Jump to content

Duvor och skit


CGD

Recommended Posts

För ett par månader sedan såg jag att en duva hade lagt två ägg i en blomkruka ute på balkongen. Jag tyckte inte att jag bara kunde slänga boet med ägg och allt i sopporna så istället skaffade jag lite fågelmat och vatten.

Usch vilket misstag! Duvor är ena riktiga skitmaskiner, speciellt efter det att äggen kläckts. Jag har nu tagit bort krukan med boet och de får ingen mat eller vatten.

Hur länge kan det dröja innan duvungarna lär sig flyga och ger sig av?

Men en sak är ju säker, inga krukor på balkongen och skulle det ändå dyka upp några ägg så kommer jag att slänga dem.

Link to comment
Share on other sites

Javisst, vissa likheter finns ju. Men Cecilia brukar veta vad hon talar om så jag väntar ett par veckor till sedan slänger jag ut dem. Om de då inte kan flyga hoppas jag de lär sig fort.

Nästa vår ska allt som kan inbjuda en fågel att bygga bo bort från balkongen och om någon pippi har fått pippi och ändå lägger ägg så kommer jag att slänga ut dem. En så hgär skitig försommar vill jag inte ha en gång till.

Link to comment
Share on other sites

Själva krukan med boet tog jag bort häromdagen och fick hela balkongen skurad. Likaså tog jag bort mat och vatten. Så nu springer duvungarna runt och skiter ner hela balkongen. Så nej, jag kan bara inte ha kvar dessa typer på balkongen längre. Det samlas så mycket skit och har nu också börjat lukta illa. Så jag som är nyopererad och bara kan förflytta mig med två kryckor är lite oroad av smittorisk. Så jag ber någon hjälpa mig bli av med duvorna. Vad händer om man bara tar tag i dem en och en och släpper den utanför balkongräcket. Eller om man tar dem i en påse och släpper dem i skogen som ligger härintill.

 

Link to comment
Share on other sites

2 timmar sedan, CGD sade:

Har du ett bättre förslag?

Kommuner brukar ha skadedjursbekämpare så det kan du pröva med och det finns även organisationer som är specialiserade på t ex skadade vilda djur och kanske kan hjälpa dig. Jag kommer inte ihåg något namn nu men vet att jag för 10-15 år sen ringde en organisation efter att en koltrast flugit in i ett fönster och fortsatte att ligga stilla i en timme (den flög sen iväg efter ytterligare 1-2 timmar).

 

31 minuter sedan, gsb sade:

Jag skulle inte tveka. Ut i skogen med dom.

Om man vill ha ihjäl dem är det väl bättre att slå ihjäl dem än att svälta dem till döds. Duvor är inga skogsdjur, de utvecklades för att bo på klippor.

 

Edited by Cecilia
Link to comment
Share on other sites

Jag är ju rätt nyopererad så jag fick hjälp med duvor och balkongen.

Fåglarna bars ut till plats som så lämplig ut. Efter det började storstädningen av balkongen. All gammal skit skrapades upp i en större plastpåse och efter det så skurade hela balkongen med en blandning av skurmedel och Klorin.

Men som jag skrivit tidigare, det kommer inte att finnas några krukor som kan locka till bobygge åren som kommer. Skulle det ändå dyka upp något bobygge med eller utan ägg så kommer de att städas bort omedelbart.

Men det är den artonde sommaren jag bor här och det har alltid ståt någon eller några krukor utan blemmor på balkongen men inget bobygge. Även om det det ser lite trevligt ut i början så slutar det ändå med kaos.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Det fungerade bara i tag sedan var alla duvor tillbaka. Har ni några bra förslag som inte kostar för mycket på hur jag kan hålla dem borta från balkongen för det här börjar ju bli rejält plågsamt. Jag såg någon som hade satt upp en bit aluminiumfolie. Kan det vara något för att hålla de där flygande råttorna borta.

Link to comment
Share on other sites

Flyger alla duvorna iväg när någon går ut på balkongen?
I så fall kan man ju pröva med att täcka över balkongen med t ex ett lakan när man inte är ute på den.

En del fåglar blir störda av sånt som blänker och rör sig och det utnyttjas t ex när man hänger upp blå aluminiumremsor i bärbuskar för att hålla trastarna borta, men om det gäller dina duvor vet man inte utan att pröva.

Link to comment
Share on other sites

Jag provar med aluminiumfolie så får jag se hur det går.

De duvor som är inne på balkongen och de som "bara" sitter på räcket flyger iväg så fort jag öppnar dörren och går ut. Nu, i motsats mot tidigare, ser jag inga duvor under dagtid. Det är först när det börjar skymma som de dyker upp. Det här gör ju också att jag inte vågar ha balkongdörren öppen på natten. Vem vet om de väl går runt på balkongen kan de ju lika lätt gå in och då blir det nog inte roligt. Just nu är det ju inte aktuellt men om vi får tillbaka rejäl sommarvärme är det rätt skönt att ha den dörren öppen.

Täcka över balkongen tycker jag verkar för jobbigt.

Link to comment
Share on other sites

Ja, det är klart att det är enklare med aluminiumfolie men om det inte räcker är det väl bäst att helt förhindra duvorna kan landa på din balkong tills de har hittat något annat säkert ställe för övernattning.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...