IT doktorn

Medlem
 • Posts

  152
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  4

Everything posted by IT doktorn

 1. Förstod att det var så. Får prova att modifiera 11:an när den kommer skarpt. Tycker att det fungerat rätt bra med betan och är snabb i vissa moment mot Windows 10. Vi får se vad utgången blir utav dom högre kraven.
 2. Ja tom build 22463. På en annan dator så felar installationen vid 100%
 3. Den senaste builden 22463 har jag ej fått? Nån fler som har liknande i Dev Channel?
 4. Kör 22000.194 nu och verkar vara stabil och bra nu. Får prova den färdiga versionen när den kommer och ge min dom
 5. IT doktorn

  M.2 vs SSD

  Det är utmärkt även jag kör Macrium och anser det bland dom bästa jag haft. Windows egna dög förr. Även jag har några äldre datorer och kan rekommendera dig att sätta i minst 8Gb-minne eller mer, det duger gott. Så jag skall ge herrn tips på några program som gör underverk i en dator. 1. https://www.ccleaner.com/ccleaner/download 2. https://www.wisecleaner.com/wise-disk-cleaner.html Tar bort skräp i datorn. 3. https://www.oo-software.com/en/shutup10/update Ta bort nyfikenhetssjuka i Win 10-11. 4. https://www.snappy-driver-installer.org/ Bra att finna saknade drivrutiner och nyare. Dessa program använder jag dagligen i mina datorer och ger både äldre och nya datorer ett nytt liv. Prova dessa så skall du se på fart och fläkt. Rena hästkuren vid en trög dator.
 6. Uppdaterat till 22000.184 idag och märker ingen större skillnad. Systemet är snabbt och flyter på bra.
 7. IT doktorn

  M.2 vs SSD

  Jag har hållit på i över 30år med elektronik och datorer, samt jobbar nästan dagligen med support ärende. Man måste ha en stabil grund i kunskap och maskinvara, därefter lär man sig i efterhand vad som är rätt och fel. Många kunder installerar hejvilt och svarar ja på alla frågor i en installation av programvara samt kan ha 2-3 virusprogram samtidigt på Mest program i datorn trägen vinner utan vetskap om faror i vissa program. Jag brukar rekommendera en helt ny installation av operativsystem samt installera alla drivrutiner som krävs, sen gör man en backup. Sen kan man härja som man vill och testa olika program. Vid problem återställer man backupen och lär sig vad som är bra och dåligt. På sikt har du den bästa backupen du kan ha. Personligen gör jag detta flera gånger i veckan och sållar ut dom dåliga. Jag kan återställa valfritt system på 2 minuter. Jag kör även mot en Nas där jag har alla övriga program fullt uppdaterade och har bara Operativsystem på en SSD. Då får man ut det optimala ur en dator. Kör 10 operativsystem och kan välja efter behag. Windows-Linux-Android. Jag har 7 datorer samt en till enbart fordons diagnostik, en i husvagnen, en till programmering o.s.v. Så kör vidare och prova dig fram vid problem. Det är bästa vägen till framgång.
 8. IT doktorn

  M.2 vs SSD

  För att en dator skall kunna utnyttja fullt flöde, så krävs att man har senaste moderkorten/dator som oftast kör M.2 NVMe. Det får inte finnas några flaskhalsar i hårdvaran/senaste drivrutiner. Med M2.NVMe så samarbetar gränssnittet direkt med processorn som bör vara av senaste modellen. Då kan man uppnå högre hastighet. Har man en äldre dator och använder datorn som privatperson duger en vanlig SSD perfekt. Finns många inställningar och justeringar i Windows för att uppnå snabbhet. Samt att hålla autostart program, tillägg i webbläsare till ett minimum. Håller man en dator ren utan massa onödiga program så duger det långt. Snabbheten är inte det viktigaste i en dator. Det gäller som hemma att städa och plocka bort det onödiga. Så min rekommendation till dig är om du ej är nöjd med din dator. Köp ett nyare. Kanske en Laptop är bättre?
 9. Jag brukar blåsa ur mina datorer 1gång per år. Spelar ingen roll om datorn står på ett bord. Damm finns i alla datorer via luften. Blir i värsta fall att fläktar kyler dåligt samt statisk elektricitet som kan skada elektronik. En dammsugare är tabu i en dator. Var på ett jobb där 90 datorer var uppkopplad mot ett nätverk och flera fläktar hade stannat på grafikkorten och blev service på allihop med tryckluft samt kortbyte på en del datorer. Samt flyttade dom från golv till databord. Huga. När jag servar laptops/TV så är prio 1-Tryckluft
 10. IT doktorn

  M.2 vs SSD

  Nej. SATA III 6.0Gb/s är max som du har nu.
 11. Kul att det fungerar bra nu. Men du bör även blåsa ur datorn med tryckluft för att slippa överhettnings problem du tidigare haft. Har samma problem som du att skriva i forumet. Kör Firefox och märkt att ibland får man skriva 2 gånger och vänta ca:1min innan det är skickat. Likaså från en mobil. Troligen skannas all text för säkerheten på detta forum?
 12. Har nu läst dina tidigare inlägg och kan vara fel på moderkortet som nån skrev. Likaså nätdelen. Har du tillgång till tryckluft? Isåfall bör du blåsa ut nätdelen samt moderbordet från damm. Har du tur är det källan till alla problem.
 13. Svårt att säga problemen då vi ej vet vilket moderbord du har. Du skriver 2 bios? Tror du tänker på MBR och UEFI? Vissa bord har en backup bios ifall nåt blir fel. Kolla om det finns nån nyare bios till moderkortet. Kan lösa många problem samt drivrutin för kortet/chipset. Kan även vara virus i värsta fall som satt sig i bios kretsen. Viktigt är att man installerat ett operativsystem från en säker källa.
 14. Skillnaden jag menade är att det var oftast utan högre systemkrav. En smidig övergång utan krav på TPM/Process kraven som 11:an kräver. I 7:an var det endast mer ram-minne som den gemene fixade enkelt samt kanske en hdd.
 15. Självklart Cecilia. Men Microsoft borde köra den smidiga övergången som i Windows 7-10 för vanligt folk. Alla individer är ju inte proffs och måste rusa och köpa nya datorer på sikt? Så i framtiden ger många upp att skaffa sig en dator. Mobiltelefoner kommer att ta över rollen. Samt äldre personer får det tuffare att hänga med utvecklingen. Blir ungefär som att alla skall satsa på elbil för miljöns skull? Kommer aldrig att bli nån succé. Vanligt folk kommer att inte ha råd. Våran generation kommer ej att märka nån skillnad på miljön. Möjligen el-cykel.
 16. Börja med att ta bort alla partitioner på disken, så du endast har en partition. Har du däremot 2 partitioner på disken typ gjort en egen som typ backup eller musik disk, så skall du ej ta bort denna partition. kör du UEFI i bios måste du ta bort EFI boot filen. Är du inte rädd om nått på disken, kan du sätta in disken i en annan dator med hubb eller extern hdd låda och ta bort allt. Antagligen kör du UEFI/EFI på disken då du får upp boot manager och därför känns det ovant kontra bios läget MBR.
 17. Precis det jag syftade på. Går dom den hårda vägen, så tappar dom användare av 11:an. Men vem vet, kanske det går ändå framöver då allt är etablerat?
 18. Ja det fungerar rätt bra. Tänker dom hålla på TMS 2 kravet, så övergår jag med fler till 10:an alt Linux.
 19. Komplett virusskydd med brandvägg m.m. Installerat det på 4 datorer igår och fungerar perfekt. OBS. Att länken är på Tyska, men installationen blir på Svenska och själva programmet likaså. Installera detta och man kan skriva en valfri e-post. Typ kalle@telia.com om man vill sen ett valfritt lösenord. Har ni detta skydd sen förut så avinstallera det först. Fungerar även på Windows 11. Här är länken https://www.bitdefender.de/media/html/consumer/new/get-your-180-day-trial-opt/index.html?clickid=yskxX4xcpxyLUAtwUx0Mo3wBUkETyrW9ZTJ-Qs0&irgwc=1&MPid=1995231&cid=aff|c|IR# Gratis är gott eller hur
 20. Har du fått det att fungera? Glömde en sak. Gå in i bios och finns en flik där man har 2 val för laddning av batteri. Första valet är långsam laddning och andra valet snabb laddning. Vissa batterier klarar ej den snabba alternativet.
 21. Kör version 22.000.168 nu på alla datorer och ingen större skillnad.
 22. Kör version 22000.160 nu och alla småbuggar har försvunnit. Stabil och fungerar helt perfekt.
 23. Tror att dom flesta har en dator dom är nöjd med och kör vidare med det system dom har idag. Börjar kraven hopa sig så går många över till Linux/surfplattor/mobiler. Microsoft bör som jag sagt tidigare vara försiktig med höjda krav under Windows 11. Jag vet att många äldre ovana datoranvändare räds för ny teknik och kunde acceptera Windows 7 på sin höjd. Sen när Windows 10 kom tror jag många backade tyvärr. Det är extremt känsligt område kring start menyn sen Windows 10 och när du köper en ny dator idag och startar upp den för första gången så blir äldre ovana rädd. Många lämnar tillbaka datorn i butik och köper en mobil istället. Har installerat 100-tals datorer åt privata marknaden under 30år och får förklara och supporta just ovana äldre personer. En del råder jag till Linux. Personligen tycker jag att man bör göra ett enklare Windows system för nya, ovana användare. Sist men inte minst så bör all nyfikenhets sjuka i systemet kunna tas bort direkt för dom som betalar för licensen. Och all påtvingad program dynga från tillverkaren likaså. Idag består användande av dator eller en mobil av att uppdatera dagligen olika program, städa. m.m. Så effektiv användning per dag är kanske 80%? Hårda ord men ren sanning tyvärr....................
 24. Japp. Har använt den i klenare datorer och är lite snabbare än Firefox. Dock bör du gå in i alla inställningar och stänga av lite av varje för att få snabb respons. Återgick själv till Firefox efter ett tag.
 25. Det är nog troligt på grund av snabbheten samt ca: 2Gb mindre utrymme som systemet tar kontra Win 10. Jag får sätta på batterispar för att dämpa effekten av detta