Gå till innehåll

Festligheter!


Sunshine

Recommended Posts

Ja, det är= kräftor & surströmming som hör hösten till. Men VAD JAG LÄNGTAR tills att få ÅRETS surströmming på tallriken. Det vattnas rejält i munnen bara man tänker på denna DELIKATA maträtt!

Eller vad säger NI andra? Är det BARA ÄKTA NORRLÄNNINGAR som gillar surströmming, eller finns det andra &x&????? Tillägg, det smakar inte som det luktar.

Ett fint tips som fungerar: Äkta hembakat tunnbröd, smör, lite surströmming, rödlök, tomat, gräddfil och gör en rulle av detta och NJUT!

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Vi diskuterade detta på en sammankomst i helgen. För oss som är oinvigda kring surströmming så är ju hela den företeelsen rent sanslös... mat handlar om så mycket annat än bara smak. Det är lukten, presentationen och annat som spelar minst lika stor roll. Med det faktum så är det definitivt för mig... surströmming ÄR rutten konserverad fisk. Rutten = kasta i soporna.

Men jag dömer ingen... jag älskar t ex ostron. Och det är ju samma där. Det ser ju verkligen oaptitligt ut, eller hur? Och konsistensen påminner om en stor snorloska... :lol: ... men jäklar vad gott det är med lite citron eller en god vinegrätt.

// Mange

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

För oss som är oinvigda kring surströmming så är ju hela den företeelsen rent sanslös... mat handlar om så mycket annat än bara smak. Det är lukten, presentationen och annat som spelar minst lika stor roll. Med det faktum så är det definitivt för mig... surströmming ÄR rutten konserverad fisk. Rutten = kasta i soporna.

// Mange

Detet ansåg jag med tills förra årets kräftskiva på gården.

Öppnar man bara burkarna under vatten i en hink, så luktar det inte så mycket. Jag trodde väl aldrig att jag skulle sitta mer vid surströmmiongsbordet och samspråka än vid kräftbordet 10 meter bort... Men jag smakade aldrig surströmming, där gick gränsen. Men nu vet jag att jag åtminstonde i år kan träffa mina grannar oavsett lukten!:P

Redigerad av ByggareBob
Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Ja, det är= kräftor & surströmming som hör hösten till. Men VAD JAG LÄNGTAR tills att få ÅRETS surströmming på tallriken. Det vattnas rejält i munnen bara man tänker på denna DELIKATA maträtt!

Eller vad säger NI andra? Är det BARA ÄKTA NORRLÄNNINGAR som gillar surströmming, eller finns det andra &x&????? Tillägg, det smakar inte som det luktar.

Ett fint tips som fungerar: Äkta hembakat tunnbröd, smör, lite surströmming, rödlök, tomat, gräddfil och gör en rulle av detta och NJUT!

Håller med Dig Sunshine. Det vattnas inte bara i munnen. :P Hela kroppen längtar efter SS. Åt fjolårets i onsdags, jättegott. Men inte så många tillbehör. Bara potatis,tomatochlöksallad(hackad rödlök och hackade tomater).Lite tunnbröd ,smör och en god ost. :D

essin

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Eller vad säger NI andra? Är det BARA ÄKTA NORRLÄNNINGAR som gillar surströmming, eller finns det andra &x&????? Tillägg, det smakar inte som det luktar.

Under en längre studietid i Umeå var det många surströmmingsfester. En delikatess! ;)

Försökt förklara för övriga sörlänningar att inte är sur, den är fermenterad.

Nu börja det kurra i magen. Det där med Pavlovs hundar... :D

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

:lol::lol::lol:

Bjuda en kines på surströmming.

Kunde väl inte med annat än att äta.

Av ren artighet

Gott är det ju inte men sitter man i lukten en stund

så bedövas näsan.

Kan äta det men det är ju inget man längtar efter.

Det luktar tio ggr värre än hönss..t

Nej havskräftor,västerbottenost och en norrlands aqvavit.

Det är grejer :)

Redigerad av kudden
Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Tjaa,, läser man nedan.. :blink::P

"Surströmming är strömming som konserverats genom fermentering.

Den rensade fisken saltas, läggs i öppna kar och får jäsa då strömmingen genom autolys,

d v s genom egna enzymer, och tillsammans med bakterier bildar starkt luktande syror som propionsyra,

smörsyra och ättiksyra ur enkla sockerarter i fisken. Det bildas också vätesulfid.

Strömmingen läggs sedan på konservburkar för att efterjäsa."

http://sv.wikipedia.org/wiki/Surstr%C3%B6mming

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Inte långt kvar att "njuta" av den fisken.

Även om jorden inte skulle gå under 2012, som vissa domedagsprofeter tror, blir det ett tufft år för alla surströmmingsälskare.

Då kan fisken vara förbjuden.

http://www.aftonbladet.se/kropphalsa/article6469331.ab

Blir väl till att köpa skånska sillaburkar efter det. :)

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Men jag dömer ingen... jag älskar t ex ostron.

Hejja, där har vi en man med smak.... med lite kyld champagne och citron.. slurp.

Mmm, smaskens! Och nej, inte endast för norrlänningar. Jag bjöd en gång en kines på delikatessen, och hon åt den med förtjusning.

Hon var säkert bara artig... ;)

Redigerad av Venoms
Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

I Bohuslän tar man ofta en droppe tabasco

på ett ostron och äter.

Men det har jag aldrig provat.

Kanske skall prova.

Nästa vecka är det kräftfest på gården där jag bor.

Äta och dricka och ha kul.

Ser fram mot det.

Regnskydd ordnat och festen kan börja.

Skall köpa havskräftor,insjökräfto,öl och norrlands akqvavit.

Sen är jag utslagen i två dagar :lol:

Redigerad av kudden
Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Det är inte dumt det heller. tabasco på ostron.. det gör man i Paris med på restaurangerna.

Jag har bara testat några gånger, och jag håller nog på lite citron istället.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Delta i dialogen

Du kan skriva svaret nu och registrera dig senare, Om du har ett konto, logga in nu för att svara på inlägget.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa nytt...