Gå till innehåll

C-disken full. Vad göra?


BertL

Recommended Posts

Nu har det hänt som jag väntat på ända sedan jag köpte datorn. Den pluttiplutthårddisk som datortillverkaren envisas med att kalla C har blivit full. Program fungerar inte om de installeras på den tio gånger större D-hårddisken. Har kört diskrensning kontinuerligt hela tiden, så där finns inget att hämta. Tacksam för tips om hur jag får reda på vad som finns på disken och om program som kan spara sina filer på annan disk eller andra sätt att spara utrymme. Eftersom jag mest kör Word för Windows för att skriva och Outlook för epost mm och Worddokumenten redan sparas på D-disken är jag särskilt intresserad av om det går att få Outlook att flytta över sina epostfiler, kalenderfiler, kontakter, anteckningar mm till D-disken. Även tacksam för tips om särskilt utrymmeskrävande program och uppdateringar som man kan ta bort och över huvud för alla tips som kan hjälpa mig att få den här datorn (som var svindyr och ännu fungerar finfint) att överleva några år till. 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Antagligen så finns det en massa dolda filer på din c hårddisk som tar upp en massa utrymme, men som du normalt inte kan se inifrån Windows. Men det finns program som till exempel TreeSize som gör att du kan se alla filer som finns på hårddisken, och inte bara de som syns i utforskaren.

http://www.jam-software.com/treesize_free/

 

Sen så kan du också titta på Systemåterställningar och viloläget.

http://techworld.idg.se/2.2524/1.268983/sa-frigor-du-diskutrymme-i-windows-7

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Tack för tips!

 

Har renast program jag inte använder och filer som jag tror inte behövs samt tagit bort viloläget (som är ganska jobbigt ibland). Ökade på så vis utrymmet från 4,5 till 17.5 GB (av 106). Det är i alla fall inte rött längre.

 

Har också laddat ner TreeSize, men är väldigt osäker på vilka filer som kan tas bort. 

 

Jag har inte en hårddisk med två partitioner. I stället har jag två stora hårddiskar; en som jag jobbar på (D) och en som allt automatiskt lagras till för att jag skall slippa göra säkerhetskopior. C-disken har jag för mig är något annat än en vanlig hårddisk med skiva, men kommer inte riktigt ihåg vad ("Hard Drive : 128GB Solid State Drive Mini Card" heter den i alla fall). Jag antar att det inte går att få den att använda utrymme på D-disken?

 

Den finns ett alternativ där man kan välja att kompimera disken för att spara utrymme, men jag har för mig att det inte är så smart?

 

Misstänker att en hög procent av materialet på C-disken är mail och nedladdade bilagor i Outlook och skulle därför gärna vilja få Outlook att spara på D-disken.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Ifall din hårddisk heter något med "Solid State Drive" så borde det vara en SSD disk och inte en mekanisk hårddisk. Det normala är att man bara har Windows och eventuellt en del program som man använder ofta på SSD disken. Resten har man på den mekaniska hårddisken. Ett alternativ är ju så klart att byta ut SSD:n till en större. Det brukar nu för tiden följa med program som hjälper till att kopiera över all data till den nya SSD:n ifall man köper en ny.

 

Jag har aldrig använt Outlook, så jag har ingen aning om hur detta program fungerar, men jag hittade några länkar som kanske kan hjälpa dig på vägen.

https://support.office.com/sv-se/article/Flytta-en-offlineOutlookdatafil-OSTfil-18f9e726-ff80-4cf4-94f6-3a788c79b7f0

http://support2.microsoft.com/kb/287070/sv

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

En del dokument, bilder etc..kan man nog föra över till OneDrive:

https://onedrive.live.com/about/sv-se/plans/

 

15 GB gratis (går köpa till mer utrymme).

 

Younited har en liknande tjänst:

https://www.younited.com/sv/hemmet

 

DropBox:

https://www.dropbox.com/

 

Nyttjar man gratisalternativen så får man ihop många GB i slutändan som man kan frigöra från hårddisken.

 

Eller ett Office 365 konto som kostar men där får du hela 1 TB lagring:

http://office.microsoft.com/sv-se/buy/

 

Redigerad av johnh3
Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

C:\Windows\WinSxS mappen kan växa till sig rejält om man lagt på en massa Windows uppdateringar / service packs. Googla på Windows 7 WinSxS så hittar du en massa info hur du kan städa den mappen med Microsofts eget cleanup verktyg och vad det innebär. 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Delta i dialogen

Du kan skriva svaret nu och registrera dig senare, Om du har ett konto, logga in nu för att svara på inlägget.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa nytt...