Jump to content

Windows 8 får en Kill Switch?


Lillstenis

Recommended Posts

Du får nog förklara lite mera vad det är och vad det innebär samt för/nackdelar om det ska bli någon diskussion.

(och förtydliga gärna att det ENDAST gäller programvara köpt i/via Windows Store inget annat)

Edited by si3rra
Link to comment
Share on other sites

Microsoft declined to answer questions about the kill switch in Windows 8 other than to say it will only be able to remove or change applications downloaded through the new app store. Any software loaded from a flash drive, DVD, or directly from the Web will remain outside Microsoft’s control

Jag misstänker att du tänkte på något helt annat när du såg rubriken vad gäller Kill Switch?

Mvh // Manneman

Link to comment
Share on other sites

Microsoft declined to answer questions about the kill switch in Windows 8 other than to say it will only be able to remove or change applications downloaded through the new app store. Any software loaded from a flash drive, DVD, or directly from the Web will remain outside Microsoft’s control.

Kan punktera detta uttalandet på en & samma gång, för det stämmer inte och är inte fullständigt korrekt.

Windows har genom versioner tillhört något som faller under proprietär programvara med en sluten källkod.

Detta betyder då alltså att Microsoft liksom många övriga mjukvarutillverkare som säljer kommersiella produkter mot betalning, aldrig överlämnar äganderätten till köparen/användaren vad gäller programvaran vare sig det handlar om volymlicenser/stycklicenser eller förinstallerade OS på datorer m.m som säljs.

Förutsatt inget annat överrenskommits så finns alltid ett äganderättsförbehåll.

Även det som vi benämner slutanvändaravtal som EULA (End User License Agreement), symboliserar ju inte enbart en ansvarsfriskrivning (ifråga om skada som programmet/ OS kan förorsaka) tillsammans med allmän information, utan

ett sätt som tagits fram av dessa tillverkare främst för tala om och förklara att Det Här Är en Ägd Proprietär Programvara Som Ägs Av Oss. Du får använda den under din produkts livstid (vilken kan vara några år men ibland bara under en kort tid). Hur lång den tiden blir är oftast upp till programtillverkaren att fritt bestämma själv "Och Kan" om man har otur avslutas precis när som helst. Man kan likställa den här försäljningsformen som en slags hyra där du betalar hela summan i förskott. Återigen, vid en eventuell uppgradering till nyare version eller hjälp vid support, helt fritt att avgöra för programtillverkaren om dom vill ta ut extra för dessa tjänster längre fram om inget annat framgått. Med andra ord, ett livsfarligt inskränkande rättslöst avtal för användaren med helt fria spelregler för den som säljer, det är den säljande producerande parten som bestämmer genom han äger rättigheterna till mjukvaran.

Om man ovanpå detta inkluderar vad som skrevs i artiklen så ser sannolikt verkligheten lite annorlunda ut.

Skulle vilja påstå att Microsoft kan bestämma sig för göra precis vad dom beslutar sig för när det kommer till utnyttja sina användares datorer och enheter som laptoppar & surfbrickor och telefoner, genom att det är än en gång deras ägda mjukvara.

Det här händer hela tiden, om man av någon anledning inte märkt de förut så kanske efter läst dom här raderna.

Säger bara 'Windows uppdateringar', en fri kanal som använts av Microsoft i låta patcha sina användares operativsystem sen urminnes tider. Konstigt ingen höjt på ögonbrynen förrens idealet/trenden trillar in på telefoner & en allmän apphysteri.

Där ser man var omdömet & verklighetsförankringen ligger bland användare av vår nutid.

Skrämmande!

Sista meningen ovan ej riktat till trådskaparen, tendensen är global jäms över och drivs på av media, bloggar och säljande företag på webben. Läsaren är som vanligt den som köpte innehållet/budskapet.

Link to comment
Share on other sites

Vad som gör det hela intressant för återgå till första formuleringen och utgångsfrågan i tråden så blir de lite som funderingen trådskaparen inledningsvis kom in på.

Då ställer jag mig frågan...

  • Varför ser vi en skillnad på hur dessa saker hanteras på en dator kontra en telefon?

  • Vad kommer detta isåfall att betyda för Microsoft när satsningar nu görs inom dessa områden?

På frågeställningen kan jag själv inte låta bli att lämna svaret att det här beror helt enkelt på att vi ser telefonen som något som står oss personligen mycket närmare av tekniska saker än något annat kommunikationsmedel som vi nu för tiden använder.

Hur kommer då detta sig?

Därför vi har vant oss vid detta kommunikationsmedlet under generationer ända sedan sekelskiftet då dom första introducerades. I Svenska hem fr.o.m 30-40-50talet efter den expansiva utbyggnad som då började komma tillsammans med nätutbyggnaden av elnätet. Vad många kanske fortfarande inte alltid tänker på när man nu för tiden pratar i en fast telefon är ju detta med att i stort sett hela systemet har övergått till digitalt format ifrån tidigare analogt vilket möjliggör behandling av allt som sägs och skickas numera lättare kan hanteras på ett datoriserat sätt av operatören och nätägare.

Ett spännande sidospår kan nämnas programmen på SVT's Veckans brott med Leif GW Persson.

Där lysande expempel på just dom här fastrotade beteendena ofta skapar trassel vid brottslighet, genom vi hamnar allt som ofta i samma gamla vanor och gör bort oss p.g.a vi tror fortfarande att vi använder ett skyddat slutet kommunikationsmedel där vi kan telegrafera som vi alltid har gjort mellan mig själv och den som jag pratar med. Så är det inte längre genom det digitala införandet, och självklart då en fördel bl.a vid brottsutredningar.

Hur många älskar inte & sitta och telefonera?

Exakt, alla gör de mer eller mindre och samtidigt något som knyter an till oss väldigt nära och personligt och i allra högsta grad en av dem mest privata saker vi någonsin skaffar oss.

Hur kommer det sig då att vi inte ser med samma försiktiga blick när det istället handlar om surfa med datorn eller hantera mejl eller köra grejer och program hemma på datorn & lappen?

Nej, den typen av utrustning har inte haft lika långa traditioner hos oss som den rollen telefonen spelat för oss under så mycket längre tid. Därför är vi mer rädda om telefonen än om datorn.

Telefonen tillhör en av dem mest väsentligaste sakerna vi kan använda i våra liv, alltså den viktigaste egentligen. Vi kan inte se likvärdigt mellan telefonen och datorn än på många år, genom datorn och internet har inte funnits lika länge som telefonen.

Tror inte man ska underskatta det här fenomenet när nu Microsoft inriktar sig på den mobila sidan.

Just för risken finns där naturligt bland dessa som kommer vilja använda Windows på telefoner tenderar se på detta med viss skepsis och motstånd, d.v.s blir mer uppenbart att något sitter och manövrerar där bakom i kulisserna på en så pass personlig tillhörighet som jag vill ha full kontroll på över själv. Vi har sett rubrikerna förut på löpsedlarna. Folk blir automatiskt skrämda av detta.

Är telefonsatsningen fortfarande ett bra val av Microsoft?

Här var ännu ett argument i raden av alla som talar emot.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...