Gå till innehåll

Router - antal portar ut


Gå till lösning Löst av ChristerE,

Recommended Posts

4 minuter sedan, Anders Åström sade:

Finns det någon anledning till att det ”bara” finns fyra portar ut i routrar som säljs? Blir det alltför svaga signaler ut från routern om signalerna in till routern ”späds ut” för mycket när de skickas ut från alltför många portar? 

Nej, Det beror nog mest på att det inte får plats med fler då routern har en viss storlek i kombination med att väldigt få begär en router med fler Lan-portar än 4 st..
Tekniskt sett är det inget hinder att ha flera Lan-portar i en router..

  • Like 1
Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

10 timmar sedan, Anders Åström sade:

Finns det någon anledning till att det ”bara” finns fyra portar ut i routrar som säljs? Blir det alltför svaga signaler ut från routern om signalerna in till routern ”späds ut” för mycket när de skickas ut från alltför många portar? 

Som WindowsPro skriver, eller med andra ord - antalet bedöms vara lagom många.

Har man många apparater som ansluts med kabel så är de förmodligen utspridda i bostaden. Och då bättre att dra några kablar från routern och sen förgrena med switchar än att dra separata kablar ända från routern till alla apparater.

Routerburken (konsumentroutrar) har fått sitt namn från sin huvudsakliga funktion att routa nätverkstrafiken. Så bygger man ihop flera funktioner i samma låda och kallar den fortfarande router, eller trådlös router. Funktioner som finns i konsumentroutrar brukar vara router, accesspunkt (WiFi), DHCP-server*, NAT** och en switch (glömde jag något?). Får man bredband via ett kabel-tv-nät så behövs också ett kabelmodem som tar hand om den signal som kommer i kabel-tv-nätet. Det finns separata kabelmodem och sådana inbygga i "routrar".

Routern skulle kunna ha endast en (1) LAN-port så får man komplettera med en separat switch om man önskar flera portar (men fyra i den inbyggda switchen är alltså vanligt).

När det gäller "svaga signaler" så handlar det dels om hastighet (Mbit/sek), hur mycket trafik ska samsas i nätverket och vilken bandbredd behövs, för t ex att besöka en webbplats eller streama högupplöst film. Nätverkstrafik är digital och "signalen" fungerar så länge "pulserna" kan urskiljas på andra änden. Hastigheten försämras ju längre kablar man har, men gamla cat5-kablar klarar 100 Mbit/sek upp till ca 100 meter.

IT doktorn bidrog med en artikel om router eller switch, här några artiklar från Kjell & Co, m fl, där den första kan komplettera information om routrar, och sen några till om nätverk (med anledning av "svaga signaler").
Hur funkar det? - Routern | Kjell.com
Hur funkar det? - Hastigheter i lokala nätverk | Kjell.com
Hur funkar det? - Lokalt trådbundet nätverk | Kjell.com
Hur funkar det? - Nätverkskabeln | Kjell.com
Så väljer du rätt nätverkskabel - Bredbandsval.se

* NAT - Network Address Translation
Network Address Translation – Wikipedia

** DHCP - Dynamic Host Configuration Protocol
https://sv.wikipedia.org/wiki/Dynamic_Host_Configuration_Protocol

 

  • Confused 1
Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Delta i dialogen

Du kan skriva svaret nu och registrera dig senare, Om du har ett konto, logga in nu för att svara på inlägget.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa nytt...