på DirectX som är hårdvaruaccelererat, kan man säga att ditt GUI "Skrivbordsmiljö" ritas av grafikkortet, så processorn slipper göra detta. Så om du skulle ha en ganska skruttig processor, men ett hyfsat grafikkort, vi tar ett exempel: En Sempron 3000+ och ett 8500GT grafikkort, så bör du i teorin få bättre prestanda med Aero aktiverat, eftersom grafikkortet tar hand om jobbet som processorn annars skulle ha fått göra! Det bästa att göra i detta läget är förmodligen att göra såhär:

> Högerklicka på skrivbordet och välj ”Anpassa”

> Klicka på ”Fönsterfärg och utseende”

> Klicka ur rutan ”Aktivera genomskinlighet”

> Klicka på ”OK”

Det du nu har gjort är att du har inaktiverat 3D funktionen i Vista, men du använder fortfarande Aero temat. Det vill säga grafiken ritas av ditt grafikkort, men det får mindre att göra eftersom det slipper ta hand om 3D funktionerna!

Skulle du inte gilla Vistas utseende alls kan du ändra temat till Windows klassisk (2000/98 utseendet)

För att göra detta:

> Högerklicka på skrivbordet och välj ”Anpassa”

> Klicka på ”Fönsterfärg och utseende”

> Gå in på alternativet ”Öppna den klassiska dialogrutan för att ändra utseende om du vill ha fler färgval” Och välj sedan ”Windows klassisk”

Observera att ditt gränssnitt nu kommer ritas av processorn, men eftersom det klassiska temat är så simpelt kommer det inte märkas någon skillnad mot Vista temat utan 3D aktiverat.

Ska man sammanfatta Aero är det nog bästa att säga:

Testa dig fram och se vad som känns snabbast/bäst på sin dator!

Tack till al6 och e-son på alltomxp.se för en förbättring av Aero delen!

Tips:

Om du vill använda custom teman eller aktivera så Aero är igång även när du har dina fönster maximerade så ladda ner Vista Glazz (För Vista med SP1)

Jag har Aero igång.

Windows Defender

Windows Defender är ett antispyware program som är aktiverat i Vista som standard. Det är allmänt dåligt på att hitta spyware och drar resurser. Har du ett annat Antispyware/Internet Security paket är det rekommenderat att stänga av Defender. Vill du stänga av Defender gör du såhär:

> Öppna Kontrollpanelen.

> Välj Windows Defender.

> Gå till Verktyg i menyn. (scrolla ner)

> Välj alternativ.

> Avmarkera Starta automatiskt när Windows startar.

Jag kör med Defender avstängt.

Automatisk Defragmentering

Vista har Automatisk Defragmentering på som standard, vilket kan vara bra att stänga av då det finns mycket bättre tredjepartsverktyg. Sen tror jag att de flesta föredrar att defragmentera när det behövs och när man inte använder datorn. För att stänga av automatisk defragmentering gör du såhär:

> Gå in i Den här datorn

> Högerklicka på din hårddisk ( C: ) och välj egenskaper

> Klicka på fliken verktyg och sedan på ”Defragmentera nu”

> Avmarkera rutan "Kör efter schema”

> Klicka på ”Stäng”

Defragmenteringen har jag stängt av.

Viloläge

Viloläget i Vista kan vara bra att aktivera om man inte använder det. Windows skriver nämligen än fil (Hiberfil.sys) till rotmappen som innehåller allt som fanns i ramminnet när viloläge aktiverades. Använder man inte viloläge och vill frigöra lite diskutrymme kan man inaktivera det såhär:

> Klicka på Start och skriv cmd i rutan Påbörja sökning.

> Högerklicka på Kommandotolken i listan med sökresultat och klicka sedan på Kör som administratör.

> Om du får en fråga av UAC klickar du på Fortsätt.

> Skriv powercfg.exe /hibernate off vid kommandotolken och tryck på RETUR.

> Skriv exit och tryck på RETUR.

Skulle du vilja aktivera Viloläge igen upprepar du samma procedur men skriver powercfg.exe /hibernate on i kommandotolken istället.

Systemåterställning

Analys och skapande av återställningspunkter systemet förbrukar stora mängder resurser och hårddiskutrymme. Så använder du tredjepartprogram för backup/återställning kan det vara en bra ide att inaktivera systemåterställning! Samtidigt kan det även vara bra att ha systemåterställning på om datorn skulle krascha eller liknande och man bara vill återställa datorn en dag tillbaka i tiden.

Vill du inaktivera systemåterställning så gör såhär:

> Gå till Kontrollpanelen, och sedan System.

> Klicka på systemskydd i rutan till vänster

> Nu får du upp en lisa över dina hårddiskar, klicka ur rutan framför din Windows disk.

> Du kommer få upp en dialog ruta, där klickar du på ”Aktivera systemskydd”

> Klicka på ”OK”

Jag har Systemåterställing aktiverat.

Allmänt

¤ Autostart

Diverse program tenderar att lägga sig på autostart, trots att de inte dyker upp i ”Autostart” på Startmenyn.

För att bli av med alla program du inte vill ha på autostart, gör såhär:

> Klicka på start och skriv msconfig i sökrutan, tryck på <enter>

> Gå till fliken autostart.

> Kryssa ur det du inte behöver.

> Klicka på ”OK” och starta om datorn

> När datorn startar igen kommer du få en dialogruta som säger att du har ändrat i autostart, kryssa i att du inte vill få detta meddelande i framtiden

> Tryck ”Stäng”

Jag rekommenderar dig att kontrollera autostart ofta!

¤ Användbara Tredjepartsprogram

Auslogics Disk Defrag

Defraggler

2st gratis Defragmenterare som båda är bättre än den inbyggda!

Kör någon av dessa regelbundet!

CCleaner, gratis register rensare

Kör ofta! Nästan varje gång du installerar/avinstallerar program blir det knasigt i registret!

HD Tune

Kan scanna efter skadade sektorer på din hårddisk! Kör om du misstänker att din hårdisk är trasig / håller på att krascha!

AVG Antivirus

Ett bra gratis antivirus/antispyware program som fungerar på vista!

Comodo Firewall

Riktigt bra gratis brandvägg som fungerar på Vista!

¤ Aktivera automatiska uppdateringar!

Uppdateringar ÄR viktiga! Det resurserna som går åt när de installeras tjärnar man igen många gånger om när man slipper krasher, extra väntetider, buggar, m.m.

¤ Stäng av onödiga funktioner i Vista!

> Gå till Kontrollpanelen, och sedan Program och funktioner:

> Välj egenskaper:

> Sedan vill aktivera eller inaktivera funktioner i Windows.

Dessa funktioner är rätt onödiga och kan inaktiveras:

- Remote Differential Compression.

- Valfria komponenter för TabletPC.

- Windows DFS Replication Service.

- Fax Windows

- Windows Meeting Space

Slutord

Sådär, 2577 ord senare och förhoppningsvis är ditt Vista lite snabbare nu! Jag har lagt ner mycket tid på guiden så hoppas att den blev bra. :P Reserverar mig för eventuella stavfel! Konstruktiv kritik och förslag på förbättringar uppskattas!

Av SWE|OggE @ Sweclockers.com och alltomxp.se

MVH Oscar.

Link to comment
Share on other sites

Guest Lasseska

Tack för en bra guide. Det är ungefär vad jag själv stänger av eller tar bort i vLite.

Men det är bra att ha allt samlat som ett "kom ihåg".  Tackar tackar

Link to comment
Share on other sites

Tack för en bra guide. Det är ungefär vad jag själv stänger av eller tar bort i vLite.

Men det är bra att ha allt samlat som ett "kom ihåg".  Tackar tackar

Tack så mycket!

Har funderat lite på Vlite med, och jag kanske kommer utöka guiden med ett avsnitt av Vlite. Vi får se ;)

Link to comment
Share on other sites

Guiden är mycket bra! Att guiden är oberoende och kan appliceras på vilken Vista-installation som helst är ett stort plus, jämfört med vLite där man skapar en anpassad installationsskiva och måste installera om datorn. Om du tar med vLite så skapa i såfall en separat sektion för det är mitt tips :)

Link to comment
Share on other sites

Guiden är mycket bra! Att guiden är oberoende och kan appliceras på vilken Vista-installation som helst är ett stort plus, jämfört med vLite där man skapar en anpassad installationsskiva och måste installera om datorn. Om du tar med vLite så skapa i såfall en separat sektion för det är mitt tips :)

Tack!

Med "separat sektion" , menar du en egen sektion i tråden, eller en ny tråd? :)

Link to comment
Share on other sites

Hur få processer kan man klara sig med, inklusive antivirus och brandvägg, om man försöker att minimera antalet?

Mycket svårt att säga, skulle gissa på runt 40-30 kanske?

Testa och se!

Kan tyvärr ej test, kör själv XP, och har fått ned antalet till 12, eller 11 om jag stänger av användargränssnittet för antivirus/brandvägg. Svårt att med Vista komma i närheten av det, misstänker jag. ;)

Bra och användbar guide i alla fall! :)

Link to comment
Share on other sites

Vill bara säga att det är många som säger att man ska stänga av Aero för att få snabbare.

Det är ju inte alltid sant.

Aero grundas på DirectX, vilket är hårdvaruaccelererad grafik, dvs grafikkortet jobbar med Aero.

Om du då sitter med Geforce 9 och har en skruttig processor och har stängt av Aero så måste ju Vista Basic-temat ritas ut av din skruttiga processor, istället för av ditt maffiga Geforce 9.

Även med lite sämre grafikkort tjänar man ofta på att ha på Aero så din processor kan jobba med sitt.

Allting går ju ut på att utnyttja vad du har i datorn så mycket det går, dock tror jag Aero drar mer ström så det är nog inte så bra på bärbara datorer.

Link to comment
Share on other sites

Vill bara säga att det är många som säger att man ska stänga av Aero för att få snabbare.

Det är ju inte alltid sant.

Aero grundas på DirectX, vilket är hårdvaruaccelererad grafik, dvs grafikkortet jobbar med Aero.

Om du då sitter med Geforce 9 och har en skruttig processor och har stängt av Aero så måste ju Vista Basic-temat ritas ut av din skruttiga processor, istället för av ditt maffiga Geforce 9.

Även med lite sämre grafikkort tjänar man ofta på att ha på Aero så din processor kan jobba med sitt.

Allting går ju ut på att utnyttja vad du har i datorn så mycket det går, dock tror jag Aero drar mer ström så det är nog inte så bra på bärbara datorer.

Dock tror jag inte att det drar märkvärt mer om processorn får rita temat, om den då inte är väldigt skruttig. Och hur många sitter med en skruttig processor och ett bra grafikkort? Majoriteten lär ändå få en liten ökning i prestanda. Jag jag märkte skillnad när jag testade med Aero avstängt, och jag har ändå en snabb dator. Men tack för ditt påpekande. Ska editera Guiden imorgon och nämna det.

MVH Oscar.

Link to comment
Share on other sites

Jag tror att det är vanligt med ett visst missförstånd vad gäller Aero´s påverkan på prestanda! För en dator med resurser att köra Aero, är det som al6 säger, mest fördelaktigt att ha detta aktiverat. Vad man däremot kan tjäna lite prestanda på, (och här kommer själva missförståndet) är att stänga av genomskinligheten i Aerotemat... den drar nämligen en del extra resurser! Stänger man endast av genomskinligheten, så har man fortfarande kvar fördelarna med Aeros snabbare rendering.

Link to comment
Share on other sites

Jag tror att det är vanligt med ett visst missförstånd vad gäller Aero´s påverkan på prestanda! För en dator med resurser att köra Aero, är det som al6 säger, mest fördelaktigt att ha detta aktiverat. Vad man däremot kan tjäna lite prestanda på, (och här kommer själva missförståndet) är att stänga av genomskinligheten i Aerotemat... den drar nämligen en del extra resurser! Stänger man endast av genomskinligheten, så har man fortfarande kvar fördelarna med Aeros snabbare rendering.

Säker på det?

Ta t.ex. Vista Basic som exempel, enligt Microsoft har ju Basic inget Aero, men det har ju faktiskt det vanliga Windows Vista temat utan "genomskinlighet" aktiverat. Och då borde ju detta temat ritas av processorn eftersom inget Aero finns. Är det då troligt att Vista temat utan "genomskinlighet" i "bättre" Vista versioner ändå körs av Aero? Är ju möjligt men är tveksam till det.

Länka gärna en källa!

MVH Oscar.

Link to comment
Share on other sites

Självklart är det Aero, även om du stänger av genomskinligheten.... och ja, jag är HELT säker! Hittar ingen bra länk så här på rak arm, men återkommer när jag springer på en. Annars går det ju alltid att maila microsoft!   ;)

Edit:

Genomskinligheten är bara en extra finess i Aero-temat!

Edit2:

Avaktivera genomskinligheten, och öppna sedan den "klassiska dialogrutan" (se skärmskott), så ser du att det fortfarande är Aerotemat som körs!

Link to comment
Share on other sites

Ja det är ju lite dåligt av Microsoft att dom använder ordet Aero lite fel, för jag har också hört att "Vista Home Basic inte har Aero" - men det har det ju, fast inte fullt. Genomskinligheten finns ju inte i Home Basic.

Det spelar egentligen ingen roll med namnet men det är ju sant att genomskinligheten, i teorin, måste dra mer än utan genomskinlighet, men jag tror inte det spelar så stor roll i praktiken. Man kan ju stänga av genomskinligheten som e-son sa så får man ju lite simplare grafik, men ändå hårdvaruaccelererad.

Men om man tänker så finns det ju ingen mening för tex alla spel stänger ju av Aero helt, och när du sitter i Word så bryr du ju dig inte om du har typ 48 fps istället för 60 typ :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...