Gå till innehåll

Köpråd till granne som behöver hjälp


Recommended Posts

Postad (redigerade)

Jag har en granne som behöver en ny dator. Han har en desktop idag. Den har "svartruta" idag,. eftersom han har en icke godkänd Win7 i den. Jag har noterat att han inte har speciellt mycket på HDD. Användningen verkar huvudsakligen vara e-mail samt surt.

Han funderar på en laptop. Men hur är det med de små 128 GB SSD som verkar sitta i burkar med litet lägre priser? Hur länge funkar en sådan disk egentligen? Är väl säkrare med en vanlig HDD?

Om han väljer en laptop istället för en desktop som jag förordar, är det väl nästan nödvändigt med en separt HDD för backup av viktig data typ email i detta fall. Moderna laptop kan man ju nästan inte komma in i utan litet våld.

Tacksam för synpunkter. Ny dator skall inköpas tisdag 18 juli.

Redigerad av Hans42
Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Jag har en desktop för lite tyngre jobb som filmredigering etc men den har fortfarande en mindre systemdisk hyfsat med minne. Sedan har jag en liten 12" bärbar som från början hade en vanlig 250 gb disk och 4gb ram. Till den köpte jag maxat med ram enligt specs och en SSD.. i detta fallet en 128gb. Datorn är ruskigt snabb och effektiv till det jag har den.. typ surf viss mail och film till tv ibland. Jag har även en NAS där alla backups och sparad data ligger. Så.. kontentan är.. beroende på vad kompisen gör.. bara lite mail och surf.. köp en bärbar med hyfsad möjlighet till uppgradering och maxa minne och byt till ssd.. De kostar inte så mycket idag. Sen finns det massor av molntjänster där man kan spara data på. typ gdrive onedrive etc vilet kommer med vid t.ex. o365.. 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Jag har massor av ssd i mitt jobb och hittils har inte en enda gått söner eller upphört att fungera.. då använder vi 255gb storlek på de diskarna. Jag skulle tro att vi på mitt ansvarsområde har ungefär 5 - 700 diskar ute nu. Nu är det väldigt tidigt för oss att förvänta oss problem men inga symtom än så länge. 

Om du köper en dator med vanlig disk.. starta upp den så att den blir rätt licensierad med Windows10. Sen kan du byta till en SSD och göra en ny installation utan alla andra program man inte vill ha. Spara originaldisken till du inte vill ha datorn längre.. då byter du disk, uppdaterar och säljer den vidare.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

  • 3 veckor senare...

Delta i dialogen

Du kan skriva svaret nu och registrera dig senare, Om du har ett konto, logga in nu för att svara på inlägget.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa nytt...