Jump to content

Min dator tvärdog, kommer inte in i Vista igen. Svart skärm [LÖST]


PerS

Recommended Posts

Hej

Jag har ett problem med min dator (HP-Pavilon, Windows Vista Home Premium sp 2) som jag hoppas någon kan hjälpa mig med.

Häromveckan när jag körde ett datorspel så dog min dator helt plötsligt. (Civ Colonization, ett spel som jag kört mycket tidigare så jag tror inte det berodde på spelet). Nu kommer jag inte inte in i Windows. När jag startar upp datorn möts jag av följande felmeddelande:

"Windows felåterställning. Det gick ej att starta Windows. Det kan bero på en nyligen ändring i maskin- eller programvaran."

Sedan finns det två alternativ:

"Starta startreparation.

Starta Windows i normaläge."

Oavsett vilket av dessa alternativ jag väljer så händer samma sak, nämligen ingenting alls. Bara svart skärm. Jag försökte köra "startreparation" och lät datorn stå i fem-sex timmar men inget hände.

Jag hade inte gjort några ändringar i maskin eller programvaran innan, inte aktivt i alla fall. Inte heller hade jag installerat någon ny mjukvara eller hårdvara.

Jag trodde först att det var grafikkortet som pajat så jag stoppade in ett sprillans nytt kort (ASUS GeForce GT220) men det gjorde ingen skillnad.

Jag har provat att köra reparationsskivorna. Då får jag visserligen upp meddelandet "Windows läser in filer..." men sedan blir det bara blå skärm. Samma sak när jag kör "systemåterställning" från "blåskärmen" när datorn startar.

Någon som har någon teori om vad som är fel eller förslag på hur jag går vidare i felundersökningen?

Tack på förhand.

/ Per S.

Lite grundläggande systeminformation utifall det är till någon hjälp:

Operating System: Windows Vista Home Premium (6.0, Build 6002) Service Pack 2 (6002.lh_sp2rtm.090410-1830)

Language: Swedish (Regional Setting: Swedish)

System Manufacturer: HP-Pavilion

System Model: GT721AA-UUW a6235.sc

BIOS: Phoenix - AwardBIOS v6.00PG

Processor: AMD Athlon 64 X2 Dual Core Processor 4000+ (2 CPUs), ~2.1GHz

Memory: 2046MB RAM

Page File: 848MB used, 3481MB available

Windows Dir: C:\Windows

DirectX Version: DirectX 10

DX Setup Parameters: Not found

DxDiag Version: 6.00.6001.18000 32bit Unicode

Edited by PerS
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Jag lämnade in min dator hos en serviceverkstad som kunde konstatera att min hårddisk hade krashat, vilket jag väl hade börjat misstänka men hoppades in i det sista att så inte skulle vara fallet. Verkstaden installerade en ny hårddisk och kunde rädda mina viktigaste dokument från den gamla disken. Det kostade en rejäl slant och det tog flera dagar att installera om allting på den nya hårddisken (håller på fortfarande) så nu är det läge att börja fundera på att göra redig och kontinuerlig backup av den nya hårddisken. Men jag är glad att min dator fungerar igen i alla fall.

Link to comment
Share on other sites

Datorerna är snart så billiga, att det lönar sig att ha en backupp som kan återställa allt på en ny dators disk, om det du råkade ut för inträffar. Jag antar att du betalt din läxa och att du i fortsättningen, kommer att regelbundet köra backupper på sånt som är viktigt och du sa det själv förresten.

Idag får man mycket dator för lite pengar, något att tänka på, men det är det enorma arbetet det tar, att installera om alla program, som gör det värt, att alltid ha en backupp liggandes.

Ungefär som med skrivare, en enkel standardskrivare, kan man kasta i soporna när bläcket är slut och köpa en ny. Bläcket är oftast dyrare, än skrivaren!?

Edited by OlleBull
Link to comment
Share on other sites

De va ju inte direkt några TIPS om va som kan va fel här, mest att "haha, skyll dig själv"..har du ingen originalskiva till Vista? Blir det nått felmeddelande när du ska återställa? Har du gjort något i BIOS ? De BEHÖVER inte va en kraschad HDD så ge inte upp.

Link to comment
Share on other sites

Jag lämnade in min dator hos en serviceverkstad som kunde konstatera att min hårddisk hade krashat....

Jag håller med tidigare inlägg här att man inte ska ge upp och man ska deffinitivt inte tro på allting man hör. Finns gott om "förstår sig påare" överallt som vill tjäna pengar/sälja eller tillskriva sig egen berömmelse, samtidigt som benämningen "krashad hårddisk" är ett väldigt generellt begrepp som i ren okunskap har missbrukats lika länge som det har funnits datorer. Bara för att det råkat uppstå en liten fnurra i mjukvaran så behöver ju inte detta betyda att elektroniken har fått ett fysiskt fel.

Samma sak gäller detta med virus som också tillhör ett område som missbrukats i folkmun bara för att det många ggr är spännande om att få skryta lite över att "jag har minsann blivit angripen..." och "jag har minsann lyckats ringa in dem skyldiga..." Bara för att få vara ball & stöddig & spänna sig :)

Hur många ggr har inte dessa fall egentligen handlat om datorer som inte skötts på rätt sätt och användare som själva gjort bort sig och själva inte har en enda susning om vad dem egentligen har gjort med datorn, nä precis..felet var ju inte deras utan datorns fel och alla dessa virus ;)

Prova gärna Hiren's BootCD (ladda ner & bränn på skiva).

Anslut därefter hårddisken till valfritt system som slavdisk eller yttre extra enhet och undersök den närmare vid tillfälle. BootCD'n kan startas antingen den vanliga vägen tillsammans med uppstart av datorn eller via en installerad CD emulerare innifrån Windows.

Edited by Opptokoppter
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...