Jump to content

Gör Symantec allra bästa säkerhetsprodukter?


Recommended Posts

Med jämna mellanrum när man läser om virus och annat skaldligt i tidningar så nämns nästan alltid Symantec och får en massa publicitet för det mesta när det är tal om virus osv. Här senaste http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/artikel_3909041.svd

Själv använder jag Norton men då och då ser man både här och på andra ställen rekommendera säkerhetsprodukter från andra företag. Ofta när det gäller Norton segar ner datorn vilket jag faktiskt hållit med om en gång i tiden. De tidigare versioner av Norton Internet Security till exempel var fruktansvärt sega till skillnad från tidigare versioner samt säkerhetsprodukter från andra företag.

Hur som helst vad har ni för åsikter, vilka antivirus / brandväggar etc anser ni vara bästa ute på marknaden?

Innan jag gick över till Norton Internet Security (2007 versionen tror jag var första jag började med) så körde jag till exempel Norman antivirus samt körde Zonealarm som brandvägg. Tyckte de fungerade ganska bra också . Anledning att jag gick över till Norton Internet Security var mest bara för att Norman-antivirus lisensen hade gått ut och sen dess kört Norton Internet Security.

Vet dock inte vad som egentligen är bäst och säkrast. Det enda jag kan sakna idag egentligen bara är att NIS tydligen inte varnar för eventuella intrångsförsök så som Zonealarm vilja minnas gjorde. Kanske finns nån inställning för det? Men annars tycker jag det är rätt dåligt att den inte varnar för sånt. För övrigt är jag ganska nöjd i alla fall med 2009 och speciellt med 2010 versionen där prestandan är fullt acceptabelt.

Link to comment
Share on other sites

Link to comment
Share on other sites

Har set med mellanrum olika tester men vilka anses vara bästa ur säkerhetssynpunkt samt prestanda bland till exempel alltomxps användare vore mer intressant. Resultaten på olka såna tester går säkert upp och ner och efterlyser mer personliga åsikter och erfarenheter vad gäller antivirus samt brandväggar.

Själv vet jag faktiskt inte och sitter i dagsläget bara nöjd med det jag idag har. Enda är när det gäller NIS är det jag nämnde tidigare med inte få några som helst intrångsförsöks varningar (eller för den delen om några lyckade sådana) samt hela upplägget som mest känns lite för bökigt. Med inställningar osv i programmet. 2010 versionen har inte förbättras när det gäller det utan kännas mer bökigare än de tidigare versionerna.

Link to comment
Share on other sites

Kan inte tycka Nis är bökigt på nåt sätt. Bara installera och glömma!!

Det är ju "rätta" inställningarna från början.

Sen from NIS 2009 blev det oehört smidigt och tar väldigt små system resurser.

Vet inte vilket Antivirus program eller säkerthetspaket som är bäst men under alla år jag haft PC har jag haft MINST problem med skit när jag haft Norton därför kör jag på det.

F-Secure däremot har jag inga bra erfarenheter av

Link to comment
Share on other sites

""rätta" inställningarna från början" är nog bara smaksak. Själv ändrar jag om ganska mycket efter nyinstallation. Bland annat vill jag ha koll på vilka program som ska tillåtas manuellt då NIS vill göra det automatiskt. Inga problem egentligen med det. Dock många inställningar man varit van med var inte helt lätt att hitta i 2010 versionen förtas gången då de bökat om allting med utseendet och mer eller mindre flyttat runt på allting.

Link to comment
Share on other sites

Har inga erfarenheter av vare sig Symantec eller Norton, men många anser ju att Norton kan vara problematiskt. Norman är ett program i periferin, rena soporna skulle jag vilja säga, men ändå finns det dom som gillar det.

Själv håller jag mig till NOD32 som räddat mig många gånger, när jag surfat till fel adress. biggrin.gif

NOD32 har jag använt sedan 2001.

Virus? Nä det har jag aldrig råkat ut för!

Jag rekommenderar det varmt, till de som inte ännu har provat, eller hittat något som dom gillar.

Jo förestem, jag fick in den här via mail, vid årsskiftet1998-99 och genom att klicka på exefilen till fyrverkeriet, så hoppade masken in i datorn, som jag inte hade något antivirus på. Men den var enkel att ta bort, jag visste inte bättre då.

http://en.wikipedia.org/wiki/Happy99

Edited by OlleBull
Link to comment
Share on other sites

Har set med mellanrum olika tester men vilka anses vara bästa ur säkerhetssynpunkt samt prestanda bland till exempel alltomxps användare vore mer intressant. Resultaten på olka såna tester går säkert upp och ner och efterlyser mer personliga åsikter och erfarenheter vad gäller antivirus samt brandväggar.

Jag skulle säga att ingen här kan säga vad som är bäst säkerhetsmässigt eftersom ingen har utsatt många antivirusprogram för någon miljon skadliga program. Sedan är det ju ointressant hur bra något var för några år sedan, det är ju hur bra produkterna är för tillfället som gäller om man ska diskutera hur bra ett program skyddar nu.

Jag har haft många antivirusprogram under åren och inte fått in något skadligt program med något av dem, å andra sidan så har jag heller aldrig laddat ner något som något program har larmat för däremot så har Antivir och a-squared blockerat webbsidor. Jag har alltid kompletterat dem med en fristående brandvägg. Sedan en månad har jag a-squared Anti-Malware (betalvariant med både antivirus och anti-malware), innan dess hade jag Antivir Premium (beta + betalvariant) + Prevx sedan ca årsskiftet, dessförinnan AVG beta och innan dess så var det Antivir Premium (betalvarianten). Någon gång innan dess så hade jag Norton antivirus 2007 (?) en månad men den gillade jag inte eftersom det inte gick att ställa in som jag ville. Sonen har Panda IS + Prevx på en dator och a-squared Anti-Malware på den andra. Jag har inte märkt att något av alla antivirusprogrammen skulle påverka datorn mer än något annat.

Nu har jag i ca 1,5 år haft PC Tools Firewall (gratis), innan dess hade jag Comodos brandvägg (version 2 som inte var i något paket) ett tag.

Link to comment
Share on other sites

Förr hade jag ZoneAlarm som favvo! Sedan Microsoft kom ut med Security Essential, använder jag endast denna och den fungerar mycket bra för mitt endamål. Det är ju upp till var och en, att tycka vad som är bra och lättsamt att använda. Man behöver bara GOOGLA på recensioner på olika antivirusprogram för att få ett intryck och därefter välja vad man vill ha.

Enklaste sättet att undgå virus, det är SAFESURF! Skulle man vara ute på UNSAFESURF, så kan man få virus, även om man har ett bra antiprg. B)

Link to comment
Share on other sites

Vill bara inflika att hela frågan om vilket/vilka skyddsprogram som är bäst, är fullständigt meningslös, om man inte sätter den i relation till vilket operativsystem som körs! Min åsikt är, att till XP finns inte skydd nog, medan Windows 7 gör alla sönder-hypade skyddspaket mer eller mindre överflödiga! Kör man Windows 7 räcker det gott med något av dom bättre gratisalternativen (typ Avira, MSE eller liknande) i kombination med Windows inbyggda brandvägg. Detta vet dom kommersiella antivirusföretagen mycket väl... därav senaste tidens överbud på gratisutdelningar!

Edit:

Dom enda som inte har hakat på gratiserbjudandena, är ju faktiskt Symantec/Norton!

Kan det möjligen bero på att dom förlitar sig på sina högst oetiska marknadsföringsmetoder via OEM-leverantörerna?

Edited by e-son
Link to comment
Share on other sites

Har inga erfarenheter av vare sig Symantec eller Norton, men många anser ju att Norton kan vara problematiskt. Norman är ett program i periferin, rena soporna skulle jag vilja säga, men ändå finns det dom som gillar det.

Själv håller jag mig till NOD32 som räddat mig många gånger, när jag surfat till fel adress. biggrin.gif

NOD32 har jag använt sedan 2001.

Norman är faktiskt ett av de bättre antivirus jag kört. Har testat nod32 för antal år sen men gillade inte alls utseendet och avinstallerade det lika snabbt. Vet dock inte hur bra / dålig den är vad gäller säkerhetsbiten och gav den inte mycket tid. Dock är den säkert bra program i övrigt och utseende biten kanske är bättre idag. Vad jag inte gillade var att det var uppdelade fönster. Gillar överhuvudtaget inte program med uppdelade fönster och vissa är helt hopplösa och kan ha ett antal uppdelade fönster.

Av de program jag använt mig genom tiden hamnar Norman lätt på andra plats näst efter NIS. Kanske inte lockande namn direkt men Norman tyckte var riktigt bra och hittade ofta automatiskt virus och varnade ganska ofta till skillnad från NIS som hade aldrig varnade för något med den version jag då hade.

Av NIS sen 2007 versionen och Norman + zonealarm som brandvägg tycker jag NIS är den allra bästa i mitt tycke. Trots att den inte verkar varna för intrångsförsök eller om eventuella lyckade sådana. Hoppas dock de fixar till det med nästa version för det är nåt jag verkligen saknar sen zonealarm tiden. NIS 2010 versionen är otroligt förbättrad vad gäller prestanda och använder datorns resurskrafter minimalt i jämförelse med tidigare versioner som mest segade ner burken.

Angående gratis virus porgram är inte jag personligen skulle rekommendera. Svaret är ganska enkelt så lände det är gratis har de heller inget ansvar för se till att verkligen skydda mot virus och komma ut med uppdateringar. Känner de för ta en fika hellre än att fixa uppdateringar så lär de också göra det. Detta bara en teori och därför aldrig kör gratisversioner av några säkerhetsprogram. Har annars testat Panda som varit gratis samt andra som jag inte minns namnet på nu.

Tydligen inte helt lätt för vissa att tycka till vilka program som är bäst enligt egna tycke, men kör NIS 2010 vilket jag anser vara bästa av de jag själv testat och är skyddsprogramet jag främst kan rekommendera till er som funderar på köpa. :P

Link to comment
Share on other sites

Tjena!

Kör fria versionen av Avast! + Windows 7 inbyggda brandvägg. Fungerar hur bra som helst, aldrig några problem. Har även tidigare kört med Avast! och den inbyggda brandväggen i XP. Inte heller då hade jag några som helst problem.

Sedan beror det ju givetvis på hur man använder datorn. Jag har varit med om stollar som har haft jätteproblem med virus trots betalpaket som exempelvis Norman eller NIS.

Link to comment
Share on other sites

För i tiden när jag som aktivast var på olika fildelnings program, speciellt på kazza tiden hände det man fick in en del virus. Norman var den som då var mest aktivast med upptäcka och blockera virusen. Senare jag gick över till NIS la jag märke till att den aldrig varnade om nåt vilket kändes konstigt då mitt användandet av fildelnings program inte hade förändrats. Kan ju berott på att det aldrig förekom virus och testade aldrig ladda ner samma saker för kolla. De är de gånger man fått in virus. Vanligt surfande har nog aldrig hänt och burken för det mesta rent från virus.

Nuvarande NIS är dock bättre än dåtidens versioner jag kört och snabbt upptäcker och radera de gånger det hänt man laddat ner något med virus.

Link to comment
Share on other sites

Norman är faktiskt ett av de bättre antivirus jag kört. Har testat nod32 för antal år sen men gillade inte alls utseendet och avinstallerade det lika snabbt. Vet dock inte hur bra / dålig den är vad gäller säkerhetsbiten och gav den inte mycket tid.

Norman tillhör inte toppskiktet i tester, men är inte dåligt som t ex PC Tools antivirusprogram.
Trots att den inte verkar varna för intrångsförsök eller om eventuella lyckade sådana. Hoppas dock de fixar till det med nästa version för det är nåt jag verkligen saknar sen zonealarm tiden.
Symantec nischar Norton som ett säkerhetsprogram som man ska kunna hantera utan datorkunskap och det ska därmed komma upp så lite frågor och meddelanden som möjligt så det är inte sannolikt att de ändrar det i nästa version.
Angående gratis virus porgram är inte jag personligen skulle rekommendera. Svaret är ganska enkelt så lände det är gratis har de heller inget ansvar för se till att verkligen skydda mot virus och komma ut med uppdateringar. Känner de för ta en fika hellre än att fixa uppdateringar så lär de också göra det.
När det gäller de gratis varianterna av Avast, Antivir och AVG så är de just varianter av program som också finns som betalprogram. Det är samma virusdefinitioner till både betal- och gratisvarianterna och båda varianterna har samma detekteringsförmåga. Detta gör att de som har gratisvarianterna inte behöver vara rädda för det som du misstänker. I gratisvarianterna är vissa funktioner borttagna, vilka varierar mellan programmen men det kan t ex vara sådant som blockering av webbplatser med känt skadligt innehåll.
Link to comment
Share on other sites

Symantec nischar Norton som ett säkerhetsprogram som man ska kunna hantera utan datorkunskap och det ska därmed komma upp så lite frågor och meddelanden som möjligt så det är inte sannolikt att de ändrar det i nästa version.

Frågor och meddelanden är en sak och varningar en helt annan. Att inte få varningar om försök till attack och eller eventuell lyckade såna är dåligt. Detta saknar jag från zonalarm tiden när jag körde det. Det är det jag menar jag hoppas de fixar. Vanliga frågor och meddelanden är jag bara glad om man slipper.

Så här har det alltid varit med de versioner jag kört NIS och det verkar vara medvetet val för så länge såna varningar inte finns så vet man heller aldrig hur säkert programmen egentligen är eller att manuellt kan vidta åtgärder. Jag tvivlar starkt på att även NIS stoppar/stoppat alla försök till attacker.

När jag körde zonalarm hade jag attacker flertals gånger i månaden och de flesta klarade den att stoppa medan några få varnades det för. När det hände kunde man med en stopp knapp i programmet stoppa all trafik tills det lugnat ner sig lite. Just dessa funktioner och varningar saknar jag i NIS men tvivlar på att det inte kommer att komma några såna och bara får hoppas att det gör det.

När det gäller virusar är det inga problem då den både varnar och raderar. Om det förekommit några kännda virusar dvs.

Link to comment
Share on other sites

Nu för tiden så har brandväggar, oavsett fabrikat, inga problem att stoppa intrångsförsök så länge som det inte är en DDoS-attack för då kan de ju bli så överlastade att de storknar eller om det finns något otäppt säkerhetshål i dem och man råkar ut för en riktad attack mot just det säkerhetshålet (inget jag har hört talas om att det har inträffat).

Link to comment
Share on other sites

Frågor och meddelanden är en sak och varningar en helt annan. Att inte få varningar om försök till attack och eller eventuell lyckade såna är dåligt. Detta saknar jag från zonalarm tiden när jag körde det. Det är det jag menar jag hoppas de fixar. Vanliga frågor och meddelanden är jag bara glad om man slipper.

Så här har det alltid varit med de versioner jag kört NIS och det verkar vara medvetet val för så länge såna varningar inte finns så vet man heller aldrig hur säkert programmen egentligen är eller att manuellt kan vidta åtgärder. Jag tvivlar starkt på att även NIS stoppar/stoppat alla försök till attacker.

När jag körde zonalarm hade jag attacker flertals gånger i månaden och de flesta klarade den att stoppa medan några få varnades det för. När det hände kunde man med en stopp knapp i programmet stoppa all trafik tills det lugnat ner sig lite. Just dessa funktioner och varningar saknar jag i NIS men tvivlar på att det inte kommer att komma några såna och bara får hoppas att det gör det.

När det gäller virusar är det inga problem då den både varnar och raderar. Om det förekommit några kännda virusar dvs.

I NIS2010 finns det något som heter tyst läge. om du stänger av det så får man alla varningar och aktiviteter visade.

Jag har kört med Nis så länge jag kan minnas, 2005 iallafall och har alltid varit nöjd med det och inte haft några problem med det. och dom nysa senaste versionerna tar inte alls så mycket minne och segar ner datorn som tidigare versioner. men tyvärr kan man tycka så fortsätter folk och säger att det är segt bara för när dom använde det sist var det de, men inte testat och använt dom senaste versionerna som är helt annorlunda än tidigare. men sånt stämpel lever väl kvar länge..

Men dom har bra lösningar för privatpersoner och för sådana som inte kan så mycket då det sköter sig självt för det mesta.

Edited by tobias84
Link to comment
Share on other sites

I NIS2010 finns det något som heter tyst läge. om du stänger av det så får man alla varningar och aktiviteter visade.

Det låter intressant och testar gärna hur det fungerar. De varningar och aktiviteter lär väl ändå inte beröra eventuella pågående attacker och eller genomförda sådana men kunde vara intressant och se vad för slags meddelande det ger ifrån sig.

Kan du guida hur jag navigerar mig till inställningen? Letade lite snabbt som hastigast men hittade inget. Jag har den engelska version men beskrivning på svenska fungerar säkert också.

Edited by Stim
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Tyst läge finns under Norton uppgifter men är bara som ett alternativ när man ser film eller spelar tex.

Hur som helst använder jag mig inte av det för Norton stör aldrig direkt mycket ändå. Dessutom går bara tyst läge att använda en given tid.

Däremot har jag sett att Norton automatiskt går i tyst läge när datorn jobbar med vissa saker

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Edit:

Dom enda som inte har hakat på gratiserbjudandena, är ju faktiskt Symantec/Norton!

Kan det möjligen bero på att dom förlitar sig på sina högst oetiska marknadsföringsmetoder via OEM-leverantörerna?

Jo, Symantec låter dig testa Norton Antivirus gratis i 90 dagar dvs 3 månader: http://www.symantecstore.com/dr/sat4/ec_main.entry25?page=1582AIndexPage&client=Symantec&sid=37771&cid=273172&CUR=840&DSP=&PGRP=0&ABCODE=&CACHE_ID=273172

Edited by Rim_Frost
Link to comment
Share on other sites

Vill bara inflika att hela frågan om vilket/vilka skyddsprogram som är bäst, är fullständigt meningslös, om man inte sätter den i relation till vilket operativsystem som körs! Min åsikt är, att till XP finns inte skydd nog, medan Windows 7 gör alla sönder-hypade skyddspaket mer eller mindre överflödiga! Kör man Windows 7 räcker det gott med något av dom bättre gratisalternativen (typ Avira, MSE eller liknande) i kombination med Windows inbyggda brandvägg. Detta vet dom kommersiella antivirusföretagen mycket väl... därav senaste tidens överbud på gratisutdelningar!

Edit:

Dom enda som inte har hakat på gratiserbjudandena, är ju faktiskt Symantec/Norton!

Kan det möjligen bero på att dom förlitar sig på sina högst oetiska marknadsföringsmetoder via OEM-leverantörerna?

Instämmer helt med E-son

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...