Gå till innehåll

Windows 8 "certified" datorer kommer kanske inte "boot", ("block Linux booting") Linux.


Myggan63

Recommended Posts

  • Svar 71
  • Skapat
  • Senaste svar

Toppostare i den här tråden

Det handlar inte om krig, det handlar om säkerhet. Jag ser det som positivt att man ser till att få en säker miljö ända från boot till OS:et är laddat. Detta minimerar risken för skadliga program att ta sig in och köras på en maskin. Om koden är osignerad klassas den som osäker, oavsett om det är en "äkta" Linuxloader eller om det är en trojan/skadliga program.

Det är en mikroskopiskt liten andel av användare som kör med både Linux och Windows i fler-bootsscenarier och att ta hänsyn till mycket små minoriteter är något Microsoft inte bryr sig om och troligtvis inte någon annan mjukvaruleverantör eller leverantör av något slag. Microsoft gör inte detta för att jävlas...

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Fy på DIG (Microsoft gör inte detta för att jävlas...) :D:lol::)

Som sagt så gissar jag att de är medvetna om eventuella problem med kraven de ställer för Windows 8 men syftet är inte att på något sätt jävlas eller stoppa de få som dualbootar Linux/Windows utan syftet är att förbättra säkerheten för resterande 99,99999999% av alla användare :)

Å andra sidan finns det en lösning och kanske leder detta till att Linuxkoden signeras, på gott och ont...

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Det här verkar vara den ursprungliga artikeln > http://mjg59.dreamwidth.org/5552.html

Dessutom så är det inte aktuellt på ett bra tag, det lär väl dröja något år innan Windows 8 är färdigt.

Angående procenten på de som använder Linux på sin skrivbordsdator, så brukar det vara kring 1 %.

Går man till servrar så är det väl Linux på cirka hälften eller mer.

Om jag inte minns fel, så körs just det här forumet på en Linuxserver.

Tittar man på Top 500-listan på superdatotorer så är det cirka 99,99999999% Linuxdatorer. ;)

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Tjau... frågeställningen som sådan är ju inte ny och TPM blev snabbt stoppat inom EU och OEM burkarna fick förses med en BIOS-styrning så att chipet kunde kopplas ur.

En signerad bootloader försökte sedan HTC sig på bla med min egen lur och det skyddet knäckte man under sommaren.

http://www.engadget.com/2011/05/13/htc-sensation-looks-to-have-signed-bootloader-custom-roms-look/

Sen kan jag inte bedöma "hotbilden" för malware... jag tycker det ser överdrivet ut.

(angående LInux så skulle kanske en massa skitdistar rensas ut och endast de stora blev kvar som har råd att signera en bootloader, Red Hat gör det redan )

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Det Microsoft har hittat på är att det skall vara ett krav för att en dator skall kunna bli certifierad för Windows 8, och att om något år sälja en dator som inte är certifierad för Windows 8 är nog inte så lockande för en tillverkare.

Redigerad av JoWa
Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Absolut, men det är ju en funktion som (i de flesta datorer) kommer gå att stänga av i UEFI.

Kravet är att det skall vara påslaget vid leverans.

Men om/så snart det kommer en linux bootloader som är signierad så går det även att starta linux.

Redigerad av si3rra
Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Dementi: Idag !

Microsoft: Vi utestänger inte andra operativsystem

http://www.idg.se/2....-operativsystem

Vilken dementi ??? Jag förstår inte. Jag går vilse hela tiden :-)

Jag ger inte 5 öre för sådana dementier. Är det inte Microsoft som väljer att använda sig av Uefi. Nu lägger de över allt ansvar på Uefi precis som ett oskyldigt barn som precis har haft haft fingrarna i syltburken. Med en visuell förklaring om hur rätt deras åtgärd är för den framtida säkerheten med Uefi. Tillsammans Uefi skall Microsoft styra "anpassa nivån för certifikat- och policyhantering på plattformen". Med andra ord de vill styra alla andra plattformars möjligheter. Med Uefi får inte bara Microsoft kontroll på eventuellt elakheter..................De härskar över alla som rör sig i närheten av deras operativsystem. Betala så får du ett "certifikat" för Uefi och får vara deltagare i vår gemenskap. Kan du inte betala är du inte välkommen.

Redigerad av Myggan63
Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Man får naturligtvis säga vad man vill och visst kan den här typen av angelägenheter vinklas på flera sätt.

Det snackas om 1 ynka procent av den samlade armadan av kontorsklienter och bärbara används till Linux baserade system.

Märkligt av Linux att man inte fixar nå högre marknadsandelar, på samma gång, vi vet att Windows från tidigare vanligtvis inte kan installeras på annat än primära partitioner (MBR=4slots) vilket snuddar lite vid dominans. Å andra sidan, Microsoft är ett företag med vinst intresse som många andra.

Att göra en annorlunda bedömning skulle nästan framstå lite naivt men tycker ändå man varit ganska snälla eftersom man hade ju enkelt kunnat trycka bort de sista av Linux 1% om man hade velat men så har ju ännu inte skett.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

:) De lär väl inte bli något större beskymmer för alla som vill köra Linux den närmsta tiden.

Med den information jag sälv tagit del av så kommer de fortsättningvis fungera & starta en Linuxdistribution parallellt med Windows 8 sälänge det handlar om äldre hårdvara med Bios som saknar UEFI. Det blir ju inte aktuellt förens den dagen man väljer & skaffa sig en fabrikstillverkad dator som kommer med medföljande Windows 8 OEM licens levererad. Vad som händer ifråga om hemmabyggen vågar jag inte gissa på men möjligt där kan finnas ett sätt & rundgå de hela.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Alltså det blir nog inga större problem i framtiden heller då funktionen helt enkelt går att inaktivera i UEFI. (Så länge OEM tillverkarna inte släpper så begränsade UEFI'n så att funktionen på så sätt inte skulle gå att stänga av (OEM tillverkare = HP, compaq, Acer och liknande inte Microsoft)

Kravet från Microsoft och vad det hela handlar om är ju att funktionen skall vara aktiverad vid leverans av datorn om den ska vara "godkänd"

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

"Så länge OEM tillverkarna inte släpper så begränsade UEFI'n så att funktionen på så sätt inte skulle gå att stänga av (OEM tillverkare = HP, compaq, Acer"

JA! :) Nu levereras ett helt korrekt förklaring/svar i forumet. Som jag ser på frågan finns det ingen anledningen för "OEM tillverkarna" att införa en sådan begränsning.

"Microsoft och vad det hela handlar om är ju att funktionen skall vara aktiverad vid leverans av datorn"

Ja! Det här är ett krav som Microsoft önskar att ställa på OEM tillverkarna när de börjar leverera Windows 8 på sina produkter.

#####

Det återstår att se hur det blir med den saken. Microsoft har tidigare fått anmälningar mot sig och blivet tvingande att rätta sig efter EU:s konkurrensregler.

"krav som Microsoft önskar att ställa på OEM tillverkarna när de börjar leverera Windows 8"

Men jag blir inte alls förvånad om en anmälan hamnar på de välbetalda EU delegaternas bord.

Det är ett tag till att släppet av Windows 8, men är det (krav/vilkor som ställs på OEM tillverkarna) kommer det säkert att granskas mot EU:s konkurrensregler.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

@si3rra, uppmärksammade nog inte den synpunkten du var inne på tillräckligt.

Det är ju helt rätt, även om det är någon sort av ställningstagande som skett i en riktning så finns trots allt ett val & bestämma själv via inställningar.

Blir lite fundersam med tanke på diskussionen varför så mycket av fokuseringen vältrar över på Microsoft så här i efterhand.

Inte för jag hejar på någon speciell sida, min egen vinkel är helt från ett oberoende objektivt neutralt håll.

Varför kan de ligga en viss sanning i detta resonemang - Jo, ta en titt på hur marknaden för datorer sett ut ända sedan våren sommaren 2008.

Läget repade sig något perioden därefter men man har inte lyckats komma upp på samma nivåer som före krisen.

USA ligger inte bra till med starka underskott kanske främst skapat av sitt engagemang i mellanöstern, många analytiker och journalister har upprepade gånger talat om konkurs. Samma sak försigår här i Europa där Grekland står på ruinens brant. Detta har ju fått konsekvenser för i princip alla världens ekonomier så man kan inte komma ifrån att detta även ger starka effekter på vår samlade köpkraft dem närmaste åren.

Mycket möjligt det funnits en viss överproduktion inom elektronik som har skapats för svara upp mot den efterfrågan som tidigare byggts upp.

Vad händer då när efterfrågan minskar, exakt, ett bra exempel återfinns hos HP & på så vis svängde satsningarna över mot telekom sidan med nya visioner om sälja Tabblets och mer mobila enheter.

Skulle gissa på vissa delar till varför dessa idéer kom till gällande Secure boot har haft sin början som en vädjan ifrån tillverkarleden i försöka stimulera marknaden till få oss att börja köpa mer datorer än vad vi gör för tillfället. Genom saken även bistått Microsoft's försäljning så blir de liksom ömsesidigt arbete & strävan från båda riktningarna. Det handlar ju kanske då desto mer om industrins överlevnad framför Linux intressen...

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

USA ligger inte bra till med starka underskott kanske främst skapat av sitt engagemang i mellanöstern, många analytiker och journalister har upprepade gånger talat om konkurs. Samma sak försigår här i Europa där Grekland står på ruinens brant. Detta har ju fått konsekvenser för i princip alla världens ekonomier så man kan inte komma ifrån att detta även ger starka effekter på vår samlade köpkraft dem närmaste åren.

Njau... USAs problem beror främst på att ingen vill betala mer skatt samt en totallåsning i deras politiska beslutssystem, Senaten <> Kongressern <> Presidenten

MS eller MSFT som det heter på börsen går lysande, likadant är det för de andra "megabolagen" som du ser under MS kurser, förutom då HP som drabbats av en galen VD....

http://www.google.com/finance?client=ob&q=NASDAQ:MSFT

--

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

LinuxInsider, Katherine Noyes skriver en intressant artikel angående problemet.

"There will also be a mechanism (either official or from the hacker community) to add new signing keys and revoke leaked ones, the same as with Blu-ray players," Hudson predicted. "So eventually Linux, BSD and other operating systems will offer signed distros to those who want them, and users will be able to generate their own self-signed keys."

http://www.linuxinsi...-PCs-73356.html

Så frågan är vad vinner Microsoft på åtgärden?

Många hävdar följande. Vem bryr sig om 1 - 2 % rörelsen Linux. Ett problem som många inte nämner är att i just den här lilla marginella grupp användare sitter tveklöst majoriteten av världens "hacker community". Det har ganska nyligen skrivits en bok om "hacker community" av två IDG medarbetare. De flesta som tillhör den ljusskygga gruppen är eliten vad berör datorer. Killar och tjejer som kan (få arbete/eller har arbete) på valfritt IT-företag utan att anstränga sig de minsta. Jag försöker här beskriva det lite enklare för läsarna. (Vi har den stora massan, (jag författaren tillhör massan) av resurser i vårt kvarvarande försvar de är 98% sen har vi (fallskärmsjägare, stridspiloter och kustjägare de är 2 %). I den här lilla gruppen där de allra flesta är Linuxanvändare sitter med andra ord en stor del av IT-eliten. Några individer i den här elitgruppen engagerar sig i något som kallas "hacker community". De är svåra om inte omöjliga att nå om de inte själva har intresse av nås, det är sällan eller aldrig. Så även för en sådan jätte som Microsoft med alla möjliga resurser som finns att tillgå är det idag ett övermäktigt uppdrag.

############

"The attack on Linux".

Men vem attackerade Linux om det nu är som du skriver?

Ja! Det frågar sig också en stor del av alla Linuxanvändare och den samlade "hacker community" i världen. Jag kan lova att personen eller gruppen är för närvarande den mest jagade och ensamma individen/grupp personer i IT-världen. De har myndigheter efter sig. Det kan de förmodligen leva med. Men de allra allvarligaste är att de har en samlad "hacker community" efter sig. Det är "serious problems"

"That Was the Breach That Was"

http://www.linuxinsi...-Was-73364.html

Redigerad av Myggan63
Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Njau... USAs problem beror främst på att ingen vill betala mer skatt samt en totallåsning i deras politiska beslutssystem, Senaten <> Kongressern <> Presidenten

Det är säkert möjligt & en del har vi ju hört talas om i media om svårigheterna dem har i sammarbeta.

Man pratar ju också om rapporter med ett samlat budget underskott i storleks ordningen 8 400 Miljarder Svenska pengar (8,4 biljoner).

Redan före finanskrisen och före 9/11 snackades de om ett Amerikanskt kristallslott baserat & uppbyggt av en Asiatisk handelspolitik, utan dem sammarbetena hade USA inte kunnat existera på egen hand & nå dem höjderna man befunnit sig på. Framförallt Lånade pengar som därmed inte ger en rättvis bild av bl.a BNP. Som bonus mång biljon kostnader efter kriserna i mellanöstern, uppskattningsvis mellan 3 - 5 biljoner U.S dollar, växande kostnad bl.a för 600 000 sårade. Inledningvis handlade de om 60 Miljarder. Ca 6 000 liv har satsats på projektet förutom dem första vid kapningarna.

Bara för Sverige inte kan låta bli & heja på Amerikanerna så har vi skattebetalare pröjsat ca 35 Miljarder med vår medverkan + ev. viss försäljning från Bofors & Carl Gustaf's skjutglada kanoner.

MS eller MSFT som det heter på börsen går lysande, likadant är det för de andra "megabolagen" som du ser under MS kurser, förutom då HP som drabbats av en galen VD....

http://www.google.co...b&q=NASDAQ:MSFT

Ah de beror ju såklart ifrån vilken vinkel man tittar ifrån.

Tar man som exempel grafen ifrån senaste 3års perioden i jämförelse med hur de mesta tedde sig strax innan finanskrisens fall på övriga börsindex. Man skulle kunna sammanfatta läget med att den här typen av aktier & handlade instrument mestadels drivs på utav en starkare drift än många andra om just marknadens förväntningar.

Titta gärna på var i grafen släppet för nya Windows 7 skedde och vad som hänt under tiden efteråt.

Man ska också komma ihåg att MSFT fick draghjälp av övriga index och drogs delvis upp av den rekyl som uppstod när börsen nådde de vollativa båttenläget och började klättra uppåt igen. I ett normalfall hade MSFT aldrig visat en så dramatisk uppgång som kan ses från båtten & upp till släppet för Windows 7, återigen en stort mått av förväntningar fanns också med.

Tror vi kommer se en viss uppgång nu igen fram till och med släppet av Windows 8 men inte alls så häftigt som med Win7. Använder man även TA (Teknisk Analys) + omvärldsbedömning att vi nu igen hamnat i en lågkonjuktur som pressar nedåt så kan nog chansen va ganska stor att den nedåtgående/avslappnande trenden i MSFT fortsätter.

Handlar även mycket i hur marknaden tar emot Windows 8 så här i ett inledande skede.

HPQ är ju också en intressant jämförelse faktor, visst kan ledning & styrelser ställa till de som även syns väldigt starkt på dess börskurva (fallit som en sten) men man kan inte snacka bort sanningen att också marknaden på persondatorer sjunkit kraftigt dom senaste kvartalen. Att HP valde dra sig ur hade nog hänt för eller senare ändå med tanke på hur mycket vi är beredda på köpa och till vilket pris. Tror en stark anledning till varför idén om sätta igång med Tabblets började p.g.a situationen på PC marknaden. Som synes, de mesta hänger samman & tjänar inte dem här jönsarna tillräckligt så väljer dom nått annat. Att vi valde lämna tyngre klumpigare workstations till förmån för bärbara, de steget spikades ju fast redan efter millenieskiftet så siktet mot smidiga lätta mobila enheter har ju hängt med ett bra tag.

Egen åsikt; ungefär som med förhållanden - desto spinkigare & kinkigare - desto mindre & tycka om.

Därför håller jag fortfarande på ordentliga arbetsstationer, vikten & storkeken spelar inte så stor roll i längden.

Sätter hellre värde på andra kriterier som frihet till själv modifiera/anpassa & hållbarhet samtidigt som man slipper använda begreppet "ex-stern" lika mycket. Å på samma gång så föreligger inte risken lika överhängande att skrymmande saker får fötter och springer iväg en vacker dag. Det är ju så, allting som är sött behöver ju tvunget inte alltid vara bäst..Vilket nästan förde mig in på Off topic ämnet viktväcktare...hmm hur ofta lyckas bantningskurer?

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Red Hat engineer renews attack on Windows 8-certified secure boot

A senior Red Hat engineer has lashed back at Microsoft's attempt to downplay concerns that upcoming secure boot features will make it impossible to install Linux on Windows 8 certified systems.

Unified Extensible Firmware Interface (UEFI) specifications are designed to offer faster boot times and improved security over current BIOS ROM systems. The secure boot feature of the specification is designed so that only digitally signed OS loaders will load, a security feature that would prevent the installation of generic copies of Linux or FreeBSD as well as preventing rootkits and other boot-time malware from running.

A digitally signed build of Linux would work, but that would mean persuading OEMs to include the keys. Disabling the feature would allow unsigned code to run. However, it is unclear how many OEMs and firmware vendors will follow this route, which isn't required for Windows 8 certification.

The forthcoming secure boot feature has created a huge row with computer scientists, such as Ross Anderson of Cambridge University (here), and open-source developers who accuse Microsoft of pushing lock-in and decreasing consumer choice. Microsoft responded by saying consumers would continue to control their PC and cited the example of one OEM, Samsung, which is including a "disable secure boot" feature on prototype versions of its tablet PC.

Läs fortsättningen:

http://www.theregister.co.uk/2011/09/26/uefi_linux_lock_out_row_lates

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Delta i dialogen

Du kan skriva svaret nu och registrera dig senare, Om du har ett konto, logga in nu för att svara på inlägget.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Skapa nytt...