Jump to content

Tips på ny TV för datorspelande


Recommended Posts

Hej,

ska köpa en TV och ha den som datorskärm. Har tänkt mig en 40 till 42 tums storlek med full HD (1080p). Har kollat in dessa två:

Samsung UE40B8050:

http://www.samsung.com/se/consumer/tv-home-theatre/tv/led-tv/UE40B8050XWXXE/index.idx?pagetype=prd_detail&tab=spec&fullspec=F

Sony KDL-40Z5500:

http://www.sony.se/product/t32-z-series/kdl-40z5500#pageType=TechnicalSpecs

Jag kommer mest att spela spel på den och se film.

Det jag undrar är om "LED" är det nya man ska köpa istället för LCD eller ska man hålla sig till LCD för spelande? Sen är jag inte säker men är "LED" någon slags "version" av LCD?

Ni får gärna rekommendera någon annan TV som ni kanske vet är "bättre" än de jag har valt eller som ni rekommenderar helt enkelt, hade tänkt mig en ribba på runt 15.000 kronor och en storlek runt 40-42 tum men jag tar gärna emot förslag utanför ramarna.

Link to comment
Share on other sites

Det är definitivt LED du ska satsa på och ja LED är en sorts LCD, det som skiljer är hur pixlarna belyses bakifrån. I en traditionell LCD är det "lysrör" som lyser upp hela bilden. Med LED finns det 2 varianter, antingen belyser man hela bilden utifrån kanterna eller så sprider man ut dioderna över bildytan. Med det senare kan förbättra kontrasten väldigt mycket genom att man kan styra att mindre områden ska ha mindre bakgrundsbelysning och därmed få en mycket ljupare svärta och samtidigt ha stark belysning i området bredvid. Det bästa vore såklart om man hade belysning bakom varje enskild pixel men där är vi inte ännu, inte med rimlig prislapp i alla fall.

Kolla omdömen och recensioner på nätet, Prisjakt är som vanligt ett bra ställe att börja söka på.

http://www.prisjakt.nu/kategori.php?k=v1303

Och slutligen försök hitta en butik där du kan kolla på den under drift och se vad DU tycker. Tänk dock på att det du ser i en butik sällan är en bra bild av verkligheten. Ljuset i butiker är inte som i vardagsrum, inställningarna är ofta helt knasiga med skrikande färger för att det uppfattas som bra (be att få justera själv) och signalkällan kan vara allt från grym blu-ray till en svag delad lajvsändning med många störningar på vägen.

EDIT: Det är såna små irritationsmoment som tub nämner nedan som man hittar genom att spendera lite tid på att läsa andras erfarenheter på nätet. De ser man inte i några faktarutor.

Edited by Nicklas
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...