Jump to content

"Windows 8 nästa offer: Microsoft dödar Start-knappen"


Myggan63

Recommended Posts

Den här åtgärden har redan skapat en hel del frustration ibland Windows omfattande anhängargrupper. Nu är väl inget bestämt med 100 %, men skeppetikerna anser att möjligheten för ett tillbakdragande av beslutet är minimalt.

"But what does Microsoft actually gain by removing the Start button?"

Enligt sakkunniga inget som har någon form av betydelse eller förbättring för användaren. Det bara krånglar till det ytterligare och tvingar användaren att förändra sina rutiner.

Bildlänken är från extremetech.com.

windows-8-no-more-start-button-640x353.jpg

"Microsoft will release the Windows 8 Consumer Preview public beta in a couple of weeks. It’s possible that the Start button will reappear by then,"

"but a source at Microsoft tells us that we shouldn’t get our hopes up".

Källa är: http://www.extremetech.com/computing/117241-windows-8s-next-victim-microsoft-kills-the-start-button

Edited by Myggan63
Link to comment
Share on other sites

Därmed har man spräckt barriären i en av dem mest igenkända kännemärkena av saker som symboliserar Windows för väldigt många användare. Resten skulle jag vilja säga liknar mest en ompackning där välkomstskärmen gjorts om till en kombinerad launcher tillägnad appar i nya Metro gränssnittet WinRT tillika en reklamaffisch för twitter & facebook applikationer m.fl.

Innanför själva skalet så är ju i stort sett nästan allting sig likt från Windows 7 förutom några förbättringar här & där, lite bättre kapacitet, lite mer stöd för högre hastigheter i funktioner osv men varför i hela friden gjorde man så lite åt kontrollpanelen och varför såg man så minimalt till utsätta användare för risker från sociala medier & stulna Live konton pga missar i lösenordshanteringen och varför inte låta den stackars startmenyn få sitta kvar när så många bad om detta. För mig en obesvarad gåta och förväntar mig inte några vettiga svar då högfärd & märkvärdighet tydligen är den nya linjen man följer med högburet hufvud i sin egen enfald & stolthet. Är det något att efterlikna? Är det fint? Är det representativt?

Enligt min mening rent trams & fjolleri, inget annat än ett svek riktat till sina egna PC användare utan tillräcklig känsla för ansvar om man är beredd att beträda den stigen så pass långt. Var omdömet befinner sig kan man inte undgå fråga sig själv. Skit på rutan & transparent hyckleri om jag får be! Inte bara en skärm har mycket & visa, även en handling kan berätta. Tänk på de innan en större andel av användarbasen lämnar skutan till förmån för något annat. Ovanstående är riktat till högsta instans, där de biter, om nu någon har så mycket civilkurage inombords att lämna över en enkel kommunicering i klartext innan viktiga instanser i hela samhället dräller in i väggarna med pillerburken i den ena näven & tabletten i den andra :angry:

Link to comment
Share on other sites

Guest opensource

Det är väl tänkt att skrivbordet ska vara en Metro-app i sig, som man kan dra åt sidan såhär:

Det vi känner som "skrivbordet" känns mer som en länk till det förflutna i kompatibilitetssyfte i Windows 8. Man lär ju istället använda Metro-appar än att sitta med fönster och dyl.

Link to comment
Share on other sites

Bliven icke förskräkta! Ovanstående påstående är BÅDE SANT och FALSKT. SANT är att ikonen (det som de flesta kallar START BUTTON (STARTKNAPP) men som skall heta START ORB (STARTCIRKELN/STARTKLOTET) inte kommer att synas på START SCREEN på en desktop PC. Detta rykte är FALSKT på så sätt att alla windowstangentbord har kvar knappen, på alla kommande paddor och på Windows Phone finns den som en fysisk knapp (eller som i Nokias fall en touchknapp under glaset). Det har bedömts som onödigt att själva ikonen skall vara kvar i Windows 8. Det som döljer sig under START kan också frammanas genom att man för musen till vänstra nedre hörnet. Men allt detta kommer att bli uppenbart från och med den 29 februari när alla kommer att kunna komma åt Customer Preview (om inte Microsofts servrar brakas samman på grund av nedlastningstrycket.)

Link to comment
Share on other sites

Så här finns alltså en antydan om att argument som lagts fram inte följer en korrekt sanningshalt?

Mycket märkligt i såfall för jag kan inte personligen undgå att se hur man hela tiden försöker bortförklara något som framgår så väsentligt i allas ögon. En fullständig dementering om att man försöker blåsa en hel värld av desktopanvändare, ungefär som Ryssen - problemet existerar inte. Vad betyder då detta? Det handlar inte om något annat än ren förnekelse av rent taktiska skäl.

Försäljningstrix i att få det till att framstå på bästa sätt. Varför har man först hävdat att man skapat ett nytt operativsystem som ska fungera rakt över när det i själva verket bara är tänkt att fullgöra uppgiften på mobila enheter & surfplattor?

Vi har gång på gång fått ta del av information som visar på motsatsen att Microsoft nu lämnar vanliga datorer och inte längre vill stödja den typen av hårdvara i framtiden. Så jag bara undrar, vem är det som försöker slingra sig här och ljuga för sina användare? Ska vi låta acceptera något så bisarrt? Men så kanske någon tänker, behöver väl inte va hela världen - man kanske återkommer i nian och plockar upp vad man tappade på vägen så även desktopsidan får de stödet dom nu efterfrågar.

Vill bara lämna en synpunkt till dom som tänker så..Hur många år har inte krävts till göra dessa företag till vad dom representerar idag. Oavsett vilken sort av företagande så handlar det om att förvalta de förtroendet så förnuftigt som möjligt.

Och ni tror folk kommer återvända med samma glädje om så sker i en version längre fram när förtroendet naggats i kanten?

Vi som väntat på en Windows version som ska gå att installera och köra på vanliga datorer har ju blivit arrogant & nonchalant bemötta, fullständigt förbisedda skulle jag vilja påstå var frågan än diskuterats. Hur infantil får man vara, inbillar ni er att ett sånt avvikande steg någonsin kan repareras så lättvindigt och läkas helt av sig självt och användare kommer vandra tillbaka självmant. Då är man bra naiv.

Om nu Sverige råkar vara en isolerad medelpunkt kanske det börjar bli dags att undersöka vad som sägs där ute runt omkring oss. Kan så många ha fel uppfattning i resten av världen? Är det verkligen så illa ställt med uppdateringen här hemma så man vägrar ta till sig av informationen? Kanske är på de lilla viset att man inte vill tro att de faktiskt är sant av de ena eller de andra skälet, beklagar i såfall i vad som framkommit. Personliga aspekter brukar det finnas gott om också för dra en annan nämnare om man nu befinner sig insyltad i marknadföringen. På ett vis ursäktligt men på samma gång anmärkningsvärt då det handlar om desktop experience och man som besökande desktopanvändare förväntar sig ett stöd för den produktkategorin i första hand.

Så alla dessa 1000-tals användares slutsatser, är påhittade då?

http://blogs.msdn.com/b/b8/archive/2011/10/03/evolving-the-start-menu.aspx

http://blogs.msdn.com/b/b8/archive/2011/10/04/designing-the-start-screen.aspx

http://blogs.msdn.com/b/b8/archive/2011/10/11/reflecting-on-your-comments-on-the-start-screen.aspx

http://www.techrepublic.com/blog/window-on-windows/poll-is-the-lack-of-a-start-button-in-windows-8-really-a-big-deal/5678

http://www.askvg.com/will-windows-8-be-a-good-os-for-desktop-pcs/

http://techworld.idg.se/2.2524/1.430553/sluta-dra-peta-och-dutta

Tror det börjar bli läge för ta sig en allvarlig funderare på vad som skall anses seriöst här.

Link to comment
Share on other sites

Guest opensource

Jag har en känsla av att Windows 7 är här för att stanna för skrivbordsanvändare en lång tid framöver. Kolla bara på Windows XP. 11 år nu.

Link to comment
Share on other sites

Om Startknappen saknas eller inte är väl mig ganska egalt.

Använder Startknappen mestadels till att stänga av datorn,

har mina favorit Program (inte Appar) som genvägar på skrivbordet eller i snabbstartfältet.

Att tala om lättare och snabbare navigering, och minskad användning av datormus, slog en tanke mig.

Spelade Fruit-Ninja på en surfplatta, man får fara och flänga fram på skärmen med ett finger.

Efter en stunds spelande ömmade fingerspetsen,,, första gradens brännskada och raderat fingeravtryck.

Gäller att inte använda samma finger till spel som till fingeravtrycksläsare.

Vad kommer det att heta i framtiden istället för Mus-Arm,,, Bränt-Finger ?

Jag vet inte om jag gillar Windows 8 med sina Appar som koncept till PC.

Hämtade Ubuntu 64 häromdagen som fungerar i min dator, kan väl lika gärna lära mig att använda det...

Link to comment
Share on other sites

Guest opensource

Hämtade Ubuntu 64 häromdagen som fungerar i min dator, kan väl lika gärna lära mig att använda det...

Så länge man inte håller på och skapar sina egna problem genom att göra saker med systemet som man som normalanvändare inte bör göra är Ubuntu väldigt simpelt att använda och kommer att hålla länge. Peka med musen och klicka, precis som på Windows. Lycka till.

Link to comment
Share on other sites

Guest opensource

Ja det är bara att tuta och köra, precis som vilket Windows som helst (notera dock att alla distar fungerar "out of the box" idag, inte bara Ubuntu).

Link to comment
Share on other sites

Guest opensource

Bliven icke förskräkta! Ovanstående påstående är BÅDE SANT och FALSKT. SANT är att ikonen (det som de flesta kallar START BUTTON (STARTKNAPP) men som skall heta START ORB (STARTCIRKELN/STARTKLOTET) inte kommer att synas på START SCREEN på en desktop PC. Detta rykte är FALSKT på så sätt att alla windowstangentbord har kvar knappen, på alla kommande paddor och på Windows Phone finns den som en fysisk knapp (eller som i Nokias fall en touchknapp under glaset). Det har bedömts som onödigt att själva ikonen skall vara kvar i Windows 8. Det som döljer sig under START kan också frammanas genom att man för musen till vänstra nedre hörnet. Men allt detta kommer att bli uppenbart från och med den 29 februari när alla kommer att kunna komma åt Customer Preview (om inte Microsofts servrar brakas samman på grund av nedlastningstrycket.)

"the Start button has been discarded in favor of a corner "hotspot" that when touched or clicked switches between the traditional desktop and the new Metro-style Start display."

Det verkar ju faktiskt vara ganska likt GNOME 3. Man föser musen till ett hörn och hamnar i ett läge där man kan starta nya program. Ska bli intressant att testa.

Link to comment
Share on other sites

Vad blir det härnäst och i framtiden,

Windows Server 8 på en surfplatta ?

Windows 3D, med 3-D glasögon och i virtuell version, man får får trycka på en virtuell skärm ?

Windows 3I, samma version som 3D, men man styr den virtuella skärmen intuitivt med med blicken ?

Windows AI, med hjälm och visir, man kontrollerar kognitivt och intuitivt ?

Det gäller att inte vara berusad med det sistnämnda,,,

man kommer försenad till jobbet och beklagar sig över att datorn var såpass bakfull att den glömde låsa upp ytterdörren.

Tjaa.. Kanske Bye Bye PC ?

Link to comment
Share on other sites

Guest opensource

Touch ligger ju inte så pass långt ifrån mus och tangentbord. En muspekare representerar ju ett finger som du kan trycka ner och dra omkring saker med. Med touch blir det ju om någonting mer logiskt. En grottmänniska skulle säkert klara av att använda en tablet. Katter klarar ju av att spela Fruit Ninja.

Link to comment
Share on other sites

Ögnade mig igenom detta som hastigast :

http://blogs.msdn.com/b/b8/archive/2011/10/11/reflecting-on-your-comments-on-the-start-screen.aspx

http://en.wikipedia.org/wiki/Fitts

"Edges and corners of the computer monitor (e.g., the location of the Start button in Microsoft Windows and the menus and Dock of Mac OS X)

are particularly easy to acquire with a mouse, touchpad or trackball because the pointer remains at the screen edge regardless of how much

further the mouse is moved, thus can be considered as having infinite width.This doesn't apply to touchscreens, though."

De empiriska konstanterna som används i formeln kan vara en "fudge factor", dvs. man producerar/kalkylerar fram ett resultat för konstanten.

Den empiriska kurvan som sådan är ganska lustig,, undrar om en grottmänniska har stått för mätresultaten ? :-)

Link to comment
Share on other sites

Nu kanske man också ska komma ihåg att det gör skillnad på vilken typ av hårdvara det handlar om.

Tar man en surfplatta med touchscreen så blir de naturligt att använda vänstra och högra kanten genom där greppar man med tummarna. En slösaktig inskränkning enligt egen uppfattning om man ser till hur långt användaren kan hantera gränssnittet.

Det finns ingenstans där man idag kan erbjuda bättre möjligheter än den potentialen som återfinns i vanliga desktopsystem.

Om vi t.ex tar Fitts lag som exempel tillsammans med startknappen & startmenyn där detta manövreras med mus så har det egentligen ingen större betydelse på samma vis var på skärmen funktionerna sitter placerade. Självklart samlat till en yta med minimalt mellanrum vad gäller förflyttning med muspekaren mellan varje funktion som användaren vill nå.

Man skulle i princip kunnat flytta hela paketet till mitten på skärmen om det handlar om att uppnå en högre procentuell andel tillgängliga program inom ett litet kort avstånd ifrån en & samma punkt. Det vill säga en yta som motsvarar en hel cirkel 100%. Genom man nu håller fast med "tummarna" som man gör så når man inte mycket mer än 1/4 dels tårtbit.

Man slösar därigenom bort 75% eller 3/4 av yta som hade kunnat användas samtidigt som man förspråkar att tablets är ett tekniskt framsteg. Ett annat framsteg man också talat om är detta med djupseendet som möter användaren på startskärmen i Windows 8, även kallat immersive browsing tablet tile interface, ett slags försök till skapa ett djup i bilden nästan som 3D där bakgrundsbilden rör sig i motsatt riktning gentemot apparna när användaren skrollar sidledes. Antagligen har man sparat in på dem grafiska anspråken på den här punkten för kunna platsa även på mindre enheter genom allt fortfarande handlar om stillbilder som det alltid gjort även tillbaka i tiden. Annars, varför inte ta efter och efterlikna dataspel. Ta som exempel Fitts lag omsatt i praktiken tillsammans med ett tunnelseende/fågelseende där man jobbar med hela skärmens yta och kan manövrera framåt som bakåt, tänk så praktiskt, på så sätt hade inte en enda ruta behövt hamna osynlig utanför skärmen som nu gjort så hela projektet framstår som ett oprofessionellt fiasko i helskärmsformat. Visserligen fanns en panoreringsfunktion som tydligen inte var färdig i developer preview men tycker nog ändå man borde avstått ifrån komplicera de hela dels med sidoförflyttning som en extra funktion genom lura ögat med en förminskning (panorera), då hade man lika gärna kunnat köra alltsammans på ett bräde i en & samma funktion.

Bara de sistnämnda förtäljer att gränssnittet har tagits fram i första hand för tablets & surfplattor, som i motsats till en setup i ordinär vanlig skrivbordsmiljö mestadels enbart tjänar ett provisoriskt syfte i att framstå som bakåtkompatibelt och med ursäkten/målet att Windows 8 ska kunna installeras (oavsett omständighet) och användas brett på alla typer av hårdvara.

Samma sak igen, man kan inte marknadsföra Windows 8 som ett operativsystem liknande man gjort förut.

Att göra detta är närliggande med ge sken av falsk innehållsdeklaration och vilseledande produktinformation.

Det har inget på en normal dator att skaffa i produktiv miljö för gränssnittet är inte anpassat 100% för uppgiften.

Link to comment
Share on other sites

Bliven icke förskräkta! Ovanstående påstående är BÅDE SANT och FALSKT. SANT är att ikonen (det som de flesta kallar START BUTTON (STARTKNAPP) men som skall heta START ORB (STARTCIRKELN/STARTKLOTET) inte kommer att synas på START SCREEN på en desktop PC. Detta rykte är FALSKT på så sätt att alla windowstangentbord har kvar knappen, på alla kommande paddor och på Windows Phone finns den som en fysisk knapp (eller som i Nokias fall en touchknapp under glaset). Det har bedömts som onödigt att själva ikonen skall vara kvar i Windows 8. Det som döljer sig under START kan också frammanas genom att man för musen till vänstra nedre hörnet. Men allt detta kommer att bli uppenbart från och med den 29 februari när alla kommer att kunna komma åt Customer Preview (om inte Microsofts servrar brakas samman på grund av nedlastningstrycket.)

Är väl samma sak som gjordes med "Visa skrivbordet" ikonen som flyttades till det högra nedre hörnet. Är väl mest en vanesak innan man lär sig var man ska klicka på den i fortsättningen.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...