Sunshine Posted August 17, 2010 Share Posted August 17, 2010 Ja, det är= kräftor & surströmming som hör hösten till. Men VAD JAG LÄNGTAR tills att få ÅRETS surströmming på tallriken. Det vattnas rejält i munnen bara man tänker på denna DELIKATA maträtt! Eller vad säger NI andra? Är det BARA ÄKTA NORRLÄNNINGAR som gillar surströmming, eller finns det andra &x&????? Tillägg, det smakar inte som det luktar. Ett fint tips som fungerar: Äkta hembakat tunnbröd, smör, lite surströmming, rödlök, tomat, gräddfil och gör en rulle av detta och NJUT! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
e-son Posted August 17, 2010 Share Posted August 17, 2010 Jo, det vattnas i munnen här också... d.v.s kräkreflexerna fungerar som dom skall...! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sunshine Posted August 17, 2010 Author Share Posted August 17, 2010 Jo, det vattnas i munnen här också... d.v.s kräkreflexerna fungerar som dom skall...! HA, ha, vad Du skojar! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Manneman Posted August 17, 2010 Share Posted August 17, 2010 Vi diskuterade detta på en sammankomst i helgen. För oss som är oinvigda kring surströmming så är ju hela den företeelsen rent sanslös... mat handlar om så mycket annat än bara smak. Det är lukten, presentationen och annat som spelar minst lika stor roll. Med det faktum så är det definitivt för mig... surströmming ÄR rutten konserverad fisk. Rutten = kasta i soporna. Men jag dömer ingen... jag älskar t ex ostron. Och det är ju samma där. Det ser ju verkligen oaptitligt ut, eller hur? Och konsistensen påminner om en stor snorloska... ... men jäklar vad gott det är med lite citron eller en god vinegrätt. // Mange Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
goranl Posted August 17, 2010 Share Posted August 17, 2010 Jo, det vattnas i munnen här också... d.v.s kräkreflexerna fungerar som dom skall...! Instämmer till fullo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ByggareBob Posted August 17, 2010 Share Posted August 17, 2010 (edited) För oss som är oinvigda kring surströmming så är ju hela den företeelsen rent sanslös... mat handlar om så mycket annat än bara smak. Det är lukten, presentationen och annat som spelar minst lika stor roll. Med det faktum så är det definitivt för mig... surströmming ÄR rutten konserverad fisk. Rutten = kasta i soporna. // Mange Detet ansåg jag med tills förra årets kräftskiva på gården. Öppnar man bara burkarna under vatten i en hink, så luktar det inte så mycket. Jag trodde väl aldrig att jag skulle sitta mer vid surströmmiongsbordet och samspråka än vid kräftbordet 10 meter bort... Men jag smakade aldrig surströmming, där gick gränsen. Men nu vet jag att jag åtminstonde i år kan träffa mina grannar oavsett lukten! Edited August 17, 2010 by ByggareBob Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
essin Posted August 17, 2010 Share Posted August 17, 2010 Ja, det är= kräftor & surströmming som hör hösten till. Men VAD JAG LÄNGTAR tills att få ÅRETS surströmming på tallriken. Det vattnas rejält i munnen bara man tänker på denna DELIKATA maträtt! Eller vad säger NI andra? Är det BARA ÄKTA NORRLÄNNINGAR som gillar surströmming, eller finns det andra &x&????? Tillägg, det smakar inte som det luktar. Ett fint tips som fungerar: Äkta hembakat tunnbröd, smör, lite surströmming, rödlök, tomat, gräddfil och gör en rulle av detta och NJUT! Håller med Dig Sunshine. Det vattnas inte bara i munnen. Hela kroppen längtar efter SS. Åt fjolårets i onsdags, jättegott. Men inte så många tillbehör. Bara potatis,tomatochlöksallad(hackad rödlök och hackade tomater).Lite tunnbröd ,smör och en god ost. essin Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
essob Posted August 17, 2010 Share Posted August 17, 2010 Eller vad säger NI andra? Är det BARA ÄKTA NORRLÄNNINGAR som gillar surströmming, eller finns det andra &x&????? Tillägg, det smakar inte som det luktar. Under en längre studietid i Umeå var det många surströmmingsfester. En delikatess! Försökt förklara för övriga sörlänningar att inte är sur, den är fermenterad. Nu börja det kurra i magen. Det där med Pavlovs hundar... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JoWa Posted August 17, 2010 Share Posted August 17, 2010 Mmm, smaskens! Och nej, inte endast för norrlänningar. Jag bjöd en gång en kines på delikatessen, och hon åt den med förtjusning. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kudden Posted August 17, 2010 Share Posted August 17, 2010 (edited) Bjuda en kines på surströmming. Kunde väl inte med annat än att äta. Av ren artighet Gott är det ju inte men sitter man i lukten en stund så bedövas näsan. Kan äta det men det är ju inget man längtar efter. Det luktar tio ggr värre än hönss..t Nej havskräftor,västerbottenost och en norrlands aqvavit. Det är grejer Edited August 17, 2010 by kudden Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jarru Posted August 18, 2010 Share Posted August 18, 2010 Surströmming slinker ner, dock ej frysta kräftor med bajsränderna kvar. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mats H Posted August 18, 2010 Share Posted August 18, 2010 Ja våra folkliga men barbariska sedvänjor lever kvar. Smaska, sörpla och ha skoj! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jarru Posted August 18, 2010 Share Posted August 18, 2010 Tjaa,, läser man nedan.. "Surströmming är strömming som konserverats genom fermentering. Den rensade fisken saltas, läggs i öppna kar och får jäsa då strömmingen genom autolys, d v s genom egna enzymer, och tillsammans med bakterier bildar starkt luktande syror som propionsyra, smörsyra och ättiksyra ur enkla sockerarter i fisken. Det bildas också vätesulfid. Strömmingen läggs sedan på konservburkar för att efterjäsa." http://sv.wikipedia.org/wiki/Surstr%C3%B6mming Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
essob Posted August 20, 2010 Share Posted August 20, 2010 SvD har testat några av årets inläggningar och hittat en klar favorit från Höga kusten. http://www.svd.se/mathalsa/mathalsa/gott-betyg-at-sur-fisk_5158981.svd Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cynthia Posted August 20, 2010 Share Posted August 20, 2010 Inte långt kvar att "njuta" av den fisken. Även om jorden inte skulle gå under 2012, som vissa domedagsprofeter tror, blir det ett tufft år för alla surströmmingsälskare. Då kan fisken vara förbjuden. http://www.aftonbladet.se/kropphalsa/article6469331.ab Blir väl till att köpa skånska sillaburkar efter det. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kudden Posted August 20, 2010 Share Posted August 20, 2010 Skånska silleburkar är väl inte fy skam. Men det kommer inte att förbjudas tror jag. Det var samma tjafs om snuset. Tror jag skall starta en tråd om nån snusar här Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cynthia Posted August 20, 2010 Share Posted August 20, 2010 Men det kommer inte att förbjudas tror jag. Hoppas inte de här smaktestarna kom från EU-kommissionen. I så fall verkar det kört. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kudden Posted August 20, 2010 Share Posted August 20, 2010 Ja men det var Tyskar. Hur god är deras surkål. Ännu värre nästan. Ingen kan ta ifrån oss våra traditioner. Sitter dom i Bryssel och bestämmer att vi inte får äta vad vi vill kan vi gå ur EU! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Venoms Posted August 20, 2010 Share Posted August 20, 2010 (edited) Men jag dömer ingen... jag älskar t ex ostron. Hejja, där har vi en man med smak.... med lite kyld champagne och citron.. slurp. Mmm, smaskens! Och nej, inte endast för norrlänningar. Jag bjöd en gång en kines på delikatessen, och hon åt den med förtjusning. Hon var säkert bara artig... Edited August 20, 2010 by Venoms Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kudden Posted August 20, 2010 Share Posted August 20, 2010 (edited) I Bohuslän tar man ofta en droppe tabasco på ett ostron och äter. Men det har jag aldrig provat. Kanske skall prova. Nästa vecka är det kräftfest på gården där jag bor. Äta och dricka och ha kul. Ser fram mot det. Regnskydd ordnat och festen kan börja. Skall köpa havskräftor,insjökräfto,öl och norrlands akqvavit. Sen är jag utslagen i två dagar Edited August 20, 2010 by kudden Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Venoms Posted August 21, 2010 Share Posted August 21, 2010 Det är inte dumt det heller. tabasco på ostron.. det gör man i Paris med på restaurangerna. Jag har bara testat några gånger, och jag håller nog på lite citron istället. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.