Jump to content

Skifte väntar märkliga Microsoft


Recommended Posts

E24 Näringsliv - Skifte väntar märkliga Microsoft

Citat...

Men det är knappast Microsoft som skapar trenderna. När det gäller snabbväxande områden som smarta mobiler och surfplattor är det i stället Apple och Google som driver marknaden.

Tittar man på andra delar av it-branschen är det företag som Facebook, Skype (nyligen uppköpt av Microsoft) och Twitter som står för det nya.

Rätt dystert för Microsoft som bara under senaste redovisningsåret la 60 miljarder kronor på forskning och utveckling av nya produkter och tjänster.

Egen fundering.

Om man satsat så mycket pengar, hur kommer det sig då att så många blev missnöjda ang. developer previewn som släpptes tidigare i höstas? Borde man inte då lyckats hittat fram bättre kring vad användaren efterfrågar på marknaden?

Link to comment
Share on other sites

Vem skulle vara dyster av detta:

"Senaste kvartalet satte Microsoft nytt försäljningsrekord och nettovinsten hamnade på imponerande 45 miljarder kronor"

Avundsjuka konkurenter kanske?

Man behöver inte alltid vara först med något eller sätta en trend, det är ju hur man klarar sig på en längre sikt som betyder mer.

Deras smartphones har ju börjat ta fart:

http://www.idg.se/2.1085/1.428921/nokia-leder-pa-windowstelefoner

Nya Lumia 900 lanseras också:

http://www.idg.se/2.1085/1.426513/nokias-nya-lumia-stannar-i-usa

Mer är på gång också:

http://pocketnow.com/windows-phone/exclusive-windows-phone-8-detailed

Angående surfplattor satsar både Dell och HP på dem först när Windows 8 släpps:

http://techworld.idg.se/2.2524/1.410857/hp-och-dell-slapper-windows-8-plattor-under-2012

Windows 7 har inte gått dåligt heller och lär leva länge än:

http://www.techspot.com/news/38121-microsoft-windows-7-is-the-fastest-selling-os-in-history-over-90-million-licenses-sold.html

För övrigt tycker jag det ligger mycket i vad som sägs om plattorna av Michael Dell:

http://www.idg.se/2.1085/1.425529/michael-dell-pekplattor-utgor-inget-hot-mot-pc

Microsoft hade en liten svacka med med Vista. Men Linux är inget hot längre på skrivbordsdatorn:

http://www.zdnet.com/blog/open-source/the-linux-desktop-is-dead-long-live-the-linux-desktop/9562

http://www.pcworld.com/businesscenter/article/207999/desktop_linux_the_dream_is_dead.html

Snarare tycker jag det ser ljusare ut för Microsoft än på flera år. På gott eller ont beroende på vilket perspektiv man har.

Link to comment
Share on other sites

Jag tror att Microsoft kommer att fortsätta tappa ytterligare marknadsandelar till konkurrenter men det som talar för är att man gjort mycket bra och det mesta rätt på senare tid. Jag tänker bland annat på Windows 7, IE9, Kinect och nu Windows Phone som har fått god kritik och säljs bra nu. Windows 8 däremot är en minst sagt viktig och het potatis som det vill till att man lyckas med för att inte tappa ännu mer mark.

Link to comment
Share on other sites

Windows 8 däremot är en minst sagt viktig och het potatis som det vill till att man lyckas med för att inte tappa ännu mer mark.

Hur tänkte du nu?

Windows/microsoft kan iofs. inte växa de kan bara tappa, då folk byter till

smartphone och surfplattor där andra operativ regerar.

Men:

Gällande Windows 7/8 på PC är de ohotade och kommer så förbli.

Förutsättningen för detta bygger på att folk inte lämnar PC/stat/laptop, till de två övriga mediumen.

Ex. Apple laptop växer så det knakar, men nog tusan stoppar de in ett MS-operativ. Det säger endel.

Link to comment
Share on other sites

Visst finns facebook kvar. Frågan är i i vilken form den blir och hur länge den är populär:

http://www.metro.se/...!Keb8qikqvOMt6/

http://www.logia.se/...ciala-natverket

Apple/Mac har mycket MS i sig som många använder:

http://store.apple.c...ampaigns/office

Microsoft har råd att låta dem hållas. Skulle de ha en närmast 100 % dominas är risken att myndigheter i USA och EU skulle dela upp företaget.

Det var mycket nära kring år 2000:

http://money.cnn.com...crosoft_ruling/

http://money.cnn.com...nies/microsoft/

Så om de håller Apple kring 10% så undviks det.

Microsoft räddade ju Apple en gång från en säker undergång:

http://www.pcworld.c...aved_apple.html

http://www.wired.com...dayintech_0806/

Så min slutsats är i alla fall att Microsoft har en stabil situation och är rätt nöjda själva för närvarande.

Förutom på pekplattorna då. Men det ändras ju som sagt i och med Windows 8 intåget.

Edited by johnh3
Link to comment
Share on other sites

Vem skulle vara dyster av detta:

"Senaste kvartalet satte Microsoft nytt försäljningsrekord och nettovinsten hamnade på imponerande 45 miljarder kronor"

Avundsjuka konkurenter kanske?

Vad som anses vara bärkraftiga företag när resonemanget når den här höjden på framgång är ju inget man kan lägga någon relevans till som utomstående. Vad som istället är intressant är ju hur man valt att förvalta kapitalet & kostnader och omvandla dessa resurser så att ett effektivt reellt konkret värde byggs upp på sikt i form av nya innovationer och produkter. Mycket av de resultatet återfinns ju i bl.a kvalitetsarbetet som kan ses i släppt mjukvara och förhandsversioner. Sedan är det kanske lite vilseledande att titta enbart på just ett år då för många produkter har en utvecklingperiod som är mer pågående under längre tid. Finns såklart många kostnader i driva den här sorten av företagande, drog upp Windows 8 som en faktor men summan ska förstås delas på ett myller av andra projekt därutöver.

Alla är nog avundsjuka mer eller mindre :) liksom där drivet ligger till åstadkomma något på egen hand.

Windows 7 har inte gått dåligt heller och lär leva länge än:

http://www.techspot....enses-sold.html

Snarare tycker jag det ser ljusare ut för Microsoft än på flera år. På gott eller ont beroende på vilket perspektiv man har.

Det ligger självklart en avgörande vikt ur den synvinkeln, mycket hänger på vilken roll man spelar och vilken användargrupp man tillhör, vad man identifierar sig med. Alla dem sakerna bidrar naturligtvis till vilken åsikt man senare kommer ha.

Ser man till en lycklig äventyrlig konsument på sökande jakt efter spännande nya prylar, så visst, då kan spel & telefon/mobil/surfplattor m.m som nu Microsoft riktat in sig på framstå som något oemotståndligt för nästan varenda kotte som dras till den här typen av utrustning. Den marknaden är ju närmast gigantisk så man kan förstå varför den ses som intressant.

Ja man får ju hoppas dem inte lämnar supporten för Windows 7 i brådrasket om man tittar på produktens livscykel Den allmänna supporten upphör 2015-01-13, visserligen 2020 för utökad tid men hur kan vi veta något om vad som inträffar på förhand, ingen sitter med facit.

Frågan är bara om man denna gången valde rätt vad beträffar de nya operativets mottagande på PC sidan. Jag är själv inte så säker på just den punkten, något som återkommer ständigt även på diverse diskussionplatser runt om på nätet där folk berättar vad dom tycker och anser sig ha rätt till som användare.

Det har utan tvekan gett upphov till användare som förs till två läger och en uppdelning som sker på bekostnad av den här utvecklingen. Oroande trist & olyckligt om man får säga vad man vill, lite som användarens behov och åsikter inte sätts lika stor vikt vid längre i utvecklingsarbetet.

Vill gärna kommentera facebook också. Läste ett blogginlägg som jag håller med om: ^_^

http://www.logia.se/...edgang-och-fall

Allt kan hända & få som vet på förhand, Yahoo har ju också varit ett liknande exempel nu senast.

Jag tror att Microsoft kommer att fortsätta tappa ytterligare marknadsandelar till konkurrenter men det som talar för är att man gjort mycket bra och det mesta rätt på senare tid. Jag tänker bland annat på Windows 7, IE9, Kinect och nu Windows Phone som har fått god kritik och säljs bra nu. Windows 8 däremot är en minst sagt viktig och het potatis som det vill till att man lyckas med för att inte tappa ännu mer mark.

Jodå, där hittas många förbättringar som gjorts om man gör jämförelser mellan varje version osv i förändringar som genomförts under dom sista åren. T.o.m IE blev bättre på slutet om man ser till ett helhetsintryck. Allting i stort sett ifrån XP och uppåt har ju tagits emot med framgång på löpande band och folk & företag har på nått sätt hittat hem i grejerna och även hittat fram till fördelarna i använda Windows.

Men så är ju tydligen något i den här bilden på väg att förändras eftersom så många börjat ha en annan syn på vad som är på gång framöver och hur detta ska tolkas i framförallt Windows nästkommande OS.

Det är säkert lätt hänt att man gärna vill tolka ett negativt uttryck från detta att det rör sig om en naturligt rädsla inför det som är nytt och okänt, påminnande övergången XP till Vista. Förnekar inte alls så kan va fallet till en liten viss del i uppkomsten till varför många upplever läget så. Men samtidigt kan man inte bortse ifrån att detta använts som motargument vid upprepade tillfällen vilket bara får resonemanget framstå som mer eller mindre absurt. Tror själv inte användare skulle vidhålla åsikter på de sättet om där inte fanns en anledning. Skulle även gissa på där finns flertalet anhängare av Windows även på Linux-sidan som också ser med ambitiös tillförsikt i vad som sker härnäst i Windows 8 och framförallt på ett sätt så operativet lyckas och går hem hos så många som möjligt. Alla har ju glädje av en utveckling som lyckas väl, inte minst Microsoft själva. Se bara till vad som börjat inträffa här på forumet, är väldigt ledsen för detta men tycker vi glider isär mer & mer när liksom målet är & hålla sams och hålla ihop.

Gjorde en beräkning här också ifrån användares kommentarer från en artikel på Neowin.net.

Såg de spännande att föra lite statistisk uppföljning i hur åsikterna svänger, intressant även för den representerar som jag sett saken som ett starkt supportfäste för Microsoft med många hängivna Windows användare. http://www.neowin.ne...atures-leak-out Man bör ju se artiklen som en av dem mer kontroversiella, verkligen i ropet och i mångas intresse.

Delade in svaren om tre grupper, positiva, medel (personer som inte verkar ha bestämt sig - både ja/nej och en grupp om negativa nejsägande utlåtanden. Tycker det ser på något sätt likt vad man läser på andra platser men blev minst sagt förvånad, väntade mig inte den utbredningen just där.

91 kommentarer.

Positiva ~31%

Inte bestämt sig ~22%

Övervägande emot ~46%

Gick inte riktigt jämt ut pga avrundning så vi säger den sista procenten gick till Apple/Linux 1% :)

Men:

Gällande Windows 7/8 på PC är de ohotade och kommer så förbli.

Förutsättningen för detta bygger på att folk inte lämnar PC/stat/laptop, till de två övriga mediumen.

Ex. Apple laptop växer så det knakar, men nog tusan stoppar de in ett MS-operativ. Det säger endel.

Kan säkert vara så om man ser till vilka OS man valt att installera som Mac användare fram t.o.m Windows 7. Den stora frågan återstår, kommer dessa användare fortsättningsvis att värdera nästa operativsystem från Microsoft på samma sätt som man gjort med XP & Windows 7?

Microsoft har råd att låta dem hållas. Skulle de ha en närmast 100 % dominas är risken att myndigheter i USA och EU skulle dela upp företaget.

Det var mycket nära kring år 2000:

http://money.cnn.com...crosoft_ruling/

http://money.cnn.com...nies/microsoft/

Så om de håller Apple kring 10% så undviks det.

Microsoft räddade ju Apple en gång från en säker undergång:

http://www.pcworld.c...aved_apple.html

http://www.wired.com...dayintech_0806/

Så min slutsats är i alla fall att Microsoft har en stabil situation och är rätt nöjda själva för närvarande.

Förutom på pekplattorna då. Men det ändras ju som sagt i och med Windows 8 intåget.

Intressanta kommentarer som framfördes här i tråden, finns ju trots allt en del naturliga marknadsmässiga spelregler som hjälper till & upprätthålla vissa ramar med regelverk hur saker får gå till när elefanterna dansar på manegen. Sista ordet är ju inte sagt än samtidigt som det oftast är efterfrågan & köpkraften som styr marknaden. Hoppas det blir till de bästa för alla.

Edited by Opptokoppter
Link to comment
Share on other sites

Guest opensource

...

Microsoft har råd att låta dem hållas. Skulle de ha en närmast 100 % dominas är risken att myndigheter i USA och EU skulle dela upp företaget.

...

Så om de håller Apple kring 10% så undviks det.

...

Så min slutsats är i alla fall att Microsoft har en stabil situation och är rätt nöjda själva för närvarande.

Förutom på pekplattorna då. Men det ändras ju som sagt i och med Windows 8 intåget.

Microsoft är ett stort företag som gör vinster och har en bra omsättning, ja, men vad du skriver är väldigt naivt.

Microsoft styr inte Apple som om de vore marionettdockor, konsumenter väljer själva vad de vill konsumera. Mac OS X ökar kraftigt och stabilt och har gjort detta under flera år. I nuläget är det ca 7% av världen som använder Mac. Källor: NetMarketShare och StatCounter.

Naivt är även att du antar att hela världen kommer vilja hoppa på Windows 8 när det släpps. Microsoft är minst sagt sent ute. Det finns inget behov av Windows på tablets eller i telefonen. iOS och Android sopar banan med både Windows Phone och Windows 8. Apple och Google har redan tagit kraftiga marknadsandelar och Windows Phone ligger under 1% enligt både StatCounter och NetMarketShare. Du kan inte bara lansera en plattform och tro att alla utvecklare och konsumenter är redo att hoppa på. Nu när vi äntligen kommit ifrån Direct3D och valt att på allvar utveckla för OpenGL ser jag inte varför man skulle vilja gå tillbaka till något som endast finns för Windows och Xbox.

Jag kollade lite film om Asus Transformer Prime som plun köpt. Helt galet vad långt Android kommit. Spelkontroller och allt. Android 4 tangerar vilket Windows som helst i funktion och gör det med modern teknik. Utvecklar man för OpenGL kan man släppa sin produkt omodifierad till iOS, Android, Linux, Mac OS X, Windows. Utvecklar man för Direct3D måste man göra en specifik version för plattformar som inte är Windows eller Xbox. Jag tror inte utvecklare är så pigga på att gå tillbaka till det upplägget. Jag själv kommer aldrig mer att skriva för Direct3D iaf.

Link to comment
Share on other sites

Jag har inte sagt att Microsoft styr Apple. Däremot är det ett faktum att de räddade företaget en gång:

http://www.pcworld.c...aved_apple.html

Microsoft har nog inget intresse att krossa dem heller och bli för dominerande. Då får de nästan garanterat konkurrens myndigheterna på sig.

Jag tror inte heller att alla ska hoppa på Windows 8 över en natt utan tror det snarare växer sakta men säkert (främst på pekplattor/smartphones). Däremot så väntar många tillverkare att lansera pekplattor med Windows 8 som HP och Dell:

http://www.winrumors...ts-for-q3-2012/

http://www.pcmag.com...,2394816,00.asp

Om det nu inte finns nåt behov av dem varför satsar de inte enbart på Android i så fall? Jag tycker snararare dina kommentarer är naiva och präglas av ett personligt önsketänkande om att Android/Linux ska växa obehindrat.

Att Android skulle "sopa banan" med Windows Phone är nog inte helt sant heller. Nya Nokian har fått bra kritik:

http://www.idg.se/2....-i-nokiarapport

http://www.idg.se/2....indowstelefoner

Fler modeller är på gång också:

http://www.idg.se/2....a-stannar-i-usa

Du har däremot rätt i att Microsoft är sent ute. Men som det gamla ordspråket säger: "Bättre sent än aldrig".

Jag tycker Nokia gjorde helt rätt som satsade på Windows Phone, även om de fick mycket kritik i början.

De skiljer sig ut från andra tillverkare som bara har Android på det sättet. Om nåt halvår har säkert marknadsandelen för Windows mobilerna ökat.

Det är en hård kamp om marknaden naturligtvis, men det är inget hundrameterslopp utan snarare ett maratonlopp.

(då ska man ha mycket sparade pengar i kassakistan för att hålla ut i längden)

Även om Android har ett försprång i nuläget så är det ingen naturlag som säger att det förblir så.

Den första beta versionen av Windows 8 är inte långt bort heller:

http://www.idg.se/2.1085/1.431302/allt-du-behover-veta-om-windows-8

Edited by johnh3
Link to comment
Share on other sites

Guest opensource

Jag har inte sagt att Microsoft styr Apple.

Du skrev såhär:

Så om de håller Apple kring 10% så undviks det.

Detta citatet tolkar jag på inget annat sätt än att du anser att det är Microsoft som styr hur pass stor marknadsandel Apple har. Ingen annan än konsumenten styr marknadsandelarna. Apple har 10% marknadsandel eftersom de tillverkar produkter som omvärlden tycker om att konsumera. Microsoft har ingen som helst förmåga att "hålla Apple kring 10%".

Desktop:

Microsoft tillförde ett system för en bred uppsättning hemdatorer, Windows.

Apple tillförde ett system för specifik hårdvara med hög design och kvalitet, Mac OS X.

Touch:

Apple tillförde ett system för smartphones och tablets för specifik hårdvara, iOS.

Google tillförde ett system för en bred uppsättning smartphones och tablets, Android.

Microsoft tillförde? Ja, vad är det egentligen man tillför? Man är för sent ute och det finns ingenting som inte redan är tillfört. Android är vad Windows var för skrivbordet och iOS är vad Mac OS X var för skrivbordet. Windows Phone fyller ingen funktion som inte existerande system redan fyllt.

Edited by opensource
Link to comment
Share on other sites

Det finns vissa mekanismer som man kan styra marknaden med. Påverka tillverkare, dumpa priserna med mera.

Skulle Microsoft verkligen få helt fria händer skulle de nog försöka krossa både Android och Apple på ett nafs. Se hur det gick med Xandros/EeePC och liknande enheter.

Till slut gick det bara att köpa små laptops med XP. Många konsumenter ville nog köpa med andra alternativ även senare men det var omöjligt.

Så inte var det konsumenterna som avgjorde vad de ville köpa.

De använde mycket sin gamla taktik förut:

http://en.wikipedia.org/wiki/Embrace,_extend_and_extinguish

Som tur har de flesta myndigheter ett mer vaksamt öga på MS numera.

Link to comment
Share on other sites

Guest opensource

Hahaha. Är du go eller? Apple omsätter 100 miljarder USD medan Microsoft omsätter 70 miljarder USD. Du kan knappast jämföra en sketen liten linuxdistribution som ingen knappt känner till med Apple. Microsoft skulle inte kunna krossa Apple om de så tog i så de sket på sig.

Revenue 11px-Increase2.svg.png US$ 108.249 billion (FY 2011)[3]

Revenue 11px-Increase2.svg.png US$ 69.94 billion (2011)

Ändring:

Google är starkt det med:

Revenue 11px-Increase2.svg.png US$ 37.905 billion (2011)

Edited by opensource
Link to comment
Share on other sites

Guest opensource

Ja omsättningen kan ju vara stor fast att man har en låg inkomst men jag ville bara belysa att Apple inte längre är en liten sidoattraktion som kan "krossas" som en insekt så fort Microsoft känner för det. Oavsett hur små och ynkliga de var under 90-talet.

Link to comment
Share on other sites

Apple är väldigt starka i dagsläget så att MS skulle kunna krossa dem är nog inte möjligt (även om de skulle vilja)

Sen har väl i och för sig Apple (och även Google/Android) haft ett långt försprång på Smartphones/pekplattor och det speglar ju i deras goda resultat.

Men den fördelen försvinner ju delvis med Windows 8:

http://wiki.uiowa.ed...ages+than+Apple

http://www.slashgear...chief-01211601/

Hur det kommer att gå vågar jag inte gissa. Men att räkna ut Microsoft som ett företag är nog en miss tror jag.

E24 artiklarna är lite åt Aftonbladets håll med sensationsrubriker som:

"Skifte väntar märkliga Microsoft"

Men det är klart skulle det dröja ända tills 2013 eller 2014 för Windows 8 så är det nog kört för dem på pekplattemarknaden.

Edited by johnh3
Link to comment
Share on other sites

Guest opensource

Jag är ganska nöjd med vårt resonemang hittils. Ingen kan veta vad som händer i framtiden. Vi får se. Apple är stora. Microsoft är stora. Windows 8 kommer snart.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...