Jump to content

USB-c


coltnavy

Recommended Posts

23 minuter sedan, coltnavy sade:

Har en USB-c sticka med bilder, sätter jag stickan i min Android telefon så händer ingenting. Vad är felet?

För att din telefon skall kunna läsa från USB-minnet krävs att den har stöd för funktionen. Eventuellt behöver du en adapter som ser till att kommunikationen mellan telefon och USB-minne kan ske. En sådan adapter kallas för "OTG", On The Go".

Ta först reda på om din telefon verkligen stöder funktionen med USB-minne via USB-C - anslutningen. Om inte, då kan du testa med en adapter som stöder OTG.

Link to comment
Share on other sites

17 timmar sedan, coltnavy sade:

OK Jag ska prova med en adapter, få se.  Telefonen är 3-4 år. PÅ de nya telefoner ska det väl finnas den funktionen?

För Androidbaserade telefoner kan jag inte svara på det. Beträffande iPhone finns inte funktionen i modeller så nya som iPhone 12. Efter det vet jag inte om det fungerar.

Link to comment
Share on other sites

On 2024-04-20 at 16:02, coltnavy sade:

Har en USB-c sticka med bilder, sätter jag stickan i min Android telefon så händer ingenting.

Med förståelse för hur teknik fungerar blir det lite lättare att räkna ut vad som behövs för att få det ena och det andra att fungera.

Kjell skriver om OTG (liksom X-Men i tidigare inlägg), och om värd och slav. USB-A och USB-B är avsedda att anslutas till värdar respektive till slavar. USB-C används för både värd och slav (lika i båda ändar av en kabel) men t ex en mobiltelefon behöver ha USB-OTG-stöd för att kunna vara värd för ett USB-minne.

I artikeln, första länken, står det "Adaptern är endast en omkoppling så att tillbehöret passar rent fysiskt". För adaptrar kan det anges att de har OTG-stöd, men det skulle i så fall endast betyda anpassning mellan A- och B-kontakter (värd/slav), och olika storlekar på kontakterna. Men det stämmer i så fall inte med X-Mens information om behovet av en adapter som stöder OTG om telefonen inte stöder OTG. Det finns kanske sådana adaptrar också, eller så har jag missförstått något.

Hur funkar det? - USB-tillbehör till mobilen | Kjell.com

Tar också med den här länken.
Hur funkar det? - USB | Kjell.com

 

Link to comment
Share on other sites

5 timmar sedan, coltnavy sade:

men på startskärmen borde det finnas nån symbol eller nåt.

Varför?

Du får använda en filhanterare för att komma åt innehållet på stickan, på samma sätt som du behöver göra för att komma åt innehållet på telefonens egen lagringsplats(er).

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

2 timmar sedan, ChristerE sade:

För adaptrar kan det anges att de har OTG-stöd, men det skulle i så fall endast betyda anpassning mellan A- och B-kontakter (värd/slav), och olika storlekar på kontakterna. Men det stämmer i så fall inte med X-Mens information om behovet av en adapter som stöder OTG om telefonen inte stöder OTG. Det finns kanske sådana adaptrar också, eller så har jag missförstått något.

Jag kopplade in ett tangentbord via en sådan här adapter till min surfplatta:

https://www.24.se/datortillbehor/kablar-och-adaptrar/usb-kablar/usb-adaptrar/adapter-usb-c-till-usb-a-3-0-silver

Ingen reaktion på surfplattan vid användning av tangentbordet. 

Jag införskaffade en adapter av denna modell:

https://noerdic.se/products/otg-adapter-silver

Med denna ansluten till surfplattan fungerar såväl tangentbord som mus. 
Jag kan således bekräfta att en adapter som stöder OTG skiljer sig från en som inte har detta stöd.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Har hittills inte använt OTG men har nu testat med mobiler, tangentbord, möss och lagringsenheter som jag har. Så undrade jag redan då i april över ett påstående men det blev inte av att jag återkom då, så jag börjar med det.

On 2024-04-20 at 16:28, X-Men sade:

För att din telefon skall kunna läsa från USB-minnet krävs att den har stöd för funktionen. Eventuellt behöver du en adapter som ser till att kommunikationen mellan telefon och USB-minne kan ske. En sådan adapter kallas för "OTG", On The Go".

Ta först reda på om din telefon verkligen stöder funktionen med USB-minne via USB-C - anslutningen. Om inte, då kan du testa med en adapter som stöder OTG.

On 2024-04-21 at 19:44, X-Men sade:

Jag kan således bekräfta att en adapter som stöder OTG skiljer sig från en som inte har detta stöd.

Jag är helt med på att det finns adaptrar som stöder OTG och de som inte gör det. Men jag undrar om en OTG-adapter kan ersätta saknat OTG-stöd i mobilen, som jag tolkar att det först citerade inlägget anger, i andra stycket. Adaptrar som endast anpassar mellan olika stora kontakter har inget OTG-stöd, för att de ska ha det så är stiften något annorlunda kopplade. För X-Mens adapter från nördic anges OTG, men det gör det inte för den från 24.

Oavsett vad det ovan citerade var avsett att förklara angående OTG-stöd så tar jag med diverse information från ett par webbplatser. (Sidan från Kjell är flera år gammal så därav kommentaren om fortfarande ovanlig.)

"I dagsläget används dock ofta en adapter för inkoppling till USB-C. Det beror på att USB-C-kontakten fortfarande är ovanlig i tillbehör. Adaptern är endast en omkoppling så att tillbehöret passar rent fysiskt."
"USB-OTG (USB On The Go) gör det möjligt att koppla traditionella datortillbehör till mobiler och surfplattor som har USB-OTG-stöd."
"Det intressanta är vad som händer om en mus kopplas till en mobil. Utan USB-OTG-stöd i mobilen går det inte, eftersom båda enheterna normalt sett är slavar."
"Med stöd för USB-OTG i mobilen är det däremot möjligt att koppla en mus till den. Då kan nämligen mobilen, som normalt sett är en slav, vara värd för musen."

Hur funkar det? - USB-tillbehör till mobilen | Kjell.com

Här en annan sida med bra information, citerar något av det men det finns mer läsvärt där.
"For the OTG gadget to become a USB host, a "micro-A" type of plug is required, where the ID pin is grounded. The gadget detects the grounded pin, and configures itself as USB host."
"make sure your device has USB otg support included."

android - Do all OTG cables (MicroUSB-USB) have the same compatibility? - Super User


För att ansluta till mobilerna använde jag den USB-docka som jag har, Deltaco USBC-1266, och testade både trådlösa och trådade tangentbord och möss, och lagringsenheter (alla med Typ-A). Fungerade direkt med min ordinarie mobil, Motorola Edge 30 Pro, men inte med en Motorola Moto G84. I det jag hittar om den senare anges att den hanterar OTG, har kollat i inställningarna men hittar inget om att det först måste aktiveras.

Har någon tips om detta så är det välkommet, men det är Edge 30 Pro som är den ordinarie mobilen och i den fungerar det som förväntat. Så när tangentbordet på skärmen känns klumpigt att använda så är det nu enkelt att ansluta ett externt tangentbord, i alla fall hemma.
 

Link to comment
Share on other sites

34 minuter sedan, Mikael63 sade:

Har du aktiverat "utvecklarläget"?

Tack för tips men det där handlar om mobilen som slav till en dator, och för det behövs inget OTG.
I båda mina mobiler visas några alternativ när de ansluts till en dator, där ett av dem är filöverföring. Minns inte att jag ändrat någon inställning för att få det så.

Link to comment
Share on other sites

20 timmar sedan, ChristerE sade:

Fungerade direkt med min ordinarie mobil, Motorola Edge 30 Pro, men inte med en Motorola Moto G84.

När jag testade senare så fungerade det med möss och tangentbord, m m, också i Moto G84. Märkligt men någon förklaring finns det förstås. Kanske fungerade det redan tidigare eller var det glapp eller smuts så mobilen inte kände av att USB-dockan har OTG-stöd (som den rimligtvis har fast jag inte hittat någon information om det).

Mobilerna "svarar" olika vid anslutning av inmatningsenheterna. I Edge 30 Pro plingar det vid anslutning av de tangentbord jag testat med, det gör det inte i Moto G84. Det finns separata inställningar för volym, för media, samtal, alarm, m m, men inget av dem var nerdraget/avstängt. Men vid anslutning av ett USB-minne så visar båda mobilerna en ikon i överkanten på skärmarna (i alla fall nu när det fungerar i båda mobilerna).

Vad jag minns, och förutsätter, så testade jag tidigare med både möss, tangentbord och USB-minnen i båda mobilerna, så jag borde inte ha missat att det kan fungera i båda. Kvittar vad orsaken var, nu fungerar det i alla fall. 😀

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...