Jump to content

Känner mig lurad på konfekten. win7


Guest jens.p

Recommended Posts

Gokväll.

Nu kanske jag är lite äldre än er, men följt gruppen sporadiskt.

Det har varit en massiv propaganda för Win7 64-bitars för denna kan ta 128 MB ram, ett "måste" som ekar i väggarna här inne.

Så med detta införskaffade jag mig en rejäl laptop för 28000:- och Win7.

Tilll min stora förvåning lyckades handlaren bara få in 4MB ram 2x2, alla laptopar har bara två platser i princip. Sägs det?!

Tala nu gärna om för mig hur jag skall få in resten? Sitter dessa "banker" under T-bordet, eller skall jag svetsa dit dem själv?

Eller vad är vitsen med massa ram?

mvh Jens

Link to comment
Share on other sites

Visst är det normalt att bärbara bara har två minnesplatser men nog finns det flera bärbara datorer som klarar mer än 4 GB (jag antar att det är det du menar) RAM-minne, t ex http://www.prisjakt.nu/produkt.php?e=396395 kan ju ha 8 GB genom att man kan sätta i minnesstickor som var och en rymmer 4 GB.

Mycket RAM-minne är bra när man håller på med foto- och videoredigering. Det går fortare när mycket av bilderna och filmen kan ligga i RAM i stället för på hårddisken.

Link to comment
Share on other sites

Det där med 64-bitars är inget unikt för Windows 7 utan gällde även t.ex Windows Vista och Windows XP. Om det pratas extra mycket om det just nu beror det nog på att vi kommit till ett stadie i utvecklingen då 4GB börjar bli mer eller mindre standard i datorpaket och för att kunna utnyttja hela den mängden måste man ha 64-bitars Windows. När t.ex Windows XP kom så kanske 1GB var det vanligaste i lite kraftfullare paket och då hade man god marginal till maxgränsen 32-bitars Windows klarar av (mellan 3-3,5GB), därmed fanns ingen anledning att pusha för 64-bitars.

Windows 7 stödjer för övrigt max 192GB (beroende på vilken version). Så mycket kommer man aldrig upp i på bärbara och inte ens vanliga stationära idag som brukar klara 8 eller 16GB, utan det är bara den teoretiska maxgränsen. Men redan om några år kommer vi säkert vara betydligt närmare den gränsen.

Det vanligaste för bärbara idag är att de kan ha max 8GB, dvs 2x4GB. Men 4GB SO-DIMM (kretsarna som används i bärbara och är ca hälften så stora fysiskt som vanliga) är väldigt dyra, så det är vanligare att de levereras med 2GB eller 2x2GB.

Förutom bildbehandling och videoredigering som Cecilia nämner är extra mycket minne bra till nästan allt utom enkla saker som "kontorsarbete" och surfning.

Edited by Nicklas
Link to comment
Share on other sites

Visst är det normalt att bärbara bara har två minnesplatser men nog finns det flera bärbara datorer som klarar mer än 4 GB (jag antar att det är det du menar) RAM-minne, t ex http://www.prisjakt.nu/produkt.php?e=396395 kan ju ha 8 GB genom att man kan sätta i minnesstickor som var och en rymmer 4 GB.

Mycket RAM-minne är bra när man håller på med foto- och videoredigering. Det går fortare när mycket av bilderna och filmen kan ligga i RAM i stället för på hårddisken.

Tack för svar. Så det är reklambyråerna som har nytta av 128MB RAM. Är det avsevärt märkbart eller försumbart?

När jag läser er här så framgår det att alla har stor nytta av mycket ram, och är det stora argumentet för Win7 x64.

Som företagare blir man lurad dagarna ända och får vara på sin vakt, men nu vete tusan om jag inte blivit blåst.

mvh Jens

Link to comment
Share on other sites

Det heter GB (gigabyte), det är 1000ggr så mycket som MB (megabyte).

Utan att veta exakt vad det är för dator du köpt kan jag nog tycka att det låter som att det kanske inte var en helt bra affär. För 28000:- borde du kunnat ha fått 8GB i datorn. Men det beror såklart på vad det är för delar som sitter i den i övrigt. Bra/stor skärm, stora SSD hårddiskar, BRD-spelare och annat kan snabbt dra iväg i pris.

För det priset har du iaf förhoppningsvis fått en dator som du kan använda i många år.

Link to comment
Share on other sites

Eftersom alla de nyaste moderkort bara har 4 minnesplatser ledigt förstår jag inte hur du ska få in mer i din laptop.

Kanske något annat som är fel? Jag tänker massvis, txmpl. du som missuppfattat.

Har aldrig sett någon eller något nämna eller ens länkat till att win7 skulle "ta" 128 MB.

Win7 64 är är rekommenderat för 4 gb minne. Du kan stoltsera med 12 gig men det hjälper inte dig, vad egentligen var det för knähund du köpte?

Varför ska du få in resten av de 3872GB när du gått 400+ % i minne från de 128 MB du blev lovad till de 4 GIG[eller 4MB(som du tror)] du har nu?

Edited by summoning
Link to comment
Share on other sites

Grattulerar till en ny dator :)

Alltid en trevlig erfarenhet och får hoppas att det kommer fungera bra framöver!

Om inte annat så kan man luta sig mot garantin den första tiden.

Vad gäller mängden Ram-minne som det diskuteras och stötts & blötts omkring på diverse forum, så anser jag själv att mycket av den informationen som hittas på Internet gällande "minne" också härstammar ifrån personer som oftast är hängivna till datorspelande. Om du själv då är företagare (läste det någonstans tidigare i tråden)

Då tänker jag mig att man önskar använda sin dator till exempelvis, Bokföringsprogram, Faktureringsprogram, Skatteprogram och säkerligen också Office paketet för textbehandling, Excel och kanske ett e-postprogram. Jobbar man mycket med ekonomi och sparandeformer så kanske man också vill kunna använda någon form av handelsapplikation för instrumenthandel via nätet.

Säkerligen också vilja kunna nå sin bank via webbaserade lösningar. Kanske säkert också vilja lyssna på musik och radio och kanske även se en & annan film i mindre format.

Alltså alla dessa saker jag nämner ovan förbrukar i regel inte mer Ram-minne än kanske hälften av det som din dator redan innehåller 2GB av totalt 4GB. Jag har själv använt alla dessa applikationer i min egen dator eftersom jag själv har anknytning till företagande. Bland annat så innehåller min dator inte mer än 2GB Ram-minne och jag har inte upplevt än att datorn behöver mer än ca 1GB när den kör maximalt, dock utan spel och multimedia utrustning. Och det är just inom spelens värld som ett större behov utav Ram-minne kommer in i bilden. När man läser alla dessa budskap på Internet om en önskan om allt större Ram-minne så kommer främst denna information ifrån folk som spelar en hel del på datorer, varför detta resonemang lätt uppfattas vilseledande för de användare som inte använder sin dator för spel utan mer i rellation till arbetssituationer.

Får du användning för dina 4GB någon gång så säg då till mig så ska du få en blomma :D

Vad gäller priset så finns det bärbara datorer som kostar betydligt mer än 28000SEK och uppåt det dubbla och ännu mer.

Sitter själv med en enklare bärbar som inte kostat mer än 6000:- men den är också en enklare ekonomi variant som jag har råd att bli av med om oturen skulle vara framme. Har man företag så är ju egentligen priset inte så himmla farligt eftersom kostnaden är avdragsgill i förhållandet till de inkomster man har i företaget, skulle tänka mig att även moms-delen går att använda sig utav till momsavdrag. Slutligen, vill man inte använda sin dator till dataspel eller ansträngande mulimedia, då ska man heller inte lyssna till de myter som far omkring ute på Internet vad gäller att det är "status" att ha många GB i Ram-minne.

Det gäller att kunna använda de också och så att man får glädje utav det, i annat fall så lägger man pengarna på något man egentligen inte behöver..Ungefär som att skaffa sig hårddiskar på flera hundratals eller tusentals GB och sedan använder man iaf inte mer än kanske 200GB i det vardagliga arbetet med datorn.

Hoppas det går bra med din nya dator och att du får mycket glädje utav den!

Link to comment
Share on other sites

Tack för svar. Så det är reklambyråerna som har nytta av 128MB RAM. Är det avsevärt märkbart eller försumbart?

Det är ju många hemanvändare som håller på med bild- och videoredigering och har 4, och ibland 6, GB RAM. Mer än 8 GB har jag inte hört talas om i vanliga datorer utan bara i servrar. Men det kommer ju under de närmaste åren. För 1-2 år sedan var 2 GB RAM standard men nu så är det 4 GB i nästan varenda stationär dator.

Vista Home Premium har en gräns på 16 GB RAM.

Men med ett 32-bitars Windows, oavsett om det är XP, Vista eller Windows 7, så kan inte Windows använda mer än 3-3,5 GB RAM.

Din fråga i citatet ovan är jag inte säker på hur jag ska tolka.

Link to comment
Share on other sites

kan ju ha 8 GB genom att man kan sätta i minnesstickor som var och en rymmer 4 GB.

"Kära barn" om jag skall putta en USB-sticka i varenda hål kommer min superdesignade stilrena

laptop se ut som ett piggsvin, och skörare att flytta än en 1mm tunn kosta-boda vas.

Sedan har väl USB 480Mbit i begränsning i överföring, men det kanske inte stjäl prestanda, vad vet jag.

Jag vill ha äkta vara, äkta minnen.

mvh jens

Link to comment
Share on other sites

Tydligen försvann Olle Bulls inlägg. Vill påpeka detta för att inte bli kallad "hycklare":

Han påstod att det inte finns laptopar för 28000:- och många andra konstiga påstående i bolda fontar.

Jag köpte 7 st. 12" Toshiba, bara dessa kosta 19000:-. se länk.

http://www.indomo.se/index.php?mode=item&id=5007

Så jag förstår inte ditt ifrågasättande. (Dessa finns inte på Siba-onoff-elgiganten)

Olle Bull, bli inte ledsen nu. Vi valde bort NOD32.

Och Win7 fanns inte installerad vid köp, utan lades in efteråt, så fick du svar på dina frågor.

mvh jens

Link to comment
Share on other sites

Jag menade inte USB-minnen utan de kort/stickor med minnen som din datorhandlare stoppade in i din dator. De brukar kallas minnesstickor för de kan ju inte gärna kallas minneskort för det är ju sådana man stoppar i kameran, däremot så är de långsmala som stickor.

Link to comment
Share on other sites

Jag menade inte USB-minnen utan de kort/stickor med minnen som din datorhandlare stoppade in i din dator. De brukar kallas minnesstickor för de kan ju inte gärna kallas minneskort för det är ju sådana man stoppar i kameran, däremot så är de långsmala som stickor.

Menar du SD-card? De är inte långsmala utan "platta", utan utstick.

jens

Edited by jens.p
Link to comment
Share on other sites

Du har köpt en laptop som du efter leverans tryckt in win7 i?

Du är nu inte nöjd med varken win7 eller laptopen?

För att du insett att det inte är möjligt att montera mer minne än 8gb i laptopen som du dessutom anser borde ha bättre "prestanda" pga sitt höga pris eftersom du nämner priset som en del av beskrivningen?, och för att du har läst/hört att nu med win7 64bit så är en av fördelarna att man kan utnyttja nästan 200gb ram?

Link to comment
Share on other sites

SD-minnen är en typ av minneskort. Det är inte sådana som din handlare stoppade in i datorn. Så vitt jag kan förstå från ditt första inlägg så stoppade din handlare in 2 stycken minnesstickor á 2 GB i datorn. Om du vill ha mer RAM än 4 GB så borde du byta ut dem mot 2 stycken minnesstickor á 4 GB.

Sen om du har någon nytta av det vet jag inte eftersom du inte har talat om vad datorerna ska användas till.

Angående att blir lurad med 64-bitars Windows 7 så är ju inte det dyrare än 32-bitars Windows 7.

Enligt din länk till Indomo så har datorn bara stöd för 5 GB RAM, så om du är ute efter att ha mycket RAM så är det fel datormodell.

Link to comment
Share on other sites

Du har köpt en laptop som du efter leverans tryckt in win7 i?

Du är nu inte nöjd med varken win7 eller laptopen?

För att du insett att det inte är möjligt att montera mer minne än 8gb i laptopen som du dessutom anser borde ha bättre "prestanda" pga sitt höga pris eftersom du nämner priset som en del av beskrivningen?, och för att du har läst/hört att nu med win7 64bit så är en av fördelarna att man kan utnyttja nästan 200gb ram?

200 GB Ram? Många bud nu!

Cecilia säger 3,5GB, artiklarna här på sajten säger 128GB, du säger 200GB.

Andra säger att 2-4GB räcker. Tyvärr blev jag mer vilsen än vanligt.

Kan alla versioner av Win7 hantera samma minnesmängd, eller glömde du nåt nu?

mvh jens

Link to comment
Share on other sites

200 GB Ram? Många bud nu!

Cecilia säger 3,5GB, artiklarna här på sajten säger 128GB, du säger 200GB.

Andra säger att 2-4GB räcker. Tyvärr blev jag mer vilsen än vanligt.

Kan alla versioner av Win7 hantera samma minnesmängd, eller glömde du nåt nu?

mvh jens

Vad är det du vill veta?

Link to comment
Share on other sites

Enligt din länk till Indomo så har datorn bara stöd för 5 GB RAM, så om du är ute efter att ha mycket RAM så är det fel datormodell.

Nej.

Den lilla 12 tums datorn från Indimo var bara ett exempel till Olle bull, att exklusiva datorer kostar pengar.

Link to comment
Share on other sites

Guest Lasseska
200 GB Ram? Många bud nu!

Cecilia säger 3,5GB, artiklarna här på sajten säger 128GB, du säger 200GB.

Andra säger att 2-4GB räcker. Tyvärr blev jag mer vilsen än vanligt.

Kan alla versioner av Win7 hantera samma minnesmängd, eller glömde du nåt nu?

mvh jens

Here are the upper RAM limits for the different editions of Windows 7:

Starter: 8GB

Home Basic: 8GB

Home Premium: 16GB

Professional: 192GB

Enterprise: 192GB

Ultimate: 192GB

Link to comment
Share on other sites

Vad gäller den bärbara på Indimo så är den inte värd namnet exklusiv då den olyckligt nog innehåller en processor på endast 1,4GHz. För den prisklassen borde den legat på åtminstonne över 3.0GHz.

Det är ju i processorn kraften ligger och hela upplevelsen och effektiviteten i arbetet med datorn.

Link to comment
Share on other sites

Exklusiv och exklusiv... Det enda som är exklusivt med den är batteritiden och vikten. Särskilt snabb är den inte. En vanlig ULV processor och 3GB minne är inte exklusivt. Inte 12" skärmen eller 3G modemet heller. Du har betalat för vikten och batteritiden helt enkelt.

Link to comment
Share on other sites

Exklusiv och exklusiv... Det enda som är exklusivt med den är batteritiden och vikten. Särskilt snabb är den inte. En vanlig ULV processor och 3GB minne är inte exklusivt. Inte 12" skärmen eller 3G modemet heller. Du har betalat för vikten och batteritiden helt enkelt.

Ja, skall man ha batteritid samt låg vikt, kan man inte proppa den med supersnabb prestanda.

Det är varandras motpoler. Värme x effekt ~ (P) Watt energi/förbrukning.

jens

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...