Jump to content

Recommended Posts

I dag släpptes Vivaldi 1.0, den första stabila versionen av en ny webbläsare. Vivaldi utvecklas till stor del av tidigare Opera-utvecklare, som ett alternativ till ”nya” Opera, som många användare sedan Presto-tiden (Opera före Chromium) inte är nöjda med.

Vivaldi 1.0: Not for everybody, just you

Vivaldi för Windows finns som 32-bit och 64-bit, den senare ”experimentell”: https://vivaldi.com/download/

Bakgrund: https://vivaldi.com/story/

Version 1.0.435.38 är baserad på Chromium 49.0.2623.110 (samma version som Chrome stabil, f.n.).

Edited by JoWa
Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Jo, jag installerade den första gången för ett år sedan. Då var Vivaldi inte så rolig. Tillägg stöddes, men var dolda, t.ex.

Vivaldi är bra för den som vill ha en kombination av gamla Opera (Presto) och Chromium. Från Opera känner man igen panelen och listen i programfönstrets nederkant, med zoomregel. Det finns funktioner som ligger vid sidan om själva webbläsarfunktionen, som anteckningar. Mer är nog att vänta.

Vivaldi är också mer anpassningsbar än Chrome. Därför är det överraskande att man inte kan ange startsidan (Snabbval) som hemsida, d.v.s. den sida som öppnas då man trycker på hussymbolen.

Temat är helt eget, och anpassningsbart. Då det är byggt på en egen teknik, stöds inte Chrome-teman.

Musgester är en annan Opera-klassiker som finns i Vivaldi.

Annars är Vivaldi som Chrome. Själva webbläsaren är ju densamma (Chromium).

Framtiden får utvisa hur väl Vivaldi hänger med i Chromes utgivningstakt. Vivaldi 1.1.453.47 är baserad på Chromium 50.0.2661.89, medan stabil Chrome för Windows nu är 50.0.2661.87, så det ser ju bra ut än så länge.

Edited by JoWa
Link to comment
Share on other sites

Ja det var mycket anpassningsbarheten jag tyckte verkade trevlig. Men jag har googlat och kollat reviews på Youtube och trots alla inställningsmöjligheter så verkar det inte gå att ha något så grundläggande som helt tom "startsida" och "ny flik". Jag vill inte ha historik/favorit rutor kludd. 

Link to comment
Share on other sites

Det är inte lika dumt som i Google Chrome då att när man börjar skriva en adress så står about:blank kvar? 

 

I Google Chrome har jag löst det med en extension som heter Empty New Tab Page och den skulle kanske funka i Vivaldi också som verkar stödja Chrome extensions, men det känns så onödigt att behöva bloata ner webbläsaren för en sådan självklarhet. 

 

Jag känner mig lite gnällig nu som så ofta när det är något nytt, men hur svårt kan det vara att komma på att lägga till ett "Empty" val i en produkt som har anpassningsbarhet som ett av sina säljargument? :)

 

Edited by Nicklas
Link to comment
Share on other sites

”about:blank” står där, men ett klick i adressfältet markerar texten, som därigenom försvinner när man skriver första tecknet.

Jo, man kan tycka att det skulle finnas tomma alternativ på alla tre områden, även om jag inte finner en tom sida särskilt användbar. Vande mig vid Operas Snabbval 2008, och vill inte vara utan någon variant av det konceptet. ;)

Edited by JoWa
Link to comment
Share on other sites

Jo det handlar nog mycket om vanor. Det tog mig lång tid, många tårar och en del extensions att gå över till Chrome från Firefox men nu är det bara vid vissa tillfällen jag saknar några av finesserna i Firefox. 

Jag använder tangentbordet och kortkommandon så mycket som möjligt så blir ofta CTRL+T och sedan börja skriva en adress, då är det en smula irriternade. Men man skulle väl kunna lära sig trycka CTRL+TL eller CTRL+TA istället. 

 

Jag får nog Vivaldi ett försök någon regnig helg när man inte kommer på något annat att göra. 

 

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Ja det inlägget var det bästa jag hittade när jag googlade på det också. Det var synd för den funktionen är den största anledningen att jag uthärdade pinan att vänja mig vid Chrome istället för Firefox. :) 

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...
 • 2 months later...
 • 1 month later...
 • 2 months later...
 • 2 weeks later...
 • 2 weeks later...
 • 1 month later...
 • 1 month later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...