Gå till innehåll

Välja skärm för bildbehandling


JoWa

Recommended Posts

Jag skall beställa en skärm för bildbehandling, så korrekt ljushet och färgåtergivning är viktiga egenskaper. Tänkte beställa från Inet (kanske får en mintstång!), och har hittat två skärmar till rimligt pris: Dell UltraSharp 24" U2410 IPS (4 990:) och HP TFT ZR24W 24" IPS-panel (3 790:).

Storlek och upplösning är samma: 24 tum och 1 920×1 200. Den största skillnaden jag hittar är dem dynamiska kontrasten, som hos Dell är 80 000:1, och för HP 3 000:1. Kan det verkligen vara så stor skillnad!? :blink:

Någon som har ett gott råd? Är Dell värd 1 200 kr. mer? Kanske kan man hitta ett bättre alternativ om man accepterar en lägre upplösning (1 920×1 080)?

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Den största skillnaden jag hittar är dem dynamiska kontrasten, som hos Dell är 80 000:1, och för HP 3 000:1. Kan det verkligen vara så stor skillnad!? :blink:

Ja det kan vara så stor skillnad men det betyder inte att den är så grymt mycket bättre i alla lägen. Dynamisk kontrast används som säljargument ungefär på samma sätt som digital zoom på kameror. Det går ut på att ändra bakgrundsbelysningen för att flytta hela kontrastskalan uppåt/neråt. Dvs om du tittar på en mörk bild kan den sänkas för att ge bättre kontrast i den mörka färgskalan, om det är en ljus bild så höjs den. Har du en bild som innehåller både mörka och ljusa områden är dynamisk kontrast alltså inte till så stor nytta. Kortfattat, det är ingen nackdel att ha den, men kanske inget man bör betala extra för.

OK. Det är en äldre dator, så det blir VGA-anslutning. För framtida användning kan dock HDMI vara en fördel. Tack för synpunkten.

Så länge den är kopplad med VGA lär det inte spela någon roll vilken av skärmarna du tar. VGA och färgäkthet går inte ihop. Ta den billigare monitorn och lägg mellanskillnaden på ett grafikkort med digital bildutgång istället.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Delta i dialogen

Du kan skriva svaret nu och registrera dig senare, Om du har ett konto, logga in nu för att svara på inlägget.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa nytt...