Jump to content

Firefox OS mobiler lanseras stort.


johnh3

Recommended Posts

Då har Firefox OS lanserats och visats upp:

http://www.slashgear.com/firefox-os-launching-globally-with-18-operators-24271054/

 

Bygger i stort på att visa innehåll i html5:

http://amas.ie/html5-business-benefits/

 

http://www.idg.se/2.1085/1.493924/har-visar-mozilla-upp-firefox-os

 

Min gissning är att app branschen i stort håller på att ändras.

En av de större tidningarna/mediahusen i USA (kom ej ihåg namnet)  har tagit bort sin iPhone app och gått in för html5 och responsiv webbdesign.

 

Det blir helt enkelt mer kostnadseffektivt att göra en sida som funkar på alla enheter.

 

Det är en intressant utveckling på mobilsidan nu, hur många smartphone aktörer får plats?

Link to comment
Share on other sites

Det är positivt att det satsas på webbapplikationer och html5. I datorn gör jag nästan allt i webbläsaren, men i telefonen har varje uppgift sin egen applikation. Det ställer krav på webbutvecklarna att skapa riktigt bra sidor/tjänster för mobila enheter. Olyckligtvis för Firefox (OS) (och Windows Phone/IE) kommer utvecklarna inte att lägga mycken kraft på optimering eller ens testning av ”mobilsidor” för något annat än WebKit, som dominerar stort.

 

En annan begränsning är att webbsidor/-applikationer får hålla tillgodo med JavaScript, som är långsammare än t.ex. C och C++ (”nativ” kod). Google försöker att lösa det med NativeClient, men varken Mozilla eller Opera har visat något intresse för den tekniken, tvärtom är de negativa till den.

Link to comment
Share on other sites

Olyckligtvis för Firefox (OS) (och Windows Phone/IE) kommer utvecklarna inte att lägga mycken kraft på optimering eller ens testning av ”mobilsidor” för något annat än WebKit, som dominerar stort.

Vad får dig att tro det när det säkerligen lagts ner miljoner utvecklingstimmar genom åren bara på att få sidor att funka som tänkt med IE(6)?
Link to comment
Share on other sites

Att WebKit nu är (minst) lika dominerande på mobila enheter som IE tidigare var (på datorer).

Jag köpte inte resonemanget första gången och det hjälpte inte att du skrev samma sak en gång till. :)

Man har specielanpassat för IE(6) långt efter att de(t) tappade sin dominanta ställning. Det är inte okomplicerat att som utförare motivera för beställaren att de missar en stor del potentiella kunder bara för att. Även om det är ofta så är det inte alltid enbart pengar som styr, att man kanske sparar utvecklingskostnader som väger upp intäktsbortfallet. Ibland handlar det också om rykte att ha en produkt som faktiskt fungerar överallt, folk är effektiva på att sprida sitt missnöje. Samtidigt kan man även hoppas att det fortfarande finns en viss stolthet och strävan hos utvecklare att lyckas åstadkomma det.

Link to comment
Share on other sites

Det är nog få som de senaste åren har lagt några betydande belopp på anpassning för IE6. Stora sidor/tjänster, som de från Google, stöder officiellt de två senaste IE-versionerna (nu 9 och 10).

 

Men visst finns det ett och annat företag som i tidernas gryning byggde fast sig vid IE6, och det kan nog finnas sidor som anpassas till den galenskapen.

 

På telefoner slipper vi dock sådana dinosaurier. iOS använder/tillåter endast WebKit, på Android dominerar WebKit (även om alternativ tillåts), BlackBerry 10 använder WebKit, Tizen använder WebKit, Opera har bytt till WebKit.

 

Visst skall webbsidor/-tjänster fungera på alla moderna renderingsmotorer, om standarder följs. Men i praktiken är det inte så. Operas Presto är en modern renderingsmotor som stöder alla aktuella standarder, men likväl plågas av trasiga sidor. Och inga webbutvecklare bryr sig om att laga sidorna, då de inte är trasiga för de flesta användare.

 

Dessutom måste förstås Gecko (Firefox) och Trident (IE) hänga med i WebKits utvecklingstakt och stödja allt som WebKit stöder. Historiskt har IE haft uppenbara problem med det.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...