Jump to content

Vad tycks om Windows Live Messenger?


Guest al6

Recommended Posts

Vill gärna höra vad ni tycker om Windows Live Messenger. Bra / dåliga / usla saker. Är det ett bra sätt att kommunicera snabbt med? Vad tycks om att det är Microsoft? Hemligt / kryptering / protokoll osv... Förbättringar osv... Plattformar mm..

Behöver info då jag ska utveckla en liknande tjänst fast som är mycket mer elegant och säker. Inspiration från Windows Live Messenger, Iphone samt Google Waves har jag i bakhuvet och jag har en ganska klar bild. Har redan en fungerande prototyp. Från Google Waves har jag självklart tagit "real-time-typing" vilket höjer hastigheten / uttrycksmöjligheten på konversationen betydligt. :)

Link to comment
Share on other sites

Ända jag egentligen gillar med wlm är tillgängligheten, lätt att få tag på, lätt att komma igång och snacka med sina vänner. En sak som irreterar mig lite är att man inte kan spara smiley uppsättningen till en fil på hdd.

[Edit]

Prototyp säger du?, Kan man få glutta lite kanske ;) Kommer man kunna chatta med andra im protokoll?

Link to comment
Share on other sites

Projektet är ca 3 dagar gammalt och nej, det ska inte vara andra protokoll än mitt eget (Det är just detta som ska lyfta projektet; ingen gammal teknik som måste stödjas utan bara ren modern teknik och moderna idéer). Det finns redan massa mediokra multiprotokollklienter (Pidgin, Gaim, Adium med flera). Detta ska vara simpelt, elegant, optimerat, krypterat och finnas för åtminstone Windows och Linux. (servern körs redan nativt på Linux) ;)

Idén är som i Windows Live Messenger att man har en kompislista men med elegansen från Iphone och skrivsättet från google wave och krypteringen från (mot) FRA. Kommer ta lång tid innan detta kan testas i större skala, men jag behöver idéer på nya komminukationssätt osv :)

Edit: självklart är det UTF-8 :D

Link to comment
Share on other sites

Jag personligen testar gärna något nytt för jag är absolut inte nöjd med det jag använt hittills.

Men samtidigt tror det är väldigt svårt att introducera ett nytt protokoll (eller vad man kallar det) även om det är bättre. Messenger har aldrig varit bäst, det som har gjort det framgångsrikt är att "alla andra" använt det. Det är svårt att få folk att konvertera till något nytt och gör inte alla det så får man lik förbaskat köra någon WLM kompatibel klient vid sidan om din för att kunna nå alla. Det vill nog till att man får stor spridning snabbt, annars tröttnar folk och faller tillbaka till enbart Messenger. Jag tror ärligt talat det vore bättre om det var en multiklient med möjlighet att även köra Messenger och om du vill nå amerikanska användare kanske även AOL vilket en del av dem verkar snöat in på.

Det jag retar mig på mest med Messenger är hastigheten på filöverföringar, jag och alla jag känner har alltid haft stora problem med det. Det måste även vara riktigt smidigt att skicka filer, man ska t.ex kunna dra och släppa dem i chatfönstret så åker de iväg. Och ingen jäkla begränsning att det inte går att skicka vissa filformat av säkerhetsskäl, åtminstone inte mellan folk som har varandra på kontaktlistan.

En annan viktig sak är det där med portabilitet. Det ska vara lätt att logga in varifrån som helst, även från vänner som har klienten installerad. Därför måste kontaktlista och annat nödvändigt lagras centralt på en server.

Ska den vara gratis? Reklamfinansierad? Om de ska finnas reklam måste den placeras extremt smakfullt.

Använd Windows standard fönsterutseende (på windows klienten). Möjlighet till skins och grejer är fint men det måste gå att köra standard om man vill. Inte en massa lull-lull överallt, ett enkelt snyggt och prydligt standardutseende med god översikt. Man ska kunna se så många kontakter samtidigt som möjligt i listan utan att scrolla (om det fortfarande handlar om layout liknande den i WLM).

Avatar och någon form av statusmeddelande är nog viktigt, inte minst för att locka de yngre användarna. Kanske någon koppling till Twitter.

Nu måste jag på dass, kanske kommer på något mer att skriva där annars lycka till så länge, keep us posted. :)

Link to comment
Share on other sites

Alltså jag hade inte tänkt att det skulle ta över världen, jag bara vill göra en gratis, reklamfri och simpel motsvarighet. Windows Live Messenger har riiiiktigt många onödiga knappar som leder till saker som inte ens har med chatt att göra. Den här ska vara så simpel den kan bli, utan menyer och konstiga knappar. Telefoni (möjligtvis), filöverföring (utan säkerhetstrams) och simpel text (helst utan några smileys alls eftersom dom ofta stör när man skriver matte/programemring/koder i sin chatt ;)). Jag ska inte använda något standardutseende mer än fönsterramarna. Windows textboxar låter mig inte göra vad jag vill och dessutom flimrar dem som fan. Istället tänker jag ha pratbubblor som i Iphone fast att man skriver sin pratbubbla i "real-time" och sen "spikar den" med enter. Dessa pratbubblor kan man sen flytta med musen om man råkade svara på fel sak (händer ofta). Windows Live Messenger är helt uteslutet eftersom det är ett stängt protokoll som måste reverse-engineeras, dessutom är detta en ny sak som inte är "kompatibelt" med MSN och andra protokoll.

Jag tänker göra det så simpelt men så funktionellt det bara går. Ett exempel är filöverföring. I WLM trycker man "acceptera" och sen laddas filen ner till en förbestämd mapp. Varför inte kombinera "acceptera" med att välja målmappen? Om någon skickar en fil ska det ju komma upp en "spara som"-dialog där man både väljer var och om man vill spara filen. Då slår man två flugor i en smäll och skapar samtidigt simplare filöverföring där man slipper leta fram sin standard målmapp. Självklart ska "spara som"-dialogen fatta att den startar i samma mapp där man sparade sin fil senast, så om man bara vill acceptera trycker man helt enkelt på "spara". Jag kommer jobba på en prototyp som inte kommer vara portabel men när den är klar och det finns en klar bild kommer jag börja göra en helt portabel variant till Windows och Linux. Finns dock ingen garanti på att detta kommer slutföras eftersom det endast är ett hobby / proof of concept -projekt, men om resultatet blir tilltalande kommer jag fortsätta utveckla det.

Link to comment
Share on other sites

Just ja: jag tycker också att man helt ska dropa det här med "avatar" och istället ha ett lösen / användarnamn men sen ha sitt riktiga fulla namn som nick. Egentligen är det ju kommunikationen man ska satsa på - inte vem som har det ballaste nicket eller den ballaste bilden på lolcats som skjuter AWP... Blir ofta så att man helt glömmer vem som döljer sig bakom ishootyou@pornfactory.com eller whatever...

En idé

edit: simpelhet är en stor stöttepelare...

Link to comment
Share on other sites

Pratbubblor? grafik?

Ska det vara enkelt och simpelt, så är väl IRC - stil att föredra?

det är med "real-time-typing" är det det som fanns i ICQ's gamla "chat"?

ICQ-chatt om någon inte vet hur detta ser ut / fungerar.

chat.jpg

Link to comment
Share on other sites

Tycker det mesta låter vettigt och kan säkert vara intressant att använda inom mindre grupper i vissa sammanhang men lär inte att vara intressant för de flesta av den anledning jag skrev tidigare, varför splittra upp på flera klienter när man redan har alla i en.

Jag bryr mig inte om vad min kontakter valt att kalla sig, jag tilldelar dem själv namn som passar i det system jag gillar. På så sätt kan kidsen ändra sina namn hur ofta de vill till hur knäppa saker de vill utan att jag behöver undra vem som är vem och det är aldrig 2 som råkar heta likadant.

De flesta i min lista har avatarer som är personliga, t.ex ett foto, och byter inte dem särskilt ofta. På så sätt är det lättare att urskilja specifika användare. Så jag ser inte det som något onödigt lull-lull.

Link to comment
Share on other sites

Ingenting är spikat än, jag får se vad det blir ;) Jag tänker lite samma sak med små grupper. "real-time-typing" som jag menar är inte samma som ICQ. I den rutan ser man även exempel på SJUKT många knappar som ser helt rostiga ut. Jag hade mer tänkt mig simpel elegant grafik i stil med denna:

http://www.hardwaresphere.com/wp-content/u...-er-cartoon.jpg

Link to comment
Share on other sites

förklara gärna begreppet "real-time-typing", om det inte är så att man direkt kan se vad den andra personen skriver.

Självklart är det att man kan se vad den andra skriver men det ser inte ut som den bilden du skickade. Det är mer som pratbubblor där man startar en pratbubbla och kan skriva i den tills man "spikat" den och sen kan man justera ordningen på den med musen om man råkade svara på fel pratbubbla. Inget är helt bestämt än, nya idéer kommer hela tiden ;)

Om jag inte har några kompisar då al6, gör du då en knapp jag kan trycka på för att få kompisar då, snälla

Där finns ju en knapp, ett plus, som låter dig lägga till vänner ;P

Projektet är väl i vad man kallar alpha-stadiet och kommer ligga där ett tag.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Har lekt klart med prototypen och funderar lite på att börja mixtra på allvar. Vet dock inte riktigt var jag ska börja men när jag väl sätter igång är en testversion inte långt borta. Portabilitet är något jag värderar högt eftersom ni verkar gilla sånt ;)

Edit: Lägger upp en bild på prototypen. Den är extramt ful och smaklös men den visar lite var jag vill komma: tydlig stor text, tydliga inringade meddelanden, tydligt uppdelade meddelanden samt ingen textruta att skriva i eftersom den är underförstådd. Det är alltså bara att skriva i fönstret så får man en pratbubbla. Detta fungerar kanon så det är bara kvar att designa och impementera skiten på allvar ;)

Link to comment
Share on other sites

Andra ser vad man skriver och bubblan kommer fram när man skriver. Efter enter får man en ny bubbla nästa gång man börjar skriva. Ska finnas ett läge att slå på "klassisk" stil om man inte gillar detta men det flyter på fint och man behöver inte vänta på den andra o skriva klart utan man kan läsa vad han skriver som sagt.

Edit: med "andra" menar jag självklart den andra som är med i din konversation. Det är ju inte någon global anonym chatt utan det är ju privat mellan två eller fler inbjudna kompisar.

Link to comment
Share on other sites

Har inget emot att andra ser ATT jag skriver men skulle föredra att de inte ser VAD jag skriver förrän jag känner mig nöjd med formuleringen och skickar det.

Hellre isåfall att själv kunna välja att skicka kortare "delar" då och då när man skriver något långt medans man fortsätter skriva i samma bubbla med någon markering att mer är på gång. Tills man slutligen känner sig klar och avslutar bubblan.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Hur går det med projektet?

Jag har nyss experimenterat lite för att försöka få ordning på filöveröringen över WLM. Testat i WLM, Pidgin, Trillian och Miranda. I Miranda lyckades jag ta emot EN fil med normal hastighet. Resten skickade/tog emot med usel hastighet eller inte alls. Är så jäkla trött på det. Har varit så under alla år jag använt MSN/WLM. Alla OS, alla klienter, alla version och alla jag känner har liknande problem. Nån gång då och då går det bra men oftast är det skit, ingen konsekvens i det heller. Det är helt enkelt någon jävla skitteknik som används för att skicka filer via WLM.

Är så jäkla trött på skiten. Skulle gärna testa din klient om du kan få till en smidig chat och filöverföring som går i full fart utan en massa lull-lull.

Link to comment
Share on other sites

Hade glömt bort projektet :lol: Får ta tag i det snart igen.

Edit: Får se vad jag ska göra, spänningen med projektet tog slut när grunden var klar. :huh:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...